Kalkomanie Pheon Models do Hannovera Cl.II (1/32)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Kalkomanie Pheon Models do Hannovera Cl.II (1/32)

Postprzez PrzemoL » czwartek, 17 stycznia 2013, 10:48

Dawno, dawno temu, na prośbę Rowana Broadbenta z Pheon Models, prowadziłem ankietę dotyczącą potencjalnego zainteresowania kalkomaniami do samolotów z 1 w.św. używanych w lotnictwie polskim od 1918 roku. Niestety, Rowan zarzucił ten temat, bo znalazł wielki rynek zbytu na kalkomanie do coraz to nowych wypuszczanych modeli Wingnut Wings. Kilkakrotnie próbowałem go nagabywać o tamte kalki, ale o ile na maile dotyczące innych spraw odpowiadał szybko i na temat, to pytania nt. polskich kalek zbywał milczeniem.
Kiedy miesiąc temu Wingnut Wings wydali model Hannovera Cl.II
http://www.wingnutwings.com/ww/product?productid=3086
i Rowan po swojemu zabrał się za przygotowanie kalek do niego, z głupia frant zadałem mu pytanie, czy nie zamieściłby jakiegoś polskiego powojennego schematu. Ja osobiście byłem szczególnie zainteresowany poznańskim dwukolorowym egzemplarzem z numerem 218. Wysłałem mu zdjęcia z książki Morgały i artykułu Kopańskiego. No i stał się cud! To malowanie po kilku moich upierdliwych komentarzach na forum http://forum.ww1aircraftmodels.com/ znalazło się na planowanym do wydania w połowie lutego zestawie kalek:
http://forum.ww1aircraftmodels.com/inde ... pic=1143.0
W zestawie będzie numer i szachownice - ponoć dopasowane do płatów w modelu WNW.
W tej chwili można składać zamówienia wstępne z promocyjną ceną, choć wiem, że i tak jest ona zaporowa. Ale może jednak kogoś to zainteresuje. No i mam nadzieję, że może uda się jednak kiedyś Rowana namówić na jakiś czysto polski zestaw.
Namarie...
PrzemoL

Reklama

Re: Kalkomanie Pheon Models do Hannovera Cl.II (1/32)

Postprzez shivadog » czwartek, 17 stycznia 2013, 12:26

Rzeczywiście fajnie, a jeszcze byłoby fajniej jak by taki Polish Set był do różnych samolotów.
Wtedy myślę, że i pod kątem sprzedaży i kupna byłoby to lepsze rozwiązanie, ale to już tylko takie marudzenie.
Te niebieskie niektóre malowania też fajne.
shivadog

Postprzez PrzemoL » środa, 30 stycznia 2013, 08:19

Właśnie dostałem maila od Rowana, że kalki będą w lutym. Wyraził też lekką skruchę, że dotąd nie zajął się poważnie polskimi tematami w większym zakresie. Napisał jednak, że jeśli będzie zainteresowanie tym zestawem, to wróci do tematu (sam nie wiem, czy można w to wierzyć). W każdym razie, na zachętę dostałem skanik z arkuszem kalkomanii, który załączam poniżej

Obrazek
PrzemoL

Postprzez DUDE » środa, 30 stycznia 2013, 08:27

No tak. przy takiej ekspansji WNW Pheon przerucił sie na 32- nie dziwi nic, ale osobiscie ubolewam, gdyż ceny są poza moim zasięgiem. Będę sobie strugał w 48
PrzemoL - dobrze, że ciśniesz o to co polskie :)

pozdrawiam,
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » środa, 30 stycznia 2013, 08:33

Przemku,pisałem o te kalki,oczywiście chcę je zakupić, zaraz jak ukazały się na ten temat zajawki.Niestety do tej pory nie dostałem odpowiedzi.Po Twoim tutaj wpisie wyślę jeszcze raz meila, może dostanę odpowiedź.Co do ekspansji-od czasu jak pojawiła się firma Wingnut W. na rynku modelarskim pojawiło się trochę firm robiących dodatki pod ich modele np. nasz Taurus :mrgreen: i nie ma się czemu dziwić.Z modeli wypuszczonych na rynek przez firmę można zbudować kilka replik w polskich barwach,niestety właśnie brak kalek powoduje że łatwiej "trzaskać"w obcych barwach.Jeden z modeli w ich zapowiedziach to Salmson-znowu samolot który latał z polskimi szachownicami.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez potez » środa, 30 stycznia 2013, 11:11

Bogiem a prawdą nie romumiem jednej rzeczy. Co na tej kalce jest takiego, że powinienem ją kupić, w celu zrobienia polskiego malowania? Bo nie widze tu szczerze mówiąc niczego sensownego :roll:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez waran » środa, 30 stycznia 2013, 11:22

Wiadomo,szachownice i tak będę malował aero,ale małe napisy już nie.
waran

Postprzez PrzemoL » środa, 30 stycznia 2013, 11:32

waran, Rowan ma czasem długi czas odpowiadania na maile. Proponuję, napisz jeszcze raz z informacją, że chcesz zrobić wstępne zamówienie (Preorder). Ja po kilku dniach dostałem potwierdzenie przyjęcia takowego, a maila napisała jego żona, Sabine.

potez, pewnie, że to wszystko można namalować, albo zrobić samemu. Nikogo nie zmuszam do kupna, zupełnie nie mam w tym interesu, jedynie informuję o nowym produkcie.

waran, jak już kupisz ten zestaw to przemyśl kwestię malowania szachownic - te kalki naprawdę kładą się fantastycznie, biały kolor ma być drukowany dwukrotnie, aby zmniejszyć przezroczystość. Ja w każdym razie będę chciał je wykorzystać.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 18 marca 2013, 14:55

W zeszłym tygodniu dostałem testową wersję kalkomanii, jeszcze bez instrukcji. Jak zwykle u Rowana, kładą się świetnie, biały jest nieprzejrzysty (drukowany dwustronnie). Ze swej strony polecam!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Budowę modelu można podejrzeć tu:
http://forum.ww1aircraftmodels.com/inde ... pic=1364.0
Ostatnio edytowano środa, 20 marca 2013, 23:18 przez PrzemoL, łącznie edytowano 1 raz
Namarie...
PrzemoL

Postprzez waran » poniedziałek, 18 marca 2013, 17:50

Z uwagą będę śledził wątek i czekał na wydanie tych kalek.Powodzenia Przemku.
waran

Postprzez PrzemoL » wtorek, 26 marca 2013, 10:23

Namarie...
PrzemoL

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie