Volkswagen Golf VR6 Fujimi 1/24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Volkswagen Golf VR6 Fujimi 1/24

Postprzez jasonx_87 » środa, 23 lipca 2008, 13:45

Gorące vivatki!

Tym razem przedstawiam Wam swój drugi model pojazdu cywilnego od czasu rozpoczęcia przygód z modelarstwem.

VOLKSWAGEN GOLF III VR6 | FUJIMI 1/24
Zdaje mi się, że zrobiłem go wyjątkowo ładnie. Czarna kasta z kremową tapicerką imitującą skórą znacznie podkreśla sportowy styl auta. No cóż, może inni inaczej się wypowiedzą. :D

Karoseria: Lakier Tamiya TS-14 (Black)
Polerka karoserii: 2 razy Tamiya Finish COMPOUND + 3 razy Tamiya Modelling Wax

Podwozie: Lakier Tamiya TS-29 (Semi-Gloss Black)

Podkład: Lakier Tamiya FINE SURFACE PRIMER (L) - light gray

Tapicerka: Farba REVELL 314 Beige SM (matowy kremowy) rozcieńczona w Wamodzie i nałożona aerografem.

Felgi: OZ FUTURA 18inch WHEEL Fujimi 1/24

Rury wydechowe i tłumik: Alclad II CHROME | Kod 107

Dywaniki: czarny flock

Wcześniej zamieściłem na forum fotki IN-BOXa tego modelu. Zajrzyjcie tam, żebyście wiedzieli z czego złożony jest ten model. ;o)

SESJA FOTOGRAFICZNA:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To chyba wszystko co mogłem zareprezentować.. :D
Zaczynamy teraz autokrytykę!!! :mrgreen:
jasonx_87

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Volkswagen Golf VR6 Fujimi 1/24

Postprzez xenomorph » środa, 23 lipca 2008, 14:02

No jak na drugi model, to nie jest źle. Ale przede wszystkim wiesz co to jest „autokrytyka” ?
Może jednak chodziło Ci o krytykę konstruktywną ? ;o)

Wracając do modelu. To tak na szybko, ślady palców, szczególnie na podwoziu nie wyglądają
zbyt ładnie.
Troszkę nierówno wyszło maskowanie szyb. Postrzępione są przejścia kolorów, głównie na fotelach.
Nie wiem czy to wina zdjęć, czy malowania, ale jakoś dziwnie wygląda wydech. No i podwozie
za mocno się świeci. Tablice rejestracyjne, to porażka.
Poza tym za słabo wypolerowany lakier, skórka pomarańczowa na zdjęciach jest ogromna.
Jeszcze jedno, szwy na drążku zmiany biegów. I niekonsekwencja w robieniu pasów bezpieczeństwa.
Dlaczego one leżą na przednich fotelach ? Nie widzę tam drugiej ich części (jeśli miałyby być cztero,
czy dwupunktowe) ani też zapięć przy fotelach.

Ale jak pisałem, skoro to drugi model, to naprawdę nieźle. Oby tak dalej. 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Slash » środa, 23 lipca 2008, 15:15

xenomorph napisał(a):. Ale przede wszystkim wiesz co to jest „autokrytyka” ?

Krytyka auta ? ;o)
Slash

Postprzez michal.s » środa, 23 lipca 2008, 15:17

jasonx_87 napisał(a):3 razy Tamiya Modelling Wax

Możesz mi wytłumaczyć co daje potrójne położenie wosku na model ? :roll:
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez xenomorph » środa, 23 lipca 2008, 15:23

Dobre pytanie. hehe jakoś w natłoku 'autokrytyki' zapomniałem wspomnieć i o tym. :twisted:
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez jasonx_87 » środa, 23 lipca 2008, 17:18

xenomorph napisał(a):Ale przede wszystkim wiesz co to jest „autokrytyka” ?
Może jednak chodziło Ci o krytykę konstruktywną ? ;o)

Wprawdzie mi chodziło o krytykę auta.. Tak potocznie napisałem.. :D Kolega Slash trafił w dziesiątkę..

michal.s napisał(a):Możesz mi wytłumaczyć co daje potrójne położenie wosku na model ? :roll:

michal.s, aż tak głupi to nie jestem.. Golf od początku, po tej polerce bardzo błyszczał. Lecz od jakiegoś czasu stoi na półce, kurz się zanosi, każdy go bierze na ręce, żeby pooglądać, to wosk ma prawo schodzić po nabłyszczaniu samą suchą szmatką.. Z ciebie to już niezły "autokrytyk" :)

Jest sporo kompleksów, lecz opierając sie na fakcie, że to mój drugi model wcale niczym się nie dręczę.. Model spodobał i podoba się bardzo. Modelarze wykonując kolejne modele, nabierają doświadczenia praktycznego. A od czego jest to forum? Właśnie, żeby się dowiedzieć na co zwrócić uwagę przy wykonywaniu następnych modeli. Takźe, xenomorph dzięki za szczerą do bólu krytykę konstruktywną. Co do maskowania szyb, to aż tak źle nie jest. Przejścia kolorów - przyznaję Ci rację, zbyt szybko to robiłem. Co do tablic, to z przodu mi się kalka rozerwała (brak Seta i Sola), dlatego zrobiłem taką, gdyż nie miałem żadnych pomysłów. :-/

Pozdroo..
jasonx_87

Postprzez michal.s » środa, 23 lipca 2008, 18:26

jasonx_87 napisał(a):aż tak głupi to nie jestem..

A czy ja gdzieś powiedziałem że Ty głupi jesteś :?:

Piszesz o wykonaniu modelu więc domyślać się można że woskowałeś karoserię trzy razy pod rząd, a nie po czasie kiedy się model zakurzył.

Masz racje forum jest po to by pogadać o modelarstwie, poczytać o nowych technikach, albo pokazać model i usłyszeć co się źle zrobiło, jeśli miałeś ochotę usłyszeć trochę ochów i achów na temat Twojego modelu - niestety nie tutaj.

Model prezentuje się bardzo, bardzo źle, lakier jest tragiczny, ślady łącznia form nie usunięte, tłumik nie nawiercony - wygląda jak zatkany, podwozie świeci się niczym karoseria, antena jest zdecydowanie za gruba itp itd

Jedne za co mogę Cię pochwalić to za zaczernienie brzegów kloszy reflektorów.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Kazik » środa, 23 lipca 2008, 19:59

michal.s napisał(a):Model prezentuje się bardzo, bardzo źle,.....jest tragiczny....

Michał nie tak ostro!
Model dość czysto zrobiony i widać dużo pracy przy nim. Lakier ma rzeczywiście sporą skórkę pomarańczową ale czarny lakier dobrze wypolerować to spora sztuka a zwłaszcza tylko z jedną gradacją Tamijowskiej pasty. W szczegółach wymaga trochę więcej finezji i dopracowania jak wspominane końcówki wydechu i antena. Od siebie dorzucę jeszcze źle założone gumy (mają niesymetryczny bieżnik) no i trochę za bardzo wystające po za obrys nadkoli, ale to już szczegóły.
Przydało by się również poprawić fotki. Za blisko zrobione i AF przestaje miejscami ostrzyć. Po za tym na jasnym tle było by więcej widać a tak czarny model na czarnym tle i .... lipa zlewa się.
Dobrze rokuje, jeśli się tylko nie zniechęcisz.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez wuen » środa, 23 lipca 2008, 20:18

Łoł łoł łoł ... koledzy... nie róbmy z naszego Forum czegoś na wzór "high end" jak u audiofilów. Nie jestem za zaniżaniem poziomu ale też jestem przeciwny zbytniemu zawyżaniu aby nie zrazić początkujących - sam należę do grupy "początkujących znowu" i przyznam, że zanim zamieszczę fotkę na Forum to najpierw dokładnie ją oglądam aby nie narazić się na krytykę...
Nawet "nabyłem drogą kupna" okulary +4 dioptrie w celu dokonywania dokładniejszych oględzin zanim cokolwiek sfotografuję co by nie narazić się na krytykę chociaż "per aspera ad astra" :lol:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez jasonx_87 » środa, 23 lipca 2008, 20:28

michal.s napisał(a):Model prezentuje się bardzo, bardzo źle, lakier jest tragiczny

michal.s, kolego.. tym razem bardzo mnie uraziłeś. To jest DRUGI model w czasach moich przygód z modelarstwem, a ty tak gwałtownie, ze złością go oceniłeś! To nie jest fair.. :-/

Tym bardziej mnie zniechęciłeś do robienia następnych modeli.. Gdzie tu rozsądek i mobilizowanie? I czy dobrze w ogóle słyszę, że to ty jesteś "ojcem założycielem" tego forum? Niestety, chyba się przesłyszałem..

Włożyłem w niego bardzo dużo roboty, tj. powiedział kolega Kazik. Zrobiłem wszystko co w mojej mocy, żeby mógł się chociaż ładnie reprezentować na półce moich pierwszych modeli.

Kazik napisał(a):Od siebie dorzucę jeszcze źle założone gumy (mają niesymetryczny bieżnik)

Właściwie te opony fabrycznie mają taki bieżnik... Musiałbym wtedy zaszpachlować bieżnik i przerysować bieżnik biegnący w odwrotnym kierunku.

Kazik napisał(a):Przydało by się również poprawić fotki. Za blisko zrobione i AF przestaje miejscami ostrzyć

No cóż, kiepskim aparatem wykonałem te fotografie. Canon Powershot A520.. :-/

Dzięki za zwrócenie pewnych uwag.. Będę wiedział na co zwracać uwagę przy modyfikowaniu następnych modeli, jak będziecie mnie mobilizować a nie gryźć mocno jak michal.s.. ;o)

Pozdroo 4 all..
Ostatnio edytowano środa, 23 lipca 2008, 21:31 przez jasonx_87, łącznie edytowano 1 raz
jasonx_87

Postprzez TomekWnęk » środa, 23 lipca 2008, 20:34

jasonx_87 napisał(a):Co do tablic, to z przodu mi się kalka rozerwała (brak Seta i Sola),

W niczym by set ani sol nie pomógł wg mnie. Kalka mogła by się lepiej ułożyć ale nie wzmacnia to jej, wręcz przeciwnie. Zresztą po co set i sol na prostą powierzchnie?
jasonx_87 napisał(a):No cóż, kiepskim aparatem wykonałem te fotografie. Canon Powershot A520..

A dlaczego kiepskim? Jakbyś robił smieną to może i mógłbyś zwalać to na aparat, tutaj sprzęt nie ma nic do rzeczy, a przynajmniej niewiele.
jasonx_87 napisał(a):Nie miałem jak je dobrze wysymetryzować.

co zrobić?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez jasonx_87 » środa, 23 lipca 2008, 20:42

TomekWnęk napisał(a): jasonx_87 napisał(a):Nie miałem jak je dobrze wysymetryzować.

co zrobić?

Miałem na myśli ustawienie bieżnika w odwrotną stronę.. Bowiem wszystkie opony miały bieżniki przy lewym boku i tylko w jedną stronę.. ;o)
jasonx_87

Postprzez michal.s » środa, 23 lipca 2008, 20:44

jasonx_87, ja Cię wcale nie pogryzłem, wymieniłem błędy jakie model posiada, dlaczego czujesz się urażony to nie mam pojęcia.
Przy budowie następnego modelu będziesz wiedział na co zwracać większą uwagę.

jasonx_87 napisał(a):Gdzie tu rozsądek i mobilizowanie?

Tak gdzie być powinien czyli w jak najlepszym miejscu.

Zanim pokażesz kolejny model w galerii, najpierw załóż wątek warsztatowy, możesz mieć wtedy pewność że pomogę Ci wyeliminować masę błędów.

Wstawiając model do galerii musisz liczyć się z surową krytyką, chyba że model jest naprawdę super dobrze zrobiony.

jasonx_87 napisał(a):No cóż, kiepskim aparatem wykonałem te fotografie. Canon Powershot A520.. :-/

To nie aparat robi zdjęcia, tylko fotograf ;o)

jasonx_87 napisał(a):I czy dobrze w ogóle słyszę, że to ty jesteś "ojcem założycielem" tego forum? Niestety, chyba się przesłyszałem..

Również uznam że się przesłyszałem...
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez AutoModelFan » środa, 23 lipca 2008, 20:46

Bez nerwów... Jeżeli dobrze czytam to nie kładłeś lakieru bezbarwnego. Mógłbyś jeszcze spróbować psiknąć go bezbarwnym, a dopiero później brać się za polerkę. Koniecznie musisz się zaopatrzyć w pastę fine Tamiyi, ewentualnie do tego jeszcze coarse (na większą skórkę). Sama finish na niewiele się zda. Powiedz nam jeszcze czy szlifujesz czymś karoserię po podkładzie oraz kolorze ? Większość błędów (wszystkie ?) koledzy Ci już powytykali. Ode mnie duży plus, oraz trochę więcej pokory na przyszłość 8-)
Obrazek
AutoModelFan

Postprzez jasonx_87 » środa, 23 lipca 2008, 20:53

michal.s napisał(a):jasonx_87, ja Cię wcale nie pogryzłem, wymieniłem błędy jakie model posiada, dlaczego czujesz się urażony to nie mam pojęcia.

Tak?
michal.s napisał(a):Model prezentuje się bardzo, bardzo źle, lakier jest tragiczny

Wytłumacz, dlaczego tak twierdzisz mimo świadomości, że jestem początkującym modelarzem i to mój drugi, dopiero DRUGI model..

Szczerze Ci mówię, że ty naprawdę mnie odpychasz od modyfikowania następnych modeli..
Ostatnio edytowano środa, 23 lipca 2008, 21:28 przez jasonx_87, łącznie edytowano 1 raz
jasonx_87

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli