Halifax Mk. II 1586 Eskadra Matchbox 1/72- pytanie

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Halifax Mk. II 1586 Eskadra Matchbox 1/72- pytanie

Postprzez Josef Priller » wtorek, 29 stycznia 2013, 19:19

Witam!

Czy z zestawu Matchboxa można bez żadnych dodatków i przeróbek zbudowac model maszyny używanej w 1586 Eskadrze Specjalnego Przeznaczenia?
Jeśli nie, jaki zakres zmian wchodziłby w grę?

Dziękuję uprzejmie za pomoc i pozdrawiam.
Josef Priller

Reklama

Re: Halifax Mk. II 1586 Eskadra Matchbox 1/72- pytanie

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 29 stycznia 2013, 22:55

Wg mnie z dokładnością do błędów i uproszczeń zestawu można.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez hadzi » wtorek, 29 stycznia 2013, 22:59

Mozna, ale proponuje pozenic go z przerytym kadlubem Airfixa - skrzydla w miare wchodza w gniazda Airfixa lub Revella (nie sprawdzalem). Kadlub Matchboxa jest najgorszy z wszystkich 3 dostepnych, jezeli to akceptujesz to mozesz zrobic z pudla model w polskich
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 29 stycznia 2013, 23:47

hadzi napisał(a):Kadlub Matchboxa jest najgorszy z wszystkich 3 dostepnych, jezeli to akceptujesz to mozesz zrobic z pudla model w polskich

Nie wiem, czy to widziałeś? Gościu doszedł do wniosku, że jednak kadłub Matchboxa jest lepszy od Airfixa.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 29 stycznia 2013, 23:55

Paweł Wymysłowski napisał(a):
hadzi napisał(a):Kadlub Matchboxa jest najgorszy z wszystkich 3 dostepnych, jezeli to akceptujesz to mozesz zrobic z pudla model w polskich

Nie wiem, czy to widziałeś? Gościu doszedł do wniosku, że jednak kadłub Matchboxa jest lepszy od Airfixa.

Pavla przygotowała całą dziobową część poprawiającą błędy i biedę Matchboxa.

http://acc.kitreview.com/pavla72054reviewme_1.htm
Może z tym zestawem jest już trochę lepszy?
Grzegorz2107

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 30 stycznia 2013, 00:05

O ile się nie mylę to zestaw Pavli nie poprawia jednej z głównych wad - symetrii nosa.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez pik » środa, 30 stycznia 2013, 00:11

Gościu doszedł do wniosku, że jednak kadłub Matchboxa jest lepszy od Airfixa.
Mnie zawsze zadziwia wiara ludzi w tzw "przyłożenie do planów"...
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 30 stycznia 2013, 00:14

pik napisał(a):
Gościu doszedł do wniosku, że jednak kadłub Matchboxa jest lepszy od Airfixa.
Mnie zawsze zadziwia wiara ludzi w tzw "przyłożenie do planów"...

Wiesz, tego sceptycyzmu nie wysysasz z mlekiem matki. Przychodzi z wiekiem, kiedy porównasz kilka źródeł, albo sparzysz się na tym , że zaufałeś jakiemuś kreślarzowi...

Ja czekam na Halifaxa z Airfixa. Mam nadzieję, że nie wygłupią się i zrobią takiego jak trzeba.
Grzegorz2107

Postprzez pik » środa, 30 stycznia 2013, 00:22

Ja czekam na Halifaxa z Airfixa. Mam nadzieję, że nie wygłupią się i zrobią takiego jak trzeba.
To oczywiście będzie możliwe jak dotrą do wzorcowych planów Halifaxa składowanych w Sevres pod Paryżem... :lol:
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Sparrow » środa, 30 stycznia 2013, 11:04

pik napisał(a):To oczywiście będzie możliwe jak dotrą do wzorcowych planów Halifaxa składowanych w Sevres pod Paryżem... :lol:

Prościej będzie poszperać w archiwach firmy Handley Page...
Sparrow
Sparrow

Postprzez hadzi » środa, 30 stycznia 2013, 22:10

chcecie wiedziec czy tylko bic piane? Matchbox ma zly kadlub we wszystkich przekrojach poprzecznych a szczegolnie wregi w czesci przed kabina pilota to jest widoczne - Airfix jest prawidlowy a Revell tez dobry.
Wiecie lepiej to robcie jak chcecie i nie pytajcie ani nie podajcie blednych informacji.
Od 7-8 lat zajmuje sie tematem i wiem co pisze.
Zestaw Pavli pasuje do Matchboxa i powiela bledy zestawu.
Chcecie zrobic w miare poprawny model to robicie jak pisalem nie to robicie jak uwazacie.
Ja sie wypowiedziaslem w temacie i od tej chwili nie pisze w tym watku pelnym ekspertow nie znajacych tematu.
Jak autor zapytania chce dalszej pomocy to niech mi pisze na priva. Reszta niech pisze sobie dalej glupoty jak tak musi.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 30 stycznia 2013, 23:13

hadzi napisał(a):chcecie wiedziec czy tylko bic piane? Matchbox ma zly kadlub we wszystkich przekrojach poprzecznych a szczegolnie wregi w czesci przed kabina pilota to jest widoczne - Airfix jest prawidlowy a Revell tez dobry.
Wiecie lepiej to robcie jak chcecie i nie pytajcie ani nie podajcie blednych informacji.
Chcecie zrobic w miare poprawny model to robicie jak pisalem nie to robicie jak uwazacie.
Ja sie wypowiedziaslem w temacie i od tej chwili nie pisze w tym watku pelnym ekspertow nie znajacych tematu.
Jak autor zapytania chce dalszej pomocy to niech mi pisze na priva. Reszta niech pisze sobie dalej glupoty jak tak musi.

Fajnie by było jakbyś się podzielił swoją wiedzą. Tu normalna dyskusja jest, wszyscy jak sądzę chętnie poznają szczegóły.
Gość z linka Pawła wykonał jak widać sporą pracę i dysponował dobrą bazą danych, w tym planami Grangera, który to autor zwykle malował z oryginalnych fabrycznych rysunków. U mnie wzbudził zaufanie, ale z drugiej strony, to wydaje się , że taki chirurg plasticzany, to by z byle czego Halifaxa ukręcił. ;o)
Grzegorz2107

Postprzez hadzi » czwartek, 31 stycznia 2013, 09:09

Grzegorz2107 napisał(a):
hadzi napisał(a):chcecie wiedziec czy tylko bic piane? Matchbox ma zly kadlub we wszystkich przekrojach poprzecznych a szczegolnie wregi w czesci przed kabina pilota to jest widoczne - Airfix jest prawidlowy a Revell tez dobry.

Fajnie by było jakbyś się podzielił swoją wiedzą. Tu normalna dyskusja jest, wszyscy jak sądzę chętnie poznają szczegóły.
Gość z linka Pawła wykonał jak widać sporą pracę i dysponował dobrą bazą danych, w tym planami Grangera, który to autor zwykle malował z oryginalnych fabrycznych rysunków. U mnie wzbudził zaufanie, ale z drugiej strony, to wydaje się , że taki chirurg plasticzany, to by z byle czego Halifaxa ukręcił. ;o)

Grzegorzu, opisalem temat. Airfix ma faktycznie nieznacznie glebszy kadlub w prezekroju wzdluznym w czesci dziobowej, ale poprawne przekroje poprzeczne, czego nie mozna mowic o Matchboxie. Silniki M tez sa za waskie o chyba 1-1,5mm, nie pamietam bo robie model z Herculesami. Korzystam z tych samych oraz i innych opracowan co gosc robiacy tego Matchboxa.

Tu link do modelu: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=15981&hilit=+Halifax
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Powrót do Lotnictwo - warsztat