Ford Focus WRC - tamiya 1:24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ford Focus WRC - tamiya 1:24

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 8 października 2007, 20:48

Witam
Zebrałem się i popstrykałem kilka zdjęć focusowi. Model pojawił się już na fotkach od Michała z rzeszowskiego konkursu.
Model ma co najmniej kilka błędów merytorycznych (tak je chyba można nazwać) :-/ Z mojej strony takimi błędami są: nienaklejenie numeru na dachu (zacząłem od napisów "ford" i "fordfocus" i numer mi się nie zmieścił :x ) złe zapinki na masce. Zapinki fototrawione z zestawu CM. Dodatkowo tamiya dała np. złe reflektory. Jest tego pewnie więcej ale... ;o) Model traktowałem raczej jako test umiejętności kładzenia kalek 8-)
O moich 'wpadkach' pisał nie będę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Podwozie (tu przewidziana jest płyta pod silnik, może ją jeszcze dokleję)
Obrazek
Zdjęcia małej modyfikacji (sprężyny/amortyzatory) z etapu warsztatowego
Obrazek

i :?: 8-)
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Reklama

Re: Ford Focus WRC - tamiya 1:24

Postprzez michal.s » poniedziałek, 8 października 2007, 20:54

Model widziałem na żywo, prezentuje się świetnie, błędy merytoryczne o których piszesz dla mnie się nie liczą :P nie gustuje w WRC więc wszystko jedno :P

Jak pomalowałeś logo Forda na siatce w zderzaku ? Jakaś maska ?

Czemu takie wysokie iso i szumy na zdjęciach ? Czy to ten metalik takie wrażenie daje ?
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 8 października 2007, 20:57

michal.s napisał(a):Model widziałem na żywo, prezentuje się świetnie, błędy merytoryczne o których piszesz dla mnie się nie liczą :P nie gustuje w WRC więc wszystko jedno :P

Jak pomalowałeś logo Forda na siatce w zderzaku ? Jakaś maska ?

Czemu takie wysokie iso i szumy na zdjęciach ? Czy to ten metalik takie wrażenie daje ?

ISO 100, wina chyba metaliku
Logo forda malowałem z ręki. Wzór pod siatkę, pędzel w dłoń i jazda :mrgreen:
TomekWnęk

Postprzez draz » poniedziałek, 8 października 2007, 21:00

Model super. W zasadzie nie widzę do czego mógłbym się doczepić.

Sam na pewno kiedyś go zrobię. Już nawet raz zaopatrzyłem się w akcesoria do niego.

Podobnie jak u Michała, nie znam się na WRC więc błędy o których piszesz schodzą u mnie na dalszy plan.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez INsejn » poniedziałek, 8 października 2007, 23:41

Wow, fajny Focusik, super zdjęcia, mimo ziarnistości ;o) Muszę się też nauczyć robić takie foty.
Łukasz
Obrazek
INsejn

Postprzez ADI » poniedziałek, 8 października 2007, 23:50

Mnie też sie podoba, tylko jakoś tak dziwnie, gdzie niegdzie, czarna farba wychodzi poza linie podziału.
A co się stało z przednimi kierunkowskazami :?: :!: Wiem, że producent trochę poszedł na łatwiznę :) , ale można je było chociaż pomalowac na pomarańczowo w zderzaku, jeśli takowych nie ma w światłach. A tak to teraz nie ma wcale...

Pytanie: końcówka wydechu to standard, czy dorabiana? Bo wygląda super!
ADI

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 9 października 2007, 07:31

ADI napisał(a):Mnie też sie podoba, tylko jakoś tak dziwnie, gdzie niegdzie, czarna farba wychodzi poza linie podziału.

Gdzie wychodzi? :roll:
ADI napisał(a):A co się stało z przednimi kierunkowskazami :?: :!: Wiem, że producent trochę poszedł na łatwiznę :) , ale można je było chociaż pomalowac na pomarańczowo w zderzaku, jeśli takowych nie ma w światłach. A tak to teraz nie ma wcale...

Kierunki powinny być 'zintergowane' w reflektorach(nowszy typ lamp), malowanie ich w zderzaku nie miało by najmniejszego sensu.
ADI napisał(a):Pytanie: końcówka wydechu to standard, czy dorabiana? Bo wygląda super!

Wydech z zestawu, po delikatnej kosmetyce

PS: Właśnie zobaczyłem zdjęcia na lcd :x masakra, w domu jakos to jeszcze wyglądało. Myśle że spory wpływ na to miało też podciąganie ekspozycji (nawet o 1 - 1,5EV) w rawach :oops:
TomekWnęk

Postprzez ADI » wtorek, 9 października 2007, 09:52

TomekWnęk napisał(a):Gdzie wychodzi? :roll:

Zdjęcie numer 9. Między błotnikiem, a zderzakiem, ale to szczegół! Na ciemnym kolorze nie widać tego tak dobitnie :)

TomekWnęk napisał(a):Kierunki powinny być 'zintergowane' w reflektorach(nowszy typ lamp), malowanie ich w zderzaku nie miało by najmniejszego sensu.

Właśnie dlatego też piszę o nich. W takim przypadku (ich niebytności w lampach :P ), raczej zdecydował bym się na, wstawienie ich w zderzak, albo dorobienie jakiejś małej, pomarańczowej kropki, w kloszu lampy, w miejscu gdzie miał być oryginalny.

Ale Tomku! To tylko moje zrzędzenie.... model naprawdę super.... nie pierwszy z resztą Twojego wykonania....
ADI

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 9 października 2007, 10:04

ADI napisał(a):Zdjęcie numer 9. Między błotnikiem, a zderzakiem, ale to szczegół! Na ciemnym kolorze nie widać tego tak dobitnie

O masz racje, kurcze umknęło mi to. Na szczęście da się to poprawić jakby co(nie jest to pokryte bezbarwnym), ale nie widac tego aż tak bardzo 'gołym okiem' więc pewnie zostanie ;o)
Co do kierunków to uznałem że jest to uproszczenie a kierunki w zderzaku byłyby większym błędem
Ale Tomku! To tylko moje zrzędzenie.... model naprawdę super.... nie pierwszy z resztą Twojego wykonania....

Dzięki :mrgreen: a zrzędzenie, jeśli sensowne, jest mile widziane ;o)
TomekWnęk

Postprzez Walercik » wtorek, 9 października 2007, 10:23

Model bardzo fajnie i dokładnie zrobiony. Detale bardzo fajne anteny, zapinki i cała reszta. Mam jedno ale washa na silniku nie ma i na przed ostatnim zdjęciu to widać zresztą cała podłoga mogła by być lekko zwashowana. Jak na pierwszy cywilny to jest super i to bardzo. Czystość wykonania jest powalająca.
Walercik

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 9 października 2007, 11:19

Walercik napisał(a):Mam jedno ale washa na silniku nie ma i na przed ostatnim zdjęciu to widać zresztą cała podłoga mogła by być lekko zwashowana.

Masz racje mogło by być coś podkreślającego kształty silnika/podwozia.
Walercik napisał(a):Jak na pierwszy cywilny to jest super i to bardzo.

pierwszy to on nie jest ;o) , focus w 'cywilnych' dostał nr 4. Trafił na niedawno zrobioną półeczkę
Obrazek
Pozostałe trzy też mają swoje galerie na forum 8-) (w kolejności w jakiej je robiłem)
mini
beetle
F40
TomekWnęk

Postprzez portalus » wtorek, 9 października 2007, 16:17

Mogę się podpisać pod tym co pisze Walercik i dodać tylko jeszcze fajne wentylki.
Pomysłowa metoda na wymalowanie logo na siatce.
No i zdjęcia też bardzo eleganckie.
portalus

Postprzez Biesiadnik » wtorek, 9 października 2007, 16:49

Model na prawdę wygląda bardzo dobrze ;o) Nic tylko pogratulować ;o)
Prócz błędów które wymienili koledzy wyżej, rzucają mi się jeszcze w oczy trochę sztucznie wyglądające felgi,wyglądają tak zabawkowo, malowałeś je czy zostawiłeś zwykły biały plastik :?:
Obrazek
Biesiadnik

Postprzez Kazik » wtorek, 9 października 2007, 20:47

Ładny modelik nie ma się do czego przyczepić!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Walercik » wtorek, 9 października 2007, 21:47

Biesiadnik napisał(a):wyglądają tak zabawkowo
gdzie tam zabawkowo? śrubki super zrobione, piękne wentylki i jak dla mnie wyglądają na malowane. Taki urok tych felg że wyglądają na zabawkowe ale są piękne.
Walercik

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli