Tornado IDS/GR Mk 1 - komory działek i elektroniki

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Tornado IDS/GR Mk 1 - komory działek i elektroniki

Postprzez Kuba P. » środa, 16 stycznia 2013, 12:46

Ponieważ ludzie to wszystko mają - zwracam się z prośbą i pytaniem o pomoc ze znalezieniem zdjęć przedstawiających puste komory działek oraz znajdującej się nad nimi awioniki w Tornado IDS/GR Mk 1.

Zdjęcia tych gratów z podniesionymi pokrywami mam, ale tam jest tak masakrycznie gęsto, że trudno się połapać jak wyglądają same te przedziały bez wyposażenia. Jak głębokie są komory, jak wyglądają.

Obrazek
To i analogicznie druga strona.

Szukałem dość długo i bez większych sukcesów. Pojedyncze zdjęcia samolotów ogołoconych z wyposażenia stojących na złomowiskach.
Może ktoś więc ma lepsze zdjęcia takich samolotów, coś gdzie widać te komory puste bez wyposażenia?

Bardzo byłbym wdzięczny.
Kuba P.

Reklama

Re: Tornado IDS/GR Mk 1 - komory działek i elektroniki

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 16 stycznia 2013, 15:59

Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » środa, 16 stycznia 2013, 16:31

Dzieki Jacek, takie coś właśnie znam.
Poza tym tu są kadłuby F3 (ADV) czyli dłuższej myśliwskiej wersji, którą RAF wycofał chyba w 2012.
Mi chodzi o IDS/GR Mk I czyli ten uderzeniowy wariant.
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 16 stycznia 2013, 18:19

Dokładnie to F.3 zwrócone przez Włochów RAF. Działko Mauser 27 mm jest takie same w IDS i ADV.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » środa, 16 stycznia 2013, 18:54

Jacek Bzunek napisał(a):Działko Mauser 27 mm jest takie same w IDS i ADV.

To wiem, ale mi chodzi właśnie o cała resztę POZA działkiem a czy struktura kadłuba tu jest taka sama - tego już pewny nie jestem :)
Kuba P.

Postprzez Robert Thorz » czwartek, 17 stycznia 2013, 09:37

Kubo, poczekaj do wieczora a poszperam w moich zasobach. Może coś się znajdzie w kolekcji 2tyś zdjęć i 10 monografi do Tonki. :lol:
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez Kuba P. » sobota, 19 stycznia 2013, 00:34

I jak Robercie, znajdziesz może chwilkę na te zdjęcia?
Kuba P.

Postprzez Robert Thorz » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:04

Cześć. Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, ale ostatnio miałem jazde bez trzymanki jesli chodzi o czas wolny. Ale wracając do setna sprawy. Przeszukałem moje zasoby i niestety nie mam praktycznie nic co by pomogło w tym temacie. Muszę stwierdzić że prawie nic nie ma tez w sieci, na stronach mi znanych, dotyczących Tornada. Jest tylko kilka zdjęc tych wersji ADV, i jedno GR1. ale małej rozdzielczości, więc w zasadzie nic to nie rozwiazuje.

Chyba przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, aż nasi zachodni sasiedzi na dobre będą wycofywać maszyny. Może wtedy w sieci ukaże się więcej zdjęć konstrukcji maszyny bez wyposażenia.

Ale tak czy siak nie spoczne. Będe dalej szukał. Jak coś znajdę to odrazu dam znać. Jest to w końcu temat który dla mnie też jest niedalekim priorytetem.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
Robert Thorz

Postprzez Kuba P. » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:45

Dziękuję Ci Robert, jakbyś przypadkiem coś trafił - pamiętaj proszę o mnie.

Robert Thorz napisał(a):Chyba przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, aż nasi zachodni sasiedzi na dobre będą wycofywać maszyny. Może wtedy w sieci ukaże się więcej zdjęć konstrukcji maszyny bez wyposażenia.

Sęk w tym, że ja już ze 6-7 lat czekam. Sprawdziłem czy Aires nie planuje może pociągnięcia serii waloryzacji do 1:32 Tornado IDS po wydanym wcześniej kokpicie, dyszach i zespołach hamulców aerodynamicznych. Niestety - wnęk podwozia czy właśnie tych komór awioniki, działka nie przewidują, a szkoda.
Stąd ambitnie chciałem te rejony uzupełnić samemu. Na skrzydła mam żywiczne klapy i sloty, przerywacze są proste i to można dorobić. Tamto jednak bez dobrych zdjęć się nie uda.
Kuba P.

Postprzez Ralf_S » wtorek, 22 stycznia 2013, 18:52

Trzy na zachętę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A więcej tutaj
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Robert Thorz » wtorek, 22 stycznia 2013, 19:03

Ralf_S napisał(a):Trzy na zachętę:

Ralf sęk w tym że takich zdjęć to ja mam przynajmniej z setkę z wszystkich odmian Tornada, a nam chodzi o same puste wnęki i luki awioniki oraz działka. Tego niestety nie ma tyle w sieci.

Kubo, nie ma problemu, jak coś byś potrzebował jeszcze to postaram się pomóc w miare moich możliwości.

A tak przy okazji to z tej 32-ki jaki Tornado powstanie??? Włoch, Brytol czy Szwab???
Robert Thorz

Postprzez Ralf_S » wtorek, 22 stycznia 2013, 19:15

Kuba, a masz Air Data z SAM? Bo nie jestem pewien czy coś tam jest, a mam to w pudle gdzie jest kilkaset monografii...
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste