Jak pomalować model CWL WZ-X (IV)

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Jak pomalować model CWL WZ-X (IV)

Postprzez Марат » środa, 23 stycznia 2013, 15:47

Szanowni Koledzy! Mam w fazie wykończenia model myśliwca CWL WZ-X (IV), ten z czterołopatowym śmigłem. Nigdzie nie mogę znaleźć fotek jego malowania. Czy był on może "Polish Khaki"? Jeśli tak, to proszę o skierowanie na jakieś wzorce, ponieważ nie używam farb firmowych, mieszam sam.

Warsztat modelu można obejrzeć tutaj: http://karopka.ru/forum/forum189/to­pic13170/

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Marat.
Марат

Reklama

Re: Jak pomalować model CWL WZ-X (IV)

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 23 stycznia 2013, 16:21

Witaj

Malowanie WZ-X jest bardzo proste - cały płatowiec malowany khaki, przód kadłuba srebrny.

http://www.airwar.ru/image/idop/fww1/wzx/wzx-4.jpg

Co do samego koloru, to jednak obstawiam Francuski khaki z lat dwudziestych (ten sam którym malowano Potezy XV/XXV, Breguety XIX, Spad 51/61 z racji produkcji i/lub remontów tych maszyn w CWL).

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez jasio-g » środa, 23 stycznia 2013, 16:44

Bardzo fajny, gratuluję. Ja bym pomalował FS 30118 dark earth na błyszcząco. Przed WWII w Polsce malowano farbami błyszczącymi. P11c w Muzeum tak był pomalowany (badano próbki farby, wtórnie po wojnie pomalowano go po prostu na zielono i tyle). Kolor dziwaczny, jak jest w hangarze jest brązowy, jak go wytoczą na zewnątrz choćby na próbę silnika jest zielonooliwkowy, coś jak Humbrol 155.
jasio-g

Postprzez Марат » czwartek, 24 stycznia 2013, 06:49

Dzięki
Марат

Postprzez hadzi » czwartek, 24 stycznia 2013, 16:14

jasio-g napisał(a):Bardzo fajny, gratuluję. Ja bym pomalował FS 30118 dark earth na błyszcząco. Przed WWII w Polsce malowano farbami błyszczącymi. P11c w Muzeum tak był pomalowany (badano próbki farby, wtórnie po wojnie pomalowano go po prostu na zielono i tyle). Kolor dziwaczny, jak jest w hangarze jest brązowy, jak go wytoczą na zewnątrz choćby na próbę silnika jest zielonooliwkowy, coś jak Humbrol 155.

Zgadzam sie. Raczej polski khaki cos jak RAF dark earth gloss.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste