Dornier Do-17M/P - wnętrze kokpitu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Dornier Do-17M/P - wnętrze kokpitu

Postprzez SikohR » czwartek, 10 stycznia 2013, 11:19

Witam,
Czy ktoś może dysponuje materiałami dot. Dorniera Do-17 M/P? Zgromadziłem już sporą dokumentację - m.in. podręcznik użytkownika gdzie jest sporo szkiców i zdjęć, ale nie mogę nigdzie znaleźć rysunków/zdjęć stanowiska pilota i bombardiera (fotel, jego mocowanie, otoczenie itp). Większość zdjęć obejmuje widok z pozycji pilota, ew. wnętrza dalszej cześci kadłuba ze stanowiskiem strzelca, ale widoku przedniej części kokpitu nie mogę nigdzie znaleźć... Zabrałem się za Do-17P Hobbycrafta (gdzie wnętrze jest STRASZNIE ubogie) i nie mogę ruszyć z miejsca... Z góry dzięki za pomoc
SikohR

Reklama

Re: Dornier Do-17M/P - wnętrze kokpitu

Postprzez SikohR » środa, 23 stycznia 2013, 13:30

Szkoda że nikt nie ma tych materiałów. Na szczęście opierając się o monografie Kocent - Zielińskiego, i Karla Heinza Regnata oraz podręcznik użytkownika Do-17P udało mi się wygląd wnętrza w zadowalającym mnie stopniu wydedukować.

Problemem pozostał fotel bombardiera - w monografii Regnata jest rysunek dla wersji E/F ale wydaje mi się, z przekrojów poglądowych, że wersja M/P miała inny - czy może ktoś ma jakieś materiały na ten temat?

No i mam kolejne pytanie o okna kamer Rb 50/30 (przedniej) i Rb 20/30 (tylnej) - z Handbucha wynika, że pod kamerami były od spodu odsuwane włazy pomiędzy wręgami 12-13 i 14-15 (Schiebedeckel - przesuwane pokrywy):
Obrazek

Czy ktoś dysponuje może zdjęcami/schematami jak wyglądał spód kadłuba z tymi włazami w wersjach rozpoznawczych E/P? Na schemacie w monografii Kocenta te okna nie sa ujęte (w dodatku nie ma też bocznego okrągłego okna na wysokości przedniej kamery):
Obrazek

Nie wiem, czy te włazy były odsuwane tylko na ziemi i były przeszklone, czy też nie były przeszklone i miały być odsuwane w locie w czasie robienia zdjęć. Skłaniam się ku pierwszej opcji ale nie wiem jak to przeszklenie wyglądało.
W mini monografii z Aeromodellera z 1969r. znalazłem taki schemat na którym widać okna kamer:
Obrazek

Ale wydaje mi się błędny bo położenie okien nie zgadza się z położeniem kamer, a ponadto na tym schemacie jest też błąd dot. dolnego stanowiska strzeleckiego - ma zły kształt i nie było ono włazem dla załogi jak napisano na tym schemacie.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :)
SikohR

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste