Zapowiedzi AZ Model (Basic)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Zapowiedzi AZ Model (Basic)

Postprzez Jostein » wtorek, 5 sierpnia 2008, 18:58

Szykuje się prawdziwa uczta: Zlin 50L, Zlin 526A i F, Zlin 326, Zlin 242L, DFS Kranich...

Przy okazji - pudełka już wydanych (i kończacych się) Heli Baby i Blaników dziwnie przypominaja szatą graficzną dawne pudełka firmy KP.
Jostein

Reklama

Re: Zapowiedzi AZ Model (Basic)

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 5 sierpnia 2008, 20:23

A niech to...A ja rżnę i przerabiam kiepską żywicę Aeroteamu, wrrrrr!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez RAV » wtorek, 5 sierpnia 2008, 20:27

Moje skąpstwo zostanie nagrodzone! Już kilka razy za nisko licytowałem tę kiepską żywicę na Allegro. To się więcej nie powtórzy.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez wasilewskiadam » wtorek, 5 sierpnia 2008, 21:52

Tematy fajne. Znowu ubędzie dudków.
Pudełka nawiązują do stylistyki KP -taki był zamiar Legato.
Blanik nawet nawiązuje jakościowo :mrgreen: .Niby ładny a jednak......... :evil: .
Ciekawi mnie jak wygląda Blanik konkurencji(Profiline).
Może z nowościami wyrobią się na Edeya.
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez Cichociemny » wtorek, 5 sierpnia 2008, 22:58

Jostein napisał(a):Szykuje się prawdziwa uczta: Zlin 50L, Zlin 526A i F, Zlin 326, Zlin 242L, DFS Kranich...

Bardzo dobrze. Zapowiadali Zliny w 1:48, teraz jeszcze mają być w 1:72. Tylko ciekawe jak długo przyjdzie nam czekać.

wasilewskiadam napisał(a):Blanik nawet nawiązuje jakościowo :mrgreen: .Niby ładny a jednak......... :evil: .

Można coś więcej?
Cichociemny

Postprzez wasilewskiadam » środa, 6 sierpnia 2008, 04:52

Tak na szybko na podstawie zdjątek:
-skrzydła maja chyba zły profil
-przejście skrzydło kadłub nijak nie pasuje do zdjątek
- kadłubik jakis taki pękaty
-brak chmmm... takiej listwy? na łączeniu połówek kadłuba
-góra kadłuba w miejscu przejścia kadłub/skrzydło zbyt delikatnie zaznaczona(troche szlifowania) ale to moje zdanie

Troche ze strony czeskich kolegów
http://www.ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=8055
A.Uhlik - co se týká tvaru toho Blanika tak máte pravdu jsou dost špatné.Doma jsem si model prohlednul a začal pomalu litovat a po porovnání s fotografiema a výkresem ze starého Letectví jsem začal již nadávat.Jenom ve zkratce - špatně je celý trup je moc tlustý/ čumák je uplně špatně/ ukončení trupu to samé/na výšku je trup za křídlem vysoký/zapuštění křídel do trupu je úplně špatné/na šířku je trup moc tlustý navíc je i špatný profilově/v interieru není vůbec nic ani stopa po bočních detailech/nejsou tam ani všechny detaily na trupu jako třeba zámky pro vlek navijákem.Kabina je acetátová a celkově tvarově špatná.Směrovka a výškovky mají špatné obrysy/křídla jsou v profilu moc tenká navíc ten profil je nějaký celý špatný a to vadí i na tom přechodu do trupu je to hrozně plytké/koncová vřetena jsou tvarově špatná navíc se na výlisku někde již ztrácí rytí na klapkách a křidélkách.
Kapitolou o sobě jsou drobné díly ty považuji spíše za výsměch výrobce použitelné je jenom snad kolo.Další drobné díly jsou natolik odstrašující že jsou na vyhození a novou výrobu doma.Obtisky jsou nejméně u verze Blaníka z Benešova úplně špatně navíc výrobce vůbec neřeší úplně rozdílné konce křídel to letadlo nemá vřetena ale koncovky z L-23.
Další chyby jako jedny pásy a další prkotiny už nebudu rozebírat.Zmastit tak pěkné a slavné ero snad ani více nešlo seženu si ten konkurenční model a srovnám ale od AZ Modelu je to asi poslední co jsem si koupil je to velké zklamání a ani retrokrabička připomínající modely KP to nezachrání to byla opravdu rozdílná kvalitativní třída.

Adam, przetłumacz to (choćby w skrócie), inaczej będzie CIACH. Jak już kiedyś pisałem, język czeski jest piękny, ale nie każdy go rozumie i tym osobom zrozumiałość takiego tekstu gwarantuje odpowiedni zapis w regulaminie (III.8. Użytkownik przytaczający w swojej wypowiedzi tekst w języku obcym zobowiązany jest jednocześnie do umieszczenia tłumaczenia tego tekstu lub jego streszczenia w języku polskim.)

Jarek Gurgul
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez wasilewskiadam » czwartek, 7 sierpnia 2008, 14:53

Ok postaram sie przetłumaczyć.

Wiem, że na forum są osoby znające lepiej język czeski niż ja :oops: . Z tego powodu ograniczę sie do wypunktowania wad Blanika a nie do tłumaczenia całego tekstu.
-cały kadłub za gruby, nie trzyma również przekrojów(w zasadzie stugamy go na nowo) bardzo złe odwzorowanie "nosa" i tyłu kadłuba.
-Złe obrysy usterzenia pionowego i poziomego
-Zły profil skrzydła(za mało wygięty i zbyt cienki)z tąd też złe przejście skrzydło kadłub
-Brak odwzorowania wyposażenia kabiny
-Wszystkie drobne części w zasadzie wymagają ponownego wykonania
-Owiewka vacu słaba przejrzystość/brak odwzorowania bocznych okienek/kształt tez chyba nie bardzo-może to wynikać ze złego obrysu kadłuba.
Problem z malowaniami dostarczonumi przez producenta--"japońskie"malowanie dotyczy Blanika z innymi końcówkami skrzydeł producent tego nie uwzględnił.

ufff w zasadzie tyle.Wszelkie uwagi mile widziane

Może ktoś widział konkurencyjny model Blanika firmy Proline?
Ostatnio edytowano czwartek, 7 sierpnia 2008, 19:20 przez wasilewskiadam, łącznie edytowano 1 raz
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez Cichociemny » czwartek, 7 sierpnia 2008, 16:17

wasilewskiadam napisał(a):ak na szybko na podstawie zdjątek:
-skrzydła maja chyba zły profil
-przejście skrzydło kadłub nijak nie pasuje do zdjątek
- kadłubik jakis taki pękaty
-brak chmmm... takiej listwy? na łączeniu połówek kadłuba
-góra kadłuba w miejscu przejścia kadłub/skrzydło zbyt delikatnie zaznaczona(troche szlifowania) ale to moje zdanie

Troche ze strony czeskich kolegów (...)

Nie nastraja to zbyt optymistycznie. Dziękuje.
Cichociemny

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie