Panther G - czy ktoś ma foto?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Panther G - czy ktoś ma foto?

Postprzez Mauser » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 20:36

Pantery na stalowych kołach weszły wcześniej niż we wrześniu, ponieważ w powstaniu warszawskim jedna byłą zdobyczna.
A tutaj zdjęcie panter na stalowych kołach.
http://www.google.pl/imgres?hl=pl&newwi ... 09&bih=735
Mauser

Reklama

Postprzez don » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 20:54

Co do zaśmiecania nie ma problemu. Zawsze dobrze się czegoś dowiedzieć przy okazji.

A co do befela, to po usunięciu anten befel przestaje być befelem. Przekopuję po raz kolejny miliard pedeefów poszukując ciekawego malowania (przypominam tutaj jednemu koledze, że chodzi o pojazd - stalowe koła i kinn).
Trafiłem do tej pory na kolorowy obrazek z pudełka dragona div. Muchenberg z Berlina lewy bok i rzecz jasna brak detali.

Wracając do początku postu nie bójcie się powiedzieć, że to pewnikiem radosna twórczość autora :lol:
i szukanie zdjęć oryginału to strata czasu.
don

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 20:55

Mauser napisał(a):Pantery na stalowych kołach weszły wcześniej niż we wrześniu, ponieważ w powstaniu warszawskim jedna byłą zdobyczna.

Zanim coś napiszesz najpierw to sprawdź przynajmniej 3 razy, bo nic z tego co napisałeś nie jest prawdą. :evil:
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:51

Co do panter z Marienfelde to one maja część elementów w minii a reszta jest wg mnie zielona. Z drugiej strony jak się przyjrzeć to wnętrza przedziałów silnikowych są w tym samym kolorze co wierzch i burty kadłuba więc z tym szarym podkładem może być coś na rzeczy. Mirko Bayerl również na oryginalnym ekranie pasiastej (więc chyba DB) pantery zdiagnozował szary podkład. Patrząc na zdjęcia kół również można zauważyć dwa kolory oprócz kołnierzy mocujących koła które są miniowe. Jedne są ciemne a drugie jasne. Dotychczas uważałem że to dwa odcienie zielonego. Mam takie wrażenie że wozy z np. Arden były ciemniejsze niż te montowane na wiosnę - jakoś mi tak ze zdjęć wychodzi ale może to wina pory roku/oświtlenia. Może być tak że pantera ma zamocowane koła zielone z zapasów i właśnie te szare w samym podkładzie. Jp z fotki są jasne, na fotkach w panzerwrecks z fabryki, prawie gotowe wozy też są jasne. Co do MAN-a z fotki z Dżordżem to on jest miniowo(brązowo)-zielony.
W każdym razie temat jest ciekawy.
Marek Barański

Postprzez Rayl » czwartek, 17 stycznia 2013, 14:07

Poszczególne niemieckie kolory występowały w rożnych odcieniach nawet u jednego producenta.
Dla przykładu jeden odcień:
Obrazek

Moim zdaniem te panthery są szare. Coraz bardziej skłaniam się właśnie ku temu kolorowi. Przekonują mnie zwłaszcza powierzchnie wnętrz w tym samym kolorze.
Zapewne znasz zdjęcia wież panther wykonane w zakładzie produkcyjnym MNH:
Obrazek
Wieże sprawiają wrażenie piaskowych. Jagpanther zdaje się być natomiast szary.
Na pewno kojarzysz fabryczny kamuflaż MNH znany z frontowych maszyn. Dominuje w nim zieleń uzupełniona piaskowymi i brązowymi pionowymi pasami.
Obrazek
Na tej późnej pantherze widać pozostałości zielonej farby na częściach podwozia. Zastanawiają mnie te piaskowe wieże.
Rayl

Postprzez Marek Barański » czwartek, 17 stycznia 2013, 19:23

To zdjęcie z jagdpantherą może wprowadzać w błąd, jest dziwnie nasycone. W ogóle z tymi kolorami na starych filmach jest problem, są albo za zielone(niebieskawe nawet) albo zbyt szare. W lince są fotki z Marienfelde w Berlinie, zakładam że ciemniejsze koła są zielone a reszta niech będzie szara. Z drugiej strony widywałem wnętrza zakładów - osprzęt, konstrukcje stalowe w kolorze nazwijmy to jasno zielonym bądź szarozielonym a na filmie wszystko jest szare. Co więcej sam czołg wydaje się bardziej żółty bądź zielony od otaczających go konstrukcji stalowych. O jakim kamuflaży piszesz, ja kojarzę pasiaki z DB.

http://www.network54.com/Forum/78970/th ... und+floor-
Marek Barański

Postprzez urquart » sobota, 19 stycznia 2013, 21:45

Rayl napisał(a):
Marek Barański napisał(a):Druga teoria mówi, że są jasnoszare, gdyż mogły być pomalowane podkładem zawierającym fosforan cynku(podkład w szarym kolorze).

Kurcze, pierwszy raz słyszę o szarym podkładzie, czy mógłbyś rozwinąć temat lub rzucić jakieś linki, bo ta sprawa bardzo mnie zaintrygowała :shock:
urquart

Postprzez Rayl » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 14:21

Marek Barański napisał(a):... O jakim kamuflaży piszesz, ja kojarzę pasiaki z DB....

O takim ;o) :
Obrazek
Obrazek

Paski i krzyże na wieży to MNH a nie DB.
Ta jest z DB:
Obrazek

Informacje o szarym podkładzie znajdziesz klikając link pod zdjęciem kadłubów jagdpantherów.
Rayl

Postprzez Marek Barański » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 16:05

Zawsze myślałem że pasiaste są od daimlera, cóż człowiek się uczy całe zycie :D . W tych pasiakach to można zauważyć różne sposoby malowania, paski równe, paski falowane, falowane nierównoległe (zachodzące na siebie) , co więcej osłony jarzm wydają się być pomalowane dużo dokładniej co widać na 302 i nie tylko. Im więcej wiem tym wiem mniej...
Marek Barański

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 17:06

Im więcej wiem tym wiem mniej...

No właśnie... Kiedyś człowiek wiedział, że StuG z Alketta albo MIAG-a, a teraz to nawet miesiąc produkcji można ustalić...
bartek72

Postprzez badger » poniedziałek, 21 stycznia 2013, 17:59

No to jako warstwa podkładowa był farba pigmentowana fosforanem cynku to rozumiem że nawierzchniowa to był epoksyd czy poliwinil ??
Zasadniczo stosowanie kolorów w farbach ma za zadanie nałożenie prawidłowej grubości powłoki, między innymi stosowanie kolorów żółtych słabokryjących wymusza malowanie 2 lub nawet trzech warstw na szarych podkładach.
Myślę że jako szary to mógł się pojawiać kolor panzergrau.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez Rayl » wtorek, 22 stycznia 2013, 13:24

Panzergrau :!: :?:
Skąd taka teza? Kolor ten był duuuużo ciemniejszy od tych na kadłubach. Nie wiem czy zapoznałeś się z publikacją Canfory na temat panthery. Mirko Bayerl pokazuje autentyczny schurzen z panthery g wyprodukowany w roku 1945, bądź pod sam koniec 1944. Na obdrapaniu widać ewidentnie jasnoszary kolor. Sam schurzen jest bardzo ciekawy z racji tego, iż jedna strona jest minowa(wewnętrzna?), a druga jasno-szara.
Zerknij na tę fotkę:
Obrazek
http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1236612664/Panther+Photos
I kliknij na link ;o)
Rayl

Postprzez Marek Barański » wtorek, 22 stycznia 2013, 16:07

Odnośnie schurzena badanego przez Mirko Bayerla, z tego co pamiętam to cienki piaskowy pasek był "na krzyż" z paskami zielonymi i brązowymi(bo to brąz a nie minia, nie ?). Wszystkie "równo" pomalowane pasiaki które kojarzę mają paski równoległe a tu takie odstępstwo.
Marek Barański

Postprzez Rayl » wtorek, 22 stycznia 2013, 22:52

Zdecydowanie brąz, a nie żadna minia.
Panthera, której zdjęcie wcześniej zamieściłem to egzemplarz znajdujący się w Bovington wyprodukowany przez MNH. Malowanie nie jest oryginalne. Wieżę oczyszczono z warstw farby ukazując szary podkład.
Rayl

Postprzez Marek Barański » środa, 23 stycznia 2013, 18:02

Żeby trochę zamącić :mrgreen: .

Ustalono dotychczas co następuje:

- ekran znaleziony ma ładne równe paski więc MNH (ktoś inny tak malował ?)
- posiada szary podkład antykorozyjny
- kamuflaż: pasy brązowe, zielone i cienkie piaskowe (tu akurat na krzyż z pozostałymi)

Czołgi malowano jak sądzę w całości, Gunnar Janson w swojej panterze IR nawet pokazał miniowy podkład pod obrysem wieży widoczny w momencie jej przekręcenia. Jego wóz to co prawda tricolor z DB jak sądzę ale analogicznie możnaby malować łaty niezamalowanego szarego podkładu.

Na dwóch zdjęciach z forum Missing-Lynx widać panterę w paski z 11 PzDiv. w miejscowości Koetzting oraz zasobnik do pantery również w paski. Pantera w miejscu brakującego zasobnika posiada czerwony zadek :D (zaryzykowałbym nawet stwierdzenie że cały tył jest miniowy). Czy może to jest brąz naniesiony na pojazd przed zamontowaniem zasobnika ? Rysy i zadrapania na zasobniku mimo kiepskiej jakości fotografii też są jakieś takie ciemne.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może niepotrzebnie drążę temat i ktoś już gdzieś te zagadki rozwikłał, prosiłbym wtedy o jakąś wskazówkę gdzie szukać.
Marek Barański

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste