Volkswagen 1300 Beetle - Tamiya - 1:24 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Volkswagen 1300 Beetle - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez Gośka » wtorek, 12 sierpnia 2008, 20:01

Po dość długim odpoczynku od modelarstwa, w końcu przyszedł czas na Beetla, za którego, od tak długiego czasu, chciałam się zabrać. A, że akurat trwa konkurs to co mi zależy spróbować. Model z którym startuje to Volkswagen Beetle 1300 z 1966 roku. Model mam zamiar zwaloryzować, ale głównie dorabianymi przeze mnie elementami, ponieważ nie posiadam do niego płytki. Jedyną „firmową” waloryzacją będzie flock. Tyle założeń, a co z tego wszystkiego będzie, wyjdzie w praniu.

Karoseria po wstępnym usunięciu nadlewek (niestety niektóre miejsca klasyfikowały się do zaszpachlowania):

Obrazek

Planowany kolorek karoserii:

Obrazek

Farby i flock do wnętrza:

Obrazek

Obrazek

Wstępna przymiarka:

Obrazek

Obrazek

Będzie to mój drugi model cywilny, więc liczę na wasze uwagi, które na pewno ułatwią mi budowę tego modelu.
Gośka

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Volkswagen 1300 Beetle - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 12 sierpnia 2008, 20:24

Gośka napisał(a):Model mam zamiar zwaloryzować, ale głównie dorabianymi przeze mnie elementami, ponieważ nie posiadam do niego płytki.

Domyślam się, że chodzi o blaszkę jakąś. Istnieje w ogóle coś sensownego do tego modelu?
Gośka napisał(a):Tyle założeń, a co z tego wszystkiego będzie, wyjdzie w praniu.

I słusznie :)
Gośka napisał(a):Planowany kolorek karoserii

Co to za farba?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Gośka » wtorek, 12 sierpnia 2008, 21:27

TomekWnęk napisał(a):Istnieje w ogóle coś sensownego do tego modelu?

No właśnie nie bardzo, więc spróbuję sama coś podorabiać.

TomekWnęk napisał(a):Co to za farba?

Zakupiona została w mieszalni lakierów. Taki normalny lakier do malowania samochodów 1:1 ;o) Jeszcze taką farbą nie malowałam modelu i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Gośka

Postprzez michal.s » wtorek, 12 sierpnia 2008, 21:28

Gośka napisał(a):Jeszcze taką farbą nie malowałam modelu i zobaczymy co z tego wyjdzie.

To nie zapomnij o dokładnym pokryciu modelu podkładem ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez xenomorph » wtorek, 12 sierpnia 2008, 22:35

Przepraszam bardzo, kto powiedział, że nie ma do tego modelu blaszek ?

Są i to nawet bardzo zacne ;o) Wystarczy tylko dwie minuty szukania.

Proszę bardzo

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez draz » środa, 13 sierpnia 2008, 07:36

Zacne? Przecież tam nic nie ma. Polityka Acustion jest taka, że na każdą blachę ładują pierdyliard swoich standardowych zapięć pasów. Więc i tam do Garbusa nie pasują. Do tego są znaczki VW i tablice plus pióra wycieraczek. Reszta bezużyteczna. A ten model ma silnik, gdzie możnaby wpakować pełno blaszek.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Gośka » środa, 13 sierpnia 2008, 08:41

michal.s napisał(a):To nie zapomnij o dokładnym pokryciu modelu podkładem ;o)

A przy malowaniu tego typu farbą należy jakoś specjalnie przygotować karoserie? Czy chodzi tylko o to żeby pomalować dokładnie podkładem?

xenomorph napisał(a):Przepraszam bardzo, kto powiedział, że nie ma do tego modelu blaszek ?

Są i to nawet bardzo zacne ;o) Wystarczy tylko dwie minuty szukania.

Ale ja nie powiedziałam, że nie ma, bo widziałam ta blaszkę, tylko po prostu uważam, że nie jest ona zbyt udana. Draz ma rację z tym silnikiem, że na płytce przydałoby sie coś do niego. Co do wycieraczek, to sie trochę zrobiłam na szaro, bo kupiłam wycieraczki Abera, a one niestety są za duże... Ale przydadzą się do następnego modelu ;o)
Gośka

Postprzez wuen » środa, 13 sierpnia 2008, 09:06

Najczęściej lakiery samochodowe są na bazie substancji, które reagują z polistyrenem - są ich rozpuszczalnikami
Dlatego należy pokryć karoserię podkładem aby stworzyć barierę dla takich substancji.
Ja ostatnio doświadczyłem czegoś takiego malując farbą Zero, w skład której wchodzi octan butylu - efekt - plastik w miejscu niedokładnego pokrycia podkładem "popłynął" - zrobiła się "skórka pomarańczowa"
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez draz » środa, 13 sierpnia 2008, 09:27

Bez paniki koledzy. Trzeba malować cienkimi warstwami, a nic się z plastikiem nie stanie. Lakier samochodowy testowałem na niezabezpieczonym podkładem nadwoziu Corvetty i nic się jej nie stało. A testowałem z pistoletu lakierniczego, więc nawet o cienkiej warstwie mowy nie ma.

Malować podkładem jak w przypadku każdej innej farby. Lakier samochodowy rozcieńczony nitrem lub rozcieńczalnikiem samochodowym nie wyrządzi innej szkody niż Gunze C rozcieńczone nitrem.

Jedyne, na co zwróciłbym uwagę, to werniksowanie lakieru samochodowego. Super Clear z Gunze C rozpuszczał lakier samochodowy, co nie wpływało na efekt wizualny, ale od strony technicznej znikała zabezpieczająca właściwość werniksu. Dlatego lakier samochodowy pokryłem najpierw kilkoma cienkimi warstwami Gunze C z aerografu a potem kilkoma grubszymi z puszki. I dało radę, ale na następny raz postaram sie zastosować werniks samochodowy lub Zero. Co nie zmienia faktu, że Gunze C też można werniksować, ale z zachowaniem ostrożności.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Gośka » niedziela, 21 września 2008, 19:49

Ostatnio zrobiła mi się mała przerwa od modelarstwa, ale anatomia już na szczęście zdana, więc zabieram się za klejenie ;o)

Wycięta półeczka, wstępnie zaszpachlowana:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Części przygotowane do malowania:

Obrazek

I po malowaniu Surfacerem:

Obrazek

Obrazek

Dalsze zmagania z półeczką:

Obrazek

Wycięta siateczka z drzwi, po pomalowaniu podkładem okazało się, że wymaga dalszego szpachlowania:

Obrazek

Kolejne poprawianie wyglądu półki:

Obrazek

Obrazek

A tak prezentuje się w całości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponowne szpachlowanie drzwiczek:

Obrazek

A tak wygląda przed malowaniem:

Obrazek

Tylna kanapa dostała "plecki" (trochę mi się z ilością szpachli przesadziło ;o) ):

Obrazek

Obrazek

I po wyszlifowaniu:

Obrazek

Obrazek

Tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że następna aktualizacja będzie szybciej ;o)
Gośka

Postprzez Maciek » poniedziałek, 20 października 2008, 20:54

Pomimo, że cywili nie kleję, a na ten dział zaglądam rzadko, to ten model jest jednym z moich ulubionych. Mam nadzieję, że jednak go skończysz w terminie konkursu. Szkoda by było rezygnować. Trzymam kciuki za postęp.
Maciek

Postprzez Gośka » czwartek, 23 października 2008, 21:09

Model skończę na pewno, ale wątpię, że w terminie konkursu... Bo w budowie, od ostatniej aktualizacji, nic się nie ruszyło.
Gośka

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat