Messerschmitt Me-262 Schwalbe 1/48 Dragon STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Me-262 Schwalbe 1/48 Dragon STANDARD

Postprzez raptorf22 » wtorek, 15 stycznia 2013, 13:52

Dzięki Kuba za wyjaśnienie.
Co do malowań, nie wiem czy jestem godzien malować czarne "X", wiem że ten egzemplarz to Twój konik. :D
Mam tylko kilka zdjęć tego samolotu z Imperial War Museum, ale nic z epoki jak został przejęty.
Moje typy odnośnie malowań to:

9K+BN z KG 51,
B3+BH

chyba że kalkomanie do "X" masz na zbyciu to inna wtedy rozmowa.
Nie widziałem na naszym forum Schwalbe w obwarzanki, więc zaryzykować? chociaż bardzo podoba mi się model Chrisa Wauchopa właśnie czarne "X" do poszukania na clubhyper .

PS. pasy ,a raczej klamry poprawię to jest pikuś, aktualnie siedzę nad slotami, zobaczymy co z tego wyjdzie.
raptorf22

Reklama

Postprzez raptorf22 » czwartek, 24 stycznia 2013, 21:32

Monologu ciąg dalszy... na jednym skrzydle sloty zrobione. Sama zabawa z spasowaniem trochę zajęła, trzeba sporo pocienić sloty od wewnątrz, ale efekt końcowy jest naprawdę dobry, nie wiem jak wyglądają dostępne aftermarkety ,ale własna praca cieszy najbardziej. Mnóstwo czasu zeszło mi na spasowaniu gondol silnikowych z skrzydłami, poprostu rzeźnia, to taka informacja dla mających taki model.
Teraz po wyszpachlowanym kadłubie czas na drugie skrzydło i powoli kładzenie podkładu, a poniżej zdjęcia poglądowe:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
raptorf22

Postprzez Kuba P. » czwartek, 24 stycznia 2013, 21:34

raptorf22 napisał(a):Monologu ciąg dalszy...

Ja śledzę wątek i mi się podoba bardzo, dlatego jak coś będzie niefajnie to dam znać.
Zerknij sobie na mój blog w podpisie, tam są niżej fotki 262 z Monachium, może się przydadzą bo robiłem takie rzeczy, jakich właśnie w książkach nie za bardzo widać.
Kuba P.

Postprzez spiton » czwartek, 24 stycznia 2013, 21:43

Obrazek

Czy te popychacze slotów nie powinny być równoległe do krawędzi slotów ? Pytam, bo mam wrażenie, że powinny.

Bardzo lubię jak ktoś robi mechanizacje płata z takim pietyzmem !!!
spiton

Postprzez raptorf22 » czwartek, 24 stycznia 2013, 21:51

No właśnie spitonie, tak się zastanawiałem, na mój gust powiny być jak piszesz, na zdjęciach muzealnych wygląda to różnie, przez skrzywioną perspektywe.
Wiedziałem że to wytkniecie he hehhe :mrgreen: , już trochę naprostowałem, od góry nic nie widać więc może być, a takie dziarganie jest naprawdę przyjemne. Zdjęcia jednak wyciągają wszystkie uchybienia.

Tak przy okazji jak byście pomalowali "cebulki" w wylotach silnika Schwalbe? Szary z śladami przypaleń? , bo większość maluje na metaliczny kolorek czy to będzie ok?
raptorf22

Postprzez Kuba P. » czwartek, 24 stycznia 2013, 22:04

spiton napisał(a):Czy te popychacze slotów nie powinny być równoległe do krawędzi slotów ? Pytam, bo mam wrażenie, że powinny.

Chciałeś chyba napisać prostopadłe. ;o)
Masz częściowo rację. Prowadnice i ramiona (nie popychacze) tych dwóch długich slotów na zewnątrz gondol silników powinny być równoległe do żeber skrzydła/prostopadłe do krawędzi natarcia natomiast prowadnice tych wewnętrznych, krótkich slotów powinny być ukośnie do krawędzi natarcia, równolegle do żeber, one są tam ułożone równolegle do osi podłużnej kadłuba. Najlepiej zobaczyć sobie jak nity się układają i jak skrzydło wewnątrz jest zbudowane.
Kuba P.

Postprzez Aleksander » czwartek, 24 stycznia 2013, 22:25

Świetnie te sloty wyglądają i nadają modelowi bardziej autentyczny wygląd. Sam mam jakieś żywice do modelu Tamiyi, ale nie pamiętam czyje - podglądam, bo może się na moją "jaskółkę" wreszcie skuszę i też spróbuję coś takiego (choć nie tak ładnie zapewne) zrobić
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » piątek, 25 stycznia 2013, 00:04

raptorf22 napisał(a):Tak przy okazji jak byście pomalowali "cebulki" w wylotach silnika Schwalbe? Szary z śladami przypaleń? , bo większość maluje na metaliczny kolorek czy to będzie ok?

Jasne, matowe. Zdecydowanie nie metaliczny, nie rdza. Jasno szary, wygrzany bardziej niż przypalony. Przynajmniej tak to wygląda na kolorowych zdjęciach z epoki.
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » piątek, 25 stycznia 2013, 08:59

Kuba P. napisał(a):
Jasne, matowe. Zdecydowanie nie metaliczny, nie rdza. Jasno szary, wygrzany bardziej niż przypalony. Przynajmniej tak to wygląda na kolorowych zdjęciach z epoki.

Dzięki Kuba, tak myślałem że to taka barwa szara, jak dobrze wypalona rura wydechowa po trasie w Fiacie 126p.
raptorf22

Postprzez raptorf22 » wtorek, 5 lutego 2013, 09:48

Jaskółka powoli jest szykowana do kładzenia podkładu, mam pytanie odnośnie belek jakie zastosować w przypadku podwieszenia bomb?

Wszystkie zdjęcia z google.
Takie?
Obrazek
czy takie?
Obrazek

Dzisiaj otrzymałem kalki z Authentic Decal, w czwartek zamawiałem w Hannatsie w poniedziałek doleciały.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Malowania, które biorę pod uwagę to od góry: 2,3,4 lub 8.
raptorf22

Postprzez Kuba P. » wtorek, 5 lutego 2013, 11:39

Jeśli się wahasz z wyborem malowania to podpowiadałbym tego 9K+FH, bardzo dobrze też udokumentowany, jest kolorowe zdjęcie, ciekawa maszyna :)

Obrazek

Tu masz też kilka zdjęć:
viewtopic.php?f=3&t=1885&start=0
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » wtorek, 5 lutego 2013, 11:59

Dziękuję Kuba, już wcześniej przeczesałem forum z tych zdjęć :mrgreen: i zdecydowałem się na 9K+FH, coś mnie w nim zaintrygowało.
Jeżeli istnieją inne zdjęcia w kolorze oj to byłbym wdzięczny.
Instrukcja podaje : góra RLM 82/83 dół 76.
Na zdjęciu kolorowym widać że był niedbale pomalowany, czy jest opcja że niektóre plamy na kadłubie to RLM 02?
Jak mogła wyglądać sprawa z dolnymi partiami? Ciekawe czy był czysty RLM 76 czy także na naturalny dural niedbale tryśnięto kolor?
Nie widzę na zdjęciach wyrzutników bombowych.
Dokopałem się do takiej planszy:
Obrazek
raptorf22

Postprzez Kuba P. » wtorek, 5 lutego 2013, 15:23

:-/ jedna rzecz - ten egzemplarz wygląda na to, że już nie ma wyrzutników bombowych.
O malowaniu już Ci na PW napiszę :)
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » sobota, 9 lutego 2013, 22:23

Zabieram się do malowania, czy krateczkę z szpachli zrobić pędzlem czy aerkiem?"Cienie na spodzie owszem natryskowo,ale ślady szpachli lepiej pasują pędzlem.Co sądzicie? zdjęcia wrzucę po wekendzie.
raptorf22

Postprzez Kuba P. » sobota, 9 lutego 2013, 22:28

W temacie szpachli na niemieckich samolotach specem od dawna jest Grzesio2107, czekajmy na jego oficjalny wyrok a ja, skromny misio polecam pędzelek :)

Obrazek

Pamiętaj - na nosie podkład na stal RLM 02 potem szpachla i potem... zagadka do rozstrzygnięcia. Czy farba czy nic.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat