KI-84 TAMIYA 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

KI-84 TAMIYA 1/48

Postprzez lowi71 » niedziela, 10 sierpnia 2008, 12:02

FRANK to stara wypraska Tamiya więc jakość nie powala na kolana szczególnie wypukłe linie i odlane razem z kadłubem rury wydechowe zniechęcają do roboty .Zabierałem się do niego już jakiś czas temu i jakoś nie mogłem się przemóc ale jak się nie ma co się lubi ………… .Tak więc postanowiłem trochę go podrasować i pierwszy (i pewnie ostatni) raz na taka skale poprawiłem linie na wklęsłe ,podłubałem przy kabinie przy pomocy małej blaszki od Edzia no i oczywiście zamierzam poprawić wydech.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
lowi71

Reklama

Re: KI-84 TAMIYA 1/48

Postprzez Aleksander » niedziela, 10 sierpnia 2008, 12:06

Biorę piwo w rękę :lol: , siadam i kibicuję - też go mam w składziku ale na razie nie mam chęci. Pewnie będzie poligonem dla obdrapań i złuszczeń farby...
Ciekawy jestem co z niego uda ci się zrobić - trzymam kciuki !
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Timi » niedziela, 10 sierpnia 2008, 12:15

OOoo mam ten model i też nie mogę się za niego zabrać. Będę obserwował i kibicował
Jaką masz do niego dokumentacje?
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez SebastianC. » niedziela, 10 sierpnia 2008, 12:55

Też zacząłem ten model dawno temu. Na razie leży w szafie i czeka na lepsze czasy. Z założenia miał to być model testowy różnych technik modelarskich (kupiony za 30 zeta więc dużej straty finansowej nie będzie). Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Kadłub i skrzydła przeryte na wgłębne i ponitowane. Kabina pilota, fotel, konstrukcja wewnętrzna, komory uzbrojenia skrzydłowego i kadłubowego wykonane od podstaw.
Jak napisał lowi71 to stary model Tamiyi - wymiarowo jest do bani, wypukłe linie, wnętrze praktycznie nie istnieje więc żeby jakoś ten model wyglądał trzeba trochę nad nim popracować.
Na warsztacie: Mirage 2000C

Obrazek Obrazek
SebastianC.

Postprzez łsobota » niedziela, 10 sierpnia 2008, 13:02

Bardzo przyjemny temat. Z radością będę tu zaglądał :mrgreen: Jakbyś potrzebował jakiejś dokumentacji to daj znać. Na pewno mam Aircam Aviation Ospreya, Aero Detail, Model Art, a i coś więcej może się znajdzie.

ps. jakie malowanie przewidujesz?
Łukasz Sobota Obrazek
łsobota

Lokalizacja: Czechowice Dziedzice / Kraków (coraz rzadziej niestety)

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 10 sierpnia 2008, 13:35

Rozumiem gdyby nie było alternatywy to taki masochizm popieram w całej rozciągłości tylko po co? Jest Hase. Modelu naocznie nie porównywałem ale ta rekomendacja z jednego z portali aukcyjnych mnie przekonuje:
"Rewelacyjnie wykonany model, jednego z najlepszych japońskich myśliwców końcowego okresu wojny. Był to kolejny doskonały samolot z lini bardzo udanych myśliwców (Ki-27, Ki-43, Ki-44), produkowanych przez Nakajimę dla lotnictwa sił lądowych Japonii. Delikatne, wgłębne linie podziałowe, świetnie odtworzone wszelkie detale zewnętrzne, doskonale wyposażony kokpit, dzielone oszklenie kabiny, do wyboru: "spłaszczone" lub nie, koła podwozia głownego, oddzielnie wykonane klapy Fowlera itd. Dwa warianty malowania. Model nowy. Nr katalogowy: JT67"
Dlaczego wybór padł na starutką Tamyię bo nie siedzę w temacie ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel-Martola » niedziela, 10 sierpnia 2008, 18:11

Ki-84 Hasegawy jak się ukazał to jedna z opinii była taka, iż jest to najlepszy model w tej skali. Coś w tym jest bo model jest wspaniały. Tamiya to niestety masochizm... :mrgreen:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Timi » niedziela, 10 sierpnia 2008, 20:21

... ale każdy modelarz to masochista :mrgreen:
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 09:44

Ja zauważyłem, że Hasegawa przygotowuje na wyższym poziomie modele japońskich samolotów niż np. niemieckich czy amerykańskich.
Mam kilka z nich (Ki 43, Ki 61, N1K2) i w porównaniu do innych modeli Hase tamte są delikatniejsze, ładniejsze, dokładniejsze.

A co do Ki 84 Tamiya, czy to prawda że to model w skali 1:50?
Kuba P.

Postprzez łsobota » poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 10:02

Kuba Plewka napisał(a):A co do Ki 84 Tamiya, czy to prawda że to model w skali 1:50?

Wprawdzie nie moja skala, więc modelu na własne oczy nie widziałem, ale na j-aircraft zaklasyfikowali go do 1:48
Łukasz Sobota Obrazek
łsobota

Lokalizacja: Czechowice Dziedzice / Kraków (coraz rzadziej niestety)

Postprzez lowi71 » poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 22:04

Na pudełku jest 1/48 ale maniakiem wymiarów nie jestem i szczerze mówiac to nawet nie sprawdziłem z planami :oops: .
A na pytanie dlaczego stara Tamiya a nie Hase bo dostałem od kumpla gdyz żadnego japońca jeszcze nie mam a takim wielbicielem ki-84 nie jestem żeby wybulić na niego stówę(wolę już ze dwa Łagg-i kupić :D )
lowi71

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 12 sierpnia 2008, 18:58

Z tą "stówą" to trochę przesadziłeś bo jakby się dobrze zakręcić... no ale ciekawę co zrobisz z tymi płytkimi wnękami podwozia :mrgreen:
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez lowi71 » sobota, 23 lipca 2011, 08:30

Długo nie miałem pomysłu ani chęci aby skończyć robotę ale jakoś dobrnąłem do końca jescze tylko dokończyć muszę malowanie ale to pewnie znowu rok minie :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam.
lowi71

Postprzez tomtre » sobota, 23 lipca 2011, 09:01

Zastanawiam się nad tym BMF-em w paru miejscach. Będziesz tam robił jakieś przetarcia, czy są one tam z innego powodu?
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez lowi71 » sobota, 23 lipca 2011, 11:01

tomtre napisał(a):Zastanawiam się nad tym BMF-em w paru miejscach. Będziesz tam robił jakieś przetarcia, czy są one tam z innego powodu?

Tak było mi wygodniej niż ryć linie a i efekt ciekawszy .Przetarcia juź są (jescze nie mam zdjęć))standartowe najpierw metal potem kamo.
lowi71

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat