Dzisiaj kupiłem...

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Moderator: xenomorph

Re: Dzisiaj kupiłem...

Postprzez Robert Tyczyński » środa, 9 lipca 2008, 09:02

Czeka Cię sporo roboty z tym modelem. Proponuje się wyposażyć w blaszki Eduarda. Myślę ze bez tego się nie obejdzie tym bardziej że zestaw jest porządny (mam na myśli ten nowszy zestaw).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano środa, 9 lipca 2008, 09:03 przez Robert Tyczyński, łącznie edytowano 1 raz
Robert Tyczyński

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez PiterATS » środa, 9 lipca 2008, 09:03

siara1939 napisał(a):Powoli zaczynam kompletowac materialy.

Obrazek

Trochę przegapiłem ten temat, ale muszę zabrać swój głos. Kiedyś czytałem recenzję polskiego wydania tej książki. Autor tej recenzji zwracał uwagę na wiele błędów w nazewnictwie motocykli. Często, w podpisach zdjęć, są mylone BMW R12 z R75 i z tego co pamiętam również z Zundappami. Być może to błędy tylko polskiego wydania, a w angielskim jest wszystko ok. Nie mniej trzeba trochę uważać przy interpretacji zdjęć.
PiterATS

Postprzez siara1939 » środa, 9 lipca 2008, 09:09

Rozumiem. Dziekuje za uwage, przegladalem ja napredce, nie doszukalem sie zadnych bledow.
W sumie motory roznia sie bardzo rama, w R-12 jest ona tloczona- obejmujaca bak, a w R-75 jest z rurek i chowa sie pod bakiem, tak ze mysle ze nie bedzie problemu. Glownym moim zrodlem informacji technicznej beda niezliczone fotografie motoru. Mam juz ich sporo.
Ksiazke te zakupilem tylko z jednego powodu- aby dala mi niejako poczucie klimatu, oraz sytuacji na wojnie w jakich ta BMW sie znajdowala- sceneria, uszkodzenia, ekwipunek.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Akahoshi » środa, 9 lipca 2008, 15:18

Zakup od Roberta Tyczyńskiego:
Obrazek

Oraz przypadkiem zostałem posiadaczem takich frezików:
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 22 maja 2009, 19:18 przez Akahoshi, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Bathin » sobota, 12 lipca 2008, 17:30

Dzisiaj zamówiłem w Jadarze, zobaczymy co te BMW jest warte :)

Obrazek
Bathin

Postprzez Tomek Zieliński » sobota, 12 lipca 2008, 19:03

Akahoshi napisał(a):....zostałem posiadaczem takich frezików....

Wszystkie na zdjęciu są na prostnicę, to ta pierwsza końcówka, druga to kątnica i do niej są inne wiertła.
Te ostatnie pudełko to miazgociągi, raczej mało przydatne, lepsze są igły Müllera, zwane potocznie "millerówkami".
Kątnica stomatologiczna (prostnica też), ma dość skomplikowany układ przenoszenia obrotów na wał giętki.
Te ze sklepów dla majsterkowiczów pasować do niej nie będą, ale musisz to sprawdzić przed zakupem.
Najlepszym rozwiązaniem jest układ silnik-wał giętki-kątnica/prostnica kupiony ze stomatologicznego "demobilu".
Często ją smaruj, najlepiej główkę owiń porządnie ręcznikiem papierowym a do środka, "od tyłu", psikaj WD-40, tak żeby wyciekało przez główkę.
Tomek Zieliński

Postprzez Wehrwolf » sobota, 12 lipca 2008, 20:53

Bathin jak będziesz miał w rękach daj znać jak się prezentuje :)
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez siara1939 » sobota, 12 lipca 2008, 21:45

Wehrwolf napisał(a):Bathin jak będziesz miał w rękach daj znać jak się prezentuje :)

http://www.jadarhobby.waw.pl/3528-niemi ... 90f308dbc4

;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Akahoshi » niedziela, 13 lipca 2008, 08:22

Tomek Zieliński napisał(a):Wszystkie na zdjęciu są na prostnicę, to ta pierwsza końcówka, druga to kątnica i do niej są inne wiertła.
Te ostatnie pudełko to miazgociągi, raczej mało przydatne, lepsze są igły Müllera, zwane potocznie "millerówkami".
Kątnica stomatologiczna (prostnica też), ma dość skomplikowany układ przenoszenia obrotów na wał giętki.
Te ze sklepów dla majsterkowiczów pasować do niej nie będą, ale musisz to sprawdzić przed zakupem.
Najlepszym rozwiązaniem jest układ silnik-wał giętki-kątnica/prostnica kupiony ze stomatologicznego "demobilu".
Często ją smaruj, najlepiej główkę owiń porządnie ręcznikiem papierowym a do środka, "od tyłu", psikaj WD-40, tak żeby wyciekało przez główkę.

Dzięki Tomku za wyczerpujące informacje. Skąd tyle wiesz na ten temat? Czyżby stomatolog?
Prostnice i kątnice dostałem razem z frezami i raczej ich nie wykorzystam. Wszystkie frezy i tak spokojnie mieszczą się w pseudo-Dremlu, więc raczej tam będę je stosował.
Do kątnicy też mam kilka sztuk frezów (całkiem inny sposób mocowania, a co za tym idzie inna końcówka trzpienia), ale je również z powodzeniem używam w mikro-szlifierce.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Tomek Zieliński » niedziela, 13 lipca 2008, 11:58

Akahoshi napisał(a):Czyżby stomatolog

Nie da sie ukryć, ze tak.
Czyli wszystko w porządku jest z układem silnik-końcówka.
Mam system trochę inny, dostosowany silnik od maszyny do szycia+wał giętki+prostnica protetyczna, więc połączenia końcówek z silnikiem w przypadku Dremela nie znałem.

Uwaga..
Przy zakupie wierteł na długim trzpieniu, takich jak na zdjęciu, należy zwrócić uwagę na średnicę trzpienia!
Najlepiej wzorcowe mieć przy sobie.
Można bowiem kupić wiertła na turbinę, które wyglądają podobnie jak te na zdjęciach, ale są krótsze i co gorsza mają dużo mniejszą średnicę.

Do końcówek pokazanych na zdjęciach się nie nadają, pasować będą do takich uchwytów, które zaciskają się całkowicie, jak Dremel taki uchwyt wiertarski ma to jest wszystko w porządku.

Ale....

Warto takie wiertła kupować, nawet w Cezalu za "ciężkie pieniądze" bo osadzone w oprawce są świetnymi mini-mikro pilniczkami.
Szczególnie te "diamentowe".
Tomek Zieliński

Postprzez Wehrwolf » niedziela, 13 lipca 2008, 23:11

siara dzięki za inboxa ..ale mi bardziej chodzi o opinie jak model wygląda z bliska :) w rękach.. nie inbox ;]
pozdrawiam
Rafal

Obrazek
Wehrwolf

Postprzez Bathin » poniedziałek, 14 lipca 2008, 10:48

Do BMW zamówiłem nowość Militariów:

Obrazek
Bathin

Postprzez Xar » poniedziałek, 14 lipca 2008, 23:25

Dzisiaj paczuszka przyszła.
Obrazek
Xar

Postprzez Xar » wtorek, 15 lipca 2008, 16:50

A to specjalna fotka dla Bathina:
Obrazek
Miałem pisać, że to co sprzedaję, to zdublowany model. Stojaczek do malowania przewinął się już jakiś czas temu. Myślę, że ta fotka rozwieje wszelkie wątpliwości co do mojego nacieszenia się modelem...
Xar

Postprzez Akahoshi » wtorek, 15 lipca 2008, 17:19

To fotomontaż przecież jest :P
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - in-boxy, nowości, opinie