Mazda rx-7 R1 Tamiya 1:24 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mazda rx-7 R1 Tamiya 1:24 - standard

Postprzez krzysiekk » piątek, 1 sierpnia 2008, 23:16

Witam,
Chciałbym wystartować w konkursie z takim modelikiem:

Obrazek

Jak na tak tani model ilość części jest co najmniej zadowalająca:

Obrazek

Obrazek

A i miło zaskoczyły mnie 'pełne' fotele co zdecydowanie ułatwi mi pracę :)

Obrazek

Model będzie seryjny ale zdjęcie znalezione w necie (poniżej) spowodowało, że chrom z seryjnych felg wyląduje w krecie, a na felgi trafi czarny kolor.

Obrazek

Obrazek

Wnętrze będzie w kolorze bordowym. Na pewno rx-7 wychodziła z takim wnętrzem ale jak na razie znalazłem tylko jedną fotkę.
Prace zaczynam od karoserii. A konkretnie od usunięcia kierunkowskazów, których wersja R1 nie miała.

Obrazek

Obrazek

Będzie to mój trzeci model po powrocie do modelarstwa, a pierwszy cywilny. Dlatego mam nadzieję, że w trakcie relacji pomożecie mi trochę, tak żeby model wyszedł jak najlepiej :)

pzdr
Ostatnio edytowano piątek, 14 sierpnia 2009, 19:27 przez krzysiekk, łącznie edytowano 1 raz
krzysiekk

Reklama

modele polskich samolotów

Re: mazda rx-7 R1 Tamiya 1:24 - standard

Postprzez koksik750 » piątek, 1 sierpnia 2008, 23:22

Mam ładniejsze felgi seryjne Rx-7 z aoshimy - (te u góry, chociaż te z na dole też z rx-7 pochadzą - nasprzedaż jakby co :P )
Obrazek
i nawet rozmiar większe - bo te z tamki są strasznie małe - 16". Jakbyś był zainteresowany daj znać

Rx-7 wychodziła w czarno czerwonych/wiśniowych kolorach tapicerki
Obrazek
koksik750

Postprzez krzysiekk » piątek, 1 sierpnia 2008, 23:29

W sumie fajnie wyglądają, ale regulamin konkursu mówi, że zmiana felg na takie z innej firmy równa sie przeniesieniem do open. A ładować się do klasy open bez flocka blaszek itd to bez sensu :)

Ale napisz mi na PW ile byś za nie chciał..

pzdr
krzysiekk

Postprzez portalus » sobota, 2 sierpnia 2008, 09:57

krzysiekk napisał(a):...regulamin konkursu mówi, że zmiana felg na takie z innej firmy równa sie przeniesieniem do open...

Koordynator rzekł tak jak piszesz:
"Ustalmy tak: spodziewałem się, że większość z Was będzie pytać o zmianę felg.
Zezwolę na to ale tylko jeśli zmiana nie pociągnie za sobą przeróbki zawieszenia/sposobu mocowania kół.
Ściślej, w modelu Tamiy można zmienić koła na inne z Tamiy - czyli to samo mocowanie koł, w modelu Fujimi koła można zmienić na inne z Fujimi."
Więc, jeśli te z Aoshimy są mocowane tak jak te z Tamiya (dotyczy tego modelu) to wg mnie możesz je podmienić – wystarczy jak dasz Ty lub Koksik zdjęcie porównwcze od wewnętrznej strony, jeśli mocowanie jest inne to odpada.
Nie będziemy z uporem maniaka torpedować takich pomysłów prawda Koordynatorze?
Poczekajmy zatem na oficjalne stanowisko Szefa.
portalus

Postprzez Kazik » sobota, 2 sierpnia 2008, 10:28

Jeszcze przemyśl dobrze klasę standard bo jak będziesz sam to i tak wylądujesz w open.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez michal.s » sobota, 2 sierpnia 2008, 12:07

portalus napisał(a):Nie będziemy z uporem maniaka torpedować takich pomysłów prawda Koordynatorze?

Jasne :)

W klasie standard chodzi o to, by dać możliwości rywalizacji uczestnikom, którzy nie znają się za bardzo na modelarstwie cywilnych. Zmiana kół niejednokrotnie wiąże się z przerobieniem całego zawieszenia i takie operacje podlegają już bezdyskusyjne klasie open.

Czekamy zatem na zdjęcia porównawcze ;o)

Kazik napisał(a):Jeszcze przemyśl dobrze klasę standard bo jak będziesz sam to i tak wylądujesz w open.

Masz racje, jeśli nie nie będzie 3 modeli w galerii w klasie standard to zastaną zakwalifikowane do klasy open :)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez krzysiekk » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 14:15

Co do klasy open to na razie zostanę chyba przy standard :) Nie mam żadnych blaszek, flocków ani niczego innego co mógłbym ulepszyć w modelu :) Jeśli nic się przez dłuższy czas nie zmieni to będę myślał nad zakupami :) Póki co chciałbym zobaczyć jak wyjdzie mi kładzenie lakieru (po raz pierwszy w życiu :)

pzdr
krzysiekk

Postprzez michal.s » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 14:31

krzysiekk napisał(a):Póki co chciałbym zobaczyć jak wyjdzie mi kładzenie lakieru

Znasz procedurę malowania karoserii ?

Jeśli nie do końca, to zawsze lepiej wcześniej zapytać, bo później może być już za późno ;o)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez krzysiekk » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 15:39

jeżeli procedura wygląda następująco:

szlifowanie karoserii -> 1-2 warstwy podkładu -> 2-3 warstwy koloru -> 1-2 warstwy clearu -> polerka

to znam :)

Jeśli coś się pozmieniało to nie mam o tym pojęcia :) Zobaczymy jeszcze jak wyjdzie mi malowanie sprayem z puchy :)

pzdr
krzysiekk

Postprzez michal.s » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 16:55

Tak, procedurę malowania znasz dobrze, tylko trzeba dodać szlifowanie po prawie każdym malowaniu :)

Co do malowania sprejem to Seweryn kiedyś napisał kilka słów o tym tutaj http://www.old.modelarstwo.org.pl/forum ... hp?t=20792 , poczytaj na pewno się przyda :)

Rozumiem że karoserie będziesz malował na żółto, pamiętaj że podkład musi być biały i karoseria musi być nim idealnie poryta inaczej ładny żółty kolor Ci nie wyjdzie. Podkładu przydadzą się 3-4 warstwy bardzo cieniutkie ale kryjące plastik.

W razie problemów czy niejasności pytaj na pewno pomogę ;o)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:04

Co do felg ma chyba mam dobra wiadomość krzyskka - felgi maja takie samo mocowanie - więc o przerabianiu zawieszenia lub felg nie ma mowy.Więc chyba może zmienić felgi i pozostać w kat open? :mrgreen:

Pisownia !!! Ostatnie ostrzeżenie.
Xenomorph
Obrazek
koksik750

Postprzez michal.s » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 17:19

koksik750 napisał(a):Więc chyba może zmienić felgi i pozostać w kat open?

No więc jak najbardziej może zmienić felgi i pozostać w klasie standard a nie open Koksik :P
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez koksik750 » poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 18:00

upss przepraszam :P zamotałem się troszkę :mrgreen:
Obrazek
koksik750

Postprzez krzysiekk » środa, 6 sierpnia 2008, 20:04

No więc, żeby nie było, że nic nie robie a tylko pisze :)

Kierunkowskazy usunięte zgodnie z instrukcją:

Obrazek

I wycięte wszystkie części które będą malowane. Złożone wstępnie, żeby udało sie zrobić w miarę przyzwoite zdjęcie...

Obrazek

Niestety podczas próby odcięcia części ramek od spojlera skalpelem, zamiast ramki poszedł palec. Jako, że ostrze było 30 sekund po wymianie rana jest idealnie równa i odpowiednio głęboka, żeby na razie we wszystkim mi przeszkadzać :D

Tak więc z planem malowania podkładem jutro może być różnie...

Co do felg to bardzo kusza mnie te od Koksika, ale niestety nie mam opon w 17". Podobno na 17" da się też założyć opony 16". Co o tym myślicie?
Nasunęło mi się też pytanie o maskowanie komory silnika. Ponieważ, część rzeczy jest odlanych z podwoziem jak najlepiej to pomalować? wszystko na żółto i potem maskować? Czy najpierw podkład, potem to co ma nie być żółte zamaskować i dopiero malować?
I kolejna rzecz, to czy np lusterka mogę przykleić do kawałków ramek, które zamocuje w spinaczach, żeby łatwiej się je malowało? Czy są na to prostsze sposoby?

pzdr
krzysiekk

Postprzez Kazik » środa, 6 sierpnia 2008, 20:54

Lusterka to proponuję zrobić na drucikach patrz BMW - Michała no i mojego malucha :P
Dobry sposób który ułatwi późniejsze ich przyklejenie a i jest za co złapać przy malowaniu.
Co do malowania i maskowania łatwiej będzie coś poradzić jak pokażesz jakąś fotkę tej komory i powiesz dokładnie jakie mają tam być kolory.
Generalnie pod jasny kolor jak żółty najlepiej dać podkład (jasny) bo on - żółty - słabo kryje.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat