Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):wiec ekonomia mówi, ze lepiej kupic model color i dedykowany rozcienczalnik..
Tak też zrobie, zobaczymy jak na tym wyjde...
Dzięki wielkie za odzew, jest na kim polegać
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):wiec ekonomia mówi, ze lepiej kupic model color i dedykowany rozcienczalnik..
Balu napisał(a):Taka biało niebieska buteleczka.
Swoją drogą to widzę na ich stronie "THINNER FOR AIRBRUSHING" i "THINNER FOR MODELCOLOR" ciekawe czym się różnią? Ja używam kranówki i "DRYING RETARDER", który jest w butelce po farbie w postaci żelu. Próbował ktoś z opóźniaczem Talensa? Czy lepszy jest firmowy rozcieńczalnik z opóźniaczem?
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):wiec ekonomia mówi, ze lepiej kupic model color i dedykowany rozcienczalnik..

kasprzyk napisał(a):Bez problemu zmieszasz dowolne kolory danej serii. Nie wiem jak mieszają się air z color bo nigdy nie próbowałem.
kasprzyk napisał(a):Bez problemu zmieszasz dowolne kolory danej serii. Nie wiem jak mieszają się air z color bo nigdy nie próbowałem. Wydaje mi się, że humbrolki to warte siebie farby. Zaglądałeś może na farby firmy Lifecolor?
Kuba Plewka napisał(a):Kupiłem po kilka odcieni używanych kolorów:
[1] Piaskowy - od jasnego kremowego po musztardowy
[2] Zieleni - od jasnej, ciepłej zieleni przez kolor butelkowy po ciemną zieleń i OD
[3] Brązy - od farby jasnobrązowej przez "kolor ziemi" po ciemny, czekoladowy brąz
[4] Szarości - od jasnoniebieskiej (to nie pomyłka) przez średni szary po bardzo ciemny czarnoszary
[5] Czerwień - od pomarańczowych i jasnej czerwieni przez krwiste odcienie po rdzawe
i mieszam sobie odpowiednio do założonego efektu. To nie jest wielce trudne, łatwo się przyzwyczaić.
W zależności od zasobności portfela możesz sukcesywnie rozbudowywać paletę, ja też zaczynałem od kilku farb. Teraz mam ich kilkadziesiąt.
Kuba Plewka napisał(a):Acha, poszukaj retardera, dobry retarder robi Talens. Bardzo się przydaje.

rollingstones napisał(a):Chaos Black - podkład do figurek warhamera - najlepszy podkład na świecie. Rozpropagował go Kuba Plewka na FMR.
ZNAKOMITY - walisz z puszki - nie da się zrobic zacieku nawet na najmniejszym detalu. Wielka pucha świetna cena.

Kuba Plewka napisał(a):Pierwsze pytanie - rozmieszałeś (potrząsając) dobrze podkład? Ja zawsze gdy puszka jest nowa mieszam go kilka minut. Jeśli nie zrobiła Ci się miejscami gęsia skórka i zacieki to nie powinno być problemu.
Poza tym podkład nakładaj krótkimi pryśnięciami przesuwając szybko rękę.
Poćwicz na jakimś złomie może najpierw.

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości