P-40 B/C Trumpeter 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-40 B/C Trumpeter 1/72

Postprzez PiotrS » wtorek, 22 lipca 2008, 19:25

Tym razem na ruszt trafił w miarę świeży model 'trąbki'. Na pierwszy rzut oka wymiarowo i kształtowo jest poprawny. Problemy też są - kokpit jest zdecydowanie zbyt płytki raczej w stylu bolidu F1 a nie samolotu. Brakuje wlewów paliwa i oleju na lewej burcie za kabiną a na prawej jest niepotrzebna dziura. Niezbyt zachwycają nity, grube natomiast dosyć rzadkie. Śmigło też jakoś tak nie przekonuje. Dla odmiany spasowanie elementów jest niezłe choć Tamiya to nie jest, trafiła się też nieładna jamka skurczowa na wysokości kabiny. Po złożeniu wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Detale przyklejone na ślinę na potrzeby sesji zdjęciowej :)
Zrobiony w zasadzie pudełkowo - dorobiłem tylko wlewy, wyciąłem stery i lotki i zeszlifowałem wystający luk za kabiną. Zdecydowałem się na kalki Tally Ho '38' z AVG. Interior green za kabiną zmyłem zdecydowałem jednak zrobić 'podszybie' w kolorze kamuflarzu choć to niestety nie mam zdjęć tej konkretnej maszyny i tylko zgaduję. Obecnie model spryskany surfacerem i schnie.
Pewnie nie znajdę zbyt wielu zwolenników ale dla mnie P-40 zwłaszcza wczesne ma sylwetkę lepszą nawet od spita :)
Pozdrawiam
Piotrek Surma
Na warsztacie F4F-3 Hobbyboss 1/48
PiotrS

Reklama

Re: P-40 B/C Trumpeter 1/72

Postprzez Dominik » wtorek, 22 lipca 2008, 19:29

PiotrS napisał(a):Pewnie nie znajdę zbyt wielu zwolenników ale dla mnie P-40 zwłaszcza wczesne ma sylwetkę lepszą nawet od spita

Herezję prawisz Waszmość, herezyję powiadam. Nic piękniejszego nad Spitfire'a nie ma. Najpierw Spit, potem D.520 potem dłuuuugo nic...i cała reszta.

A miłośników "Ryczących Czterdziestek" znajdziesz na tym forum na pewno.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jendrek » wtorek, 22 lipca 2008, 20:30

Te nity rzeczywiście paskudnie wyglądają :-/ ten "trąbek" się uparł i nas uszczęśliwia na siłę :x
Fajnie, że model z Avg, czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy relacji ;o)
Jendrek

Postprzez Jurek » wtorek, 22 lipca 2008, 20:36

Może to złudzenie optyczne, ale w ogóle cały model wygląda na jakiś takiś skurczony. Jakby żałowali plastiku i zrobili krótszy gdzie się tylko dało.

Nity jak tarka. I kabina chyba nie do końca wymiarowa (wygląda na za grubą w stosunku do kadłuba, ale to może też złudzenie).

A samolocik jako taki faktycznie ładny. Ale P.11 i tak nie przebije (że o moim ulubionym MiGu-17PF nie wsponę, chociaż to nie ta epoka).
Jurek

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 22 lipca 2008, 21:15

PiotrS napisał(a):Pewnie nie znajdę zbyt wielu zwolenników ale dla mnie P-40 zwłaszcza wczesne ma sylwetkę lepszą nawet od spita :)

Jasne że nie ma racji najpiękniejszy jest P-40E ;o)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Speedking » wtorek, 22 lipca 2008, 21:15

Nity rzeczywiście tragiczne. Lepiej jakby ich w ogóle nie było, może warto by je zlikwidować i ewentualnie delikatnie odtworzyć?

Moim skromnym zdaniem wczesne Pe Czterdzieści wraz z Bestią Tempestem biją wszystko 8-) Będę kibicował!
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez PiotrS » środa, 23 lipca 2008, 08:22

Chyba czas założyć na HP wątek "wybieramy miss lat 40-tych" choć taka dyskusja na pewno zakończyłaby się pyskówką :)

Jurek napisał(a):Może to złudzenie optyczne, ale w ogóle cały model wygląda na jakiś takiś skurczony. Jakby żałowali plastiku i zrobili krótszy gdzie się tylko dało.
Nity jak tarka. I kabina chyba nie do końca wymiarowa (wygląda na za grubą w stosunku do kadłuba, ale to może też złudzenie).

Plany mam tylko w 1/48 i porównanie wykonywałem tylko 'na oko', raczej nie jest za krótki czy inaczej oszukany. Kabina jest tylko położona a po przyklejeniu siądzie niżej ale biorąc pod uwagę to że bez problemu można ją zamontować jako otwartą mimo znacznej grubości na pewno jest lekko niewymiarowa. Ma też fatalnie zrobione ramki - bardzo wystające i nienaturalnie grube.
Zastanawiałem się nad przenitowaniem ale uznałem że ten model nie jest tego wart. Traktuję go jako ostatni sparing przed tamkowym P-47, którego oglądam co wieczór i zachwycam się każdym detalem :)
Pozdrawiam
Piotrek Surma
PiotrS

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 23 lipca 2008, 13:53

Mam ten zestaw , przykładałem go do planów z Kagero i z tego co pamiętam leżał w nich bardzo sympatycznie ( no chyba że plany też skopane ).

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Dominik » środa, 23 lipca 2008, 15:24

PiotrS napisał(a):Chyba czas założyć na HP wątek "wybieramy miss lat 40-tych"

Po co i tak Spit by wyrał :D Dobra kończę ten off top i obserwuję budowę P-40.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez PiotrS » sobota, 26 lipca 2008, 13:01

P-40 pomalowana, pryśnięta bezbarwnym i czeka na kalki. Pierwszy raz zastosowałem metodę podpatrzoną u Wojtka Fajgi przy budowie foki czyli maskowanie przy użyciu cienkiej taśmy i wypełnienie maskolem. Efekt moim nieobiektywnym zdaniem świetny :) Malowałem farbami Agamy, przy czym spód to Sky type S ale nieco zmodyfikowany kilkoma kroplami intermediate blue. Całość delikatnie przefiltrowałem mocno rozrzedzonymi olejami, chciałem uzyskać efekt lekkiego wypłowienia i zacieków od deszczu. Pierwsze nawet się udało, zacieki w większości zniknęły pod bezbarwnym więc jeszcze będę je odtwarzał. Sam bezbarwny tradycyjnie skopałem ale jakoś nie mogę utrafić w optymalne parametry valejo :(. Tyle wstępu teoretycznego czas na fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak zwykle wszelkie komentarze mile widziane. Szczególnie konstruktywna krytyka :)
Pozdrawiam
Piotrek Surma
PiotrS

Postprzez Marcin A. » sobota, 26 lipca 2008, 14:21

Cześć

Bardzo to elegancko wygląda, mógłbyś zaprezentować w jakim malowaniu bedzie ta maszyna,czyżby "Hells Angels"?

Pozdrawiam
Marcin A.

Postprzez Timi » sobota, 26 lipca 2008, 14:57

Bardzo ładnie wyszło CI to malowanie.
Nie myślałeś o większej skali??
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 26 lipca 2008, 15:19

A Timi tradycyjnie werbuje do większej skali :lol:

Model bardzo fajnie pomalowany. Dobra robota ;o)

Pozdr
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez PiotrS » sobota, 26 lipca 2008, 17:30

Dzięki za podtrzymywanie na duchu, choć przyznaję że pierwszy raz sam jestem zadowolony z efektów :)
Marcin, chciałbym Hells Angels ale niestety nie znalazłem takich kalek i dlatego będzie 2nd squadron AVG czyli Panda Bears. Numer boczny 38.
Timi napisał(a):Nie myślałeś o większej skali??

Zdecydowanie nie, przez ostatnie kilka lat zajmowałem się wyłącznie pancerką w 1/35 ale w pewnym momencie poczułem że budowa każdego kolejnego modelu zajmuje mi coraz więcej czasu i w efekcie tracę sprawność malarsko-brudzingową bo robię 4 modele rocznie. Pancerka w małym wydaniu zupełnie mi nie leży więc padło na latadła w 1/72. Póki co jestem zachwycony :) Można wybrać coś tak prostego jak P-40 i trzasnąć go w weekend (no w moim przypadku powiedzmy w 2 tygodnie) albo w razie takiego chciejstwa Lancastera czy B-17 i nacieszyć większą liczbą części. Bardzo lubię oglądać samoloty w dużych skalach ale robiąc je na 100% zacząłbym pakować do nich żywice, blachy i skończyłoby się tak jak z czołgami niemożnością skończenia w sensownym czasie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotrek Surma
PiotrS

Postprzez Timi » sobota, 26 lipca 2008, 22:12

Daniel iceman Gronowski napisał(a):A Timi tradycyjnie werbuje do większej skali :lol:

Z całym szacunkiem dla ludzi lepiących 72 (wiem bo mecze teraz jednego karalucha), ale niektórzy mają wielki potencjał, jak kolega tutaj, że w 48 to byłyby cudeńka. Wiadomo w 72 można zrobić potężną kolekcje w krótkim czasie, ale jednak 48to jest kawał modelu ;o)
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat