DAWNO TEMU W POLSCE

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: DAWNO TEMU W POLSCE

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 14 sierpnia 2011, 09:42

Oj Panowie dawnych wspomnień czar , kiedy to modele sklejało się w jeden wieczór a w sklepach nie było niczego, za to w Moskwie był Leonid Ilicz Breżniew. Mnie najbardziej utkwił w pamięci Saab a sklejałem go kilka razy bo a to pechowo spadł z szafki a to znowu dzieciak sąsiadów za bardzo się nim zainteresował. po tych wszystkich straszydlach pierwsza wizyta w sklepie modelarskim w Wiedniu byla jak wizyta na innej planecie w innym wymiarze. Nadchodzi u mnie czas na wintage XXL !
B 24 w pudle od ponad 30 stu lat !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 14 sierpnia 2011, 10:38

radoslaw6363 napisał(a):Mnie najbardziej utkwił w pamięci Saab ...

Ha, Saab'a nawet ja pamiętam, jeszcze Mig'a-21 miałem z tej "serii" :-> .
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 14 sierpnia 2011, 10:56

A ja się tej małej serii nie tykałem. Tak w ogóle to o ile dobrze pamiętam raz kleiłem z "braku laku" Hurricane, ale swoim wyglądem skutecznie mnie zniechęcił do tej skali.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez JGucwa » środa, 17 sierpnia 2011, 11:55

Jaho63 napisał(a):... o ile dobrze pamiętam raz kleiłem z "braku laku" Hurricane, ale swoim wyglądem skutecznie mnie zniechęcił do tej skali.

A możesz zdradzić coś więcej :?: : co to był za model, czym sklejałeś, czym malowałeś i czy można go jeszcze obejrzeć :?: :twisted: :lol:
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Artek82 » piątek, 19 sierpnia 2011, 21:59

Dziś pokazuję fotki modeli które kleił jeszcze mój ojciec, a ostały mi się w kolekcji przez te wszystkie lata :)
Obrazek
MIG-15 z PZW i czadowe odciski paluchów na hamulcach :D
Obrazek
Obrazek
MI-2 w skali 1/50 z Krugozora. Po sklejeniu był biały z szachownicami, potem ufarbowałem go na wojskowo, a potem mi się znudziło i przemalowałem na sanitarke :)
Obrazek
Obrazek
W tym Jaczku tylko koła maznąłem na czarno pierwszą czarną Humrolką

A reszta w ramach uzupełnienia tematu :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez Aleksander » sobota, 20 sierpnia 2011, 06:54

Artek82 napisał(a):W tym Jaczku tylko koła maznąłem na czarno pierwszą czarną Humrolką

Zrobiłem to samo w moim :lol: , ale czarnym, spirytusowym mazakiem.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Artek82 » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 21:00

W ramach uzupełnienia odkopie temat :) i pokażę kilka zapomnianych fotek błąkających się na dysku, a które odnalazłem podczas e-porządków :D
Ił-2m3 Krugozor 1/50
Obrazek
Be-6 Veb Plasticart 1/72
Obrazek
Mi-6 Veb Plasticart ponoć 1/87
Obrazek
Corsair Matchbox 1/72
Obrazek
Boeing P-12 Matchbox 1/72
Obrazek
Avia C-2 KP 1/72
Obrazek
Avia B-35 KP 1/72
Obrazek
Avia B-534 KP 1/72
Obrazek
Letov S-231 KP 1/72
Obrazek

I te ostatnio znane
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez xmald » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 22:40

Mi 6 i Be 6 wymiatają!!! Pamiętam jak ojciec przywoził mi modele KP z delegacji... Chyba najfajniejszym modelem mojego dzieciństwa, jeszcze z ojcem właśnie sklejanym była Black Widow pamiętam, że miała ruchome lotki. Su 7 też miał swoje zalety nie dosyć, że zestaw był srebrno - czarny to jeszcze te ruchome elementy już wcześniej przez was wspominane. Jeden z najpiękniejszych dni mojego życia to chwila kiedy mój sąsiad z bloku wystawił na balkonie karton ze sklejonymi modelami, które miały pójść na śmietnik, 15 minut później byłem najszczęśliwszym dzieciakiem na osiedlu...Czego tam nie było Antek, iły kilka jaków, Łoś, Jak 40... Dostałem prawie palpitacji serca.Potem już czasy kiedy modele kupowałem sam PZW kosztowały koło 20 000. Ech nie mam zdjęć ani żadnego z tych modeli. Kiedyś pomyślałem, że moja przygoda z modelarstwem się skończyła i rozdałem dzieciakom z mojego osiedla. Nawiązując do tematu polecam książkę Samo-loty Marka Stokowskiego, to dopiero podróż sentymentalna...
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez WoW3@poczta.onet.pl » piątek, 1 lutego 2013, 00:51

Witam dawno temu jakieś 10 lat znalazłem na strychu model samolotu ił-14 z VEB Plasticart. Model był w opłakanym stanie i brakowało mu kilka elementów :( .Jako totalny laik nie mający zielonego pojęcia o modelarstwie postanowiłem go odświeżyć, ale efekt bardzo marny (na tamte czasy to podobało mi się to co uzyskałem). Teraz od nowa poznaje modelarstwo i sztuki modelarskie moje modele nie są tak imponujące jak te na tym forum ale doświadczenie to zaledwie kilka miesięcy i 5 modeli w samolotów w skali 1:72. Jest to bardzo rzadki model który ma prawie 50 lat. Mam zamiar dać mu blask jakiego nigdy nie miał i odrestaurować go, ale potrzebuje pomocy bo trzeba dorobić elementy takie jak koła śmigła i resztę drobnicy. Są mi do tego potrzebne przynajmniej dokładne zdjęcia tych elementów. Na internecie nie ma ich za wiele.
jeśli ktoś posiada ten model czy mógł by mi udostępnił parę fotek. Z góry dziękuję.
to foty z neta
http://hobby-plus.narod.ru/modelling/ve ... _model.htm
http://i273.photobucket.com/albums/jj21 ... 4-b1-a.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj21 ... c/il14.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj21 ... il14_5.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj21 ... il14_4.jpg
http://i273.photobucket.com/albums/jj21 ... 4-b3ax.jpg

To polska aukcja tego modelu
http://www.swistak.pl/a10405168,Veb-Pla ... ntyk-.html

Ps. za model zabiorę się jak moje doświadczenie będzie większe, choć nie jest to skomplikowana konstrukcja, nie chcę nic już sknocić teraz tylko zbieram potrzebne materiały.
WoW3@poczta.onet.pl

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 1 lutego 2013, 09:38

WoW3@poczta.onet.pl napisał(a):
Mam zamiar dać mu blask jakiego nigdy nie miał i odrestaurować go, ale potrzebuje pomocy bo trzeba dorobić elementy takie jak koła śmigła i resztę drobnicy. Są mi do tego potrzebne przynajmniej dokładne zdjęcia tych elementów. Na internecie nie ma ich za wiele.

Może zamiast dorabiac śmigła i resztę drobnicy, znajdziesz dawcę, czyli model posiadający czterołopatowe śmigła bez kołpaków, koła o podobnej średnicy, a resztę drobnicy wystrugasz własnym sumptem. O ile pamietam, to ten Ił-14 był w skali zbliżonej do H0, albo 1/75, więc śmigła z modeli 1/72 będą z grubsza pasowały. Średnicę i kształt dasz na pewno radę poprawic.
Niektóre modele mają dwa komplety śmigieł. O ile dobrze pamiętam np. B-29 z Academy ma taki nadkomplet i te śmigła dałoby się byc może dopasowac.
Nie wiem co znaczy "odrestarowac" w Twoim przypadku, może chcesz odtworzyc wiernie wygląd modelu Plasticarta, wtedy najlepszym rozwiązaniem byłoby skopiowanie w żywicy tych elementów, które brakują. Ja niestety nie mam tego modelu i znam tylko dwóch kolekcjonerów, którzy go posiadają. Ten drugi właśnie widzę, że sprzedaje na Świstaku...
Grzegorz2107

Postprzez WoW3@poczta.onet.pl » piątek, 1 lutego 2013, 13:58

Ja chce go wiernie odtworzyć żeby jak najbardziej przypominał orginał, ze względu na to że jest żadkim modelem i nie ma już ich chyba za wiele, a te co zostały to troche nie na mój budrzet., szukanie dawcy więc nie ma sensu.
Model jest albo w skali 1:87 albo 1:100 różnie podają, trzeba by było zmierzy i przeliczyć.
WoW3@poczta.onet.pl

Postprzez sebmalinowski » piątek, 1 lutego 2013, 15:11

Pamiętam takie modele w 1/144 do kupienia w kiosku ruchu oraz różnych punktach. Kilka się takich cudeniek kupiło i złożyło, z tego co pamiętam Łoś i Jak oraz jakieś inne myśliwce. No ale wtedy byłem piękny i młody (ledwo ponad 11 lat), a teraz mam tylko "i" 27 lat na karku. Pasja do modelarstwa nadal pozostała tylko przerzuciłem się na pancerkę. I powiem możliwość zobaczenia takiego modelu po latach bezcenna :)
sebmalinowski

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 1 lutego 2013, 20:41

WoW3@poczta.onet.pl napisał(a):Ja chce go wiernie odtworzyć żeby jak najbardziej przypominał orginał, ze względu na to że jest żadkim modelem i nie ma już ich chyba za wiele, a te co zostały to troche nie na mój budrzet., szukanie dawcy więc nie ma sensu.
Model jest albo w skali 1:87 albo 1:100 różnie podają, trzeba by było zmierzy i przeliczyć.

Człowiek na świstaku lekko przesadził. Taki model można trafić w okolicach 1000-1500 złotych.
Grzegorz2107

Postprzez Artek82 » piątek, 1 lutego 2013, 21:35

Model Iła-14 z KVZ występował w dwóch wersjach.
To jest starszy w skali bodaj 1/87 z lat 1959
Obrazek
a ten jest młodszy i ma "dokładniejszą" bryłę
Obrazek
Skala 1/100 edycja w żółtym pudełku lata 60-te.

Kolekcjonera ze Świstaka która ma oba wydania znam osobiście ;o) Cena jest zaporowa, ale sposób w jaki zostały te "perełki" zdobyte też nie był taki prosty. Modele pochodzą z Czech i sprzedający po wpłaceniu mu wylicytowanej kwoty oświadczył że modele nagle są niekompletne i nawet podesłał fotki brakujących części :shock: ale zapomniał że na fotkach z aukcji wszystko grało :lol: Cała procedura od kupna do otrzymania modeli trwała chyba z 3 miesiące, ale na szczęście wszystko się wyjaśniło i zakończyło pozytywnie. Jego modele są wystawione za potężne ceny, ale są to kompletne unikaty w bardzo dobrym stanie, wręcz fabrycznym.

W 2010 roku w lipcu na alledrogo próbowałem ustrzelić totalny złom tych modeli z tamtych lat (Ił-14, Caravelle, DC-8, Mi-4, Aero-45, MIG-21, Comet-4) z pudełkami i częściami, ale przy 650 zł wymiękłem :shock:
Pozdrawiam Artur.
Artek82

Postprzez fragles » piątek, 1 lutego 2013, 23:59

Artek82 napisał(a):Obrazek

Na tym zdjęciu i na zdjęciach powyżej niego, modele ustawione na płycie, która w oryginale jest płaskim dachem składanego modelu budynku warsztatu samochodowego. Występowały te płyty (dachy) jeszcze w kolorze niebieskim i chyba zielonym. Ja miałem niebieski.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli