Panther ausf. G zimmerit-Włochy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panther ausf. G zimmerit-Włochy

Postprzez KAMIL1990 » piątek, 25 stycznia 2013, 22:35

Witam mam spory problem chcę wykonać model Pantery G z zimeritem z walk we Włoszech , z dodatkowymi osłonami dachu wierzy i wentylatorów. Druga kwestia to chęć poćwiczenia zimmeritu. I tu mam prośbę czy ktoś ma fotki jakiś fajnych panther g z tym właśnie pokryciem.
KAMIL1990

Reklama

Re: Panther ausf. G zimmerit-Włochy

Postprzez Mecenas » piątek, 25 stycznia 2013, 22:41

Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez KAMIL1990 » piątek, 25 stycznia 2013, 23:21

Witam co do zdjęć to chodzi mi dokładniej o taką panterę http://i260.photobucket.com/albums/ii31 ... gt26-1.jpg , i czy mogła ona posiadać zimerit. Z tego co zauważyłem na zdjęciu to posiada ona wyżej wymienione osłony , ale także i podniesiony lewy wentylator. Czy taka konfiguracja Pantery G z zimeritem była możliwa.
KAMIL1990

Postprzez klajus » sobota, 26 stycznia 2013, 18:52

Na podstawie znanych zdjęć tej Pantery, ciężko powiedzieć czy miała Zimmerit.
Ja w swoim modelu uznałem, że nie:
http://pwm.ukw.edu.pl/viewtopic.php?f=17&t=19906
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Thor » poniedziałek, 4 lutego 2013, 14:16

Sorry za wtrącenie, ale korzystając z okazji chciałbym zapytać czy występowały Pantery w jednolitym żółtym malowaniu (dunkelgelb) bez zimmeritu? Oczywiście nie koniecznie "włoskie", może coś z Afryki? Kalki w moim modelu mają oznaczenie 102.

Odnośnie tych Panterek oznaczanych czerwonym numerem 102 z białą obwódką znalazłem tylko tyle, że były to Panther ausf. A, które służyły we Włoszech (Panzer Regiment 4) pod Anzio w 1944 i miały kamo z zielonych (olive green) i czerwono-brązowych (rotbraun) pasów na żółtym (dunkelgelb) podkładzie. Tak więc malowanie pudełkowe Airfixa(http://www.airfix.com/airfix-products/m ... nk-a01302/) to ich wymysł?
Thor

Postprzez Patterson » poniedziałek, 4 lutego 2013, 14:54

Piaskowy to kolor fabryczny, często wozy opuszczały fabryki tylko w takim kolorze, ale potem zaczęły się pojawiać malowania charakterystyczne dla danych zakładów i wozy były już malowane w zakładach w kamuflaż. Całkowicie piaskowe Ausf. G bywały, ale to wczesne i z zimmeritem.

Tak na marginesie, to Panthera do Afryki nigdy nie trafiła.
Patterson

rpm2

Postprzez Thor » poniedziałek, 4 lutego 2013, 21:04

Ok, dziękuję bardzo za podpowiedź. Gdzieś w jakimś PDFie przeleciało mi przed oczyma takie info, że były w Turcji, ale to oczywiście jest... Azja, nie Afryka, więc zdecydowanie coś pomieszałem :)

Czy można rozpoznać która wersja jest na tym foto?
Obrazek
Wydaje mi się, że to właśnie ta z pudła w poście wyżej.
Thor

Postprzez Patterson » poniedziałek, 4 lutego 2013, 22:57

To jest Ausf.A i to wczesna i mimo iż na zdjęciu się nie wydaje to ma zimmerit.

A toto na pudełku Airfixa to jakiś koszmarek, boczne płyty kadłuba od Ausf.G, przednia płyta od Ausf.A. a koło napinające to oczywiście błędne, za małe, późne koło 650mm. Haki i stelaże na narzędzia to też jakaś wolna amerykanka. Takze nie ma na czym się wzorować, bo nawet krzyż jest w dziwacznym miejscu.
Patterson

rpm2

Postprzez TomB(raider) » wtorek, 5 lutego 2013, 14:24

Pantery Ausf. D mogły występować w dunkelgelb i bez zimmeritu np. na Łuku Kurskim. Takie moje 3 grosiny.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Thor » wtorek, 5 lutego 2013, 15:13

Dziękuję za pomoc. Tak czy siak, nawet jeśli te tanki występowały w takim malowaniu i bez zimmeritu, to i tak nie idzie tego Airfixowego cudaka podciągnąć pod konkretną wersję bez większych przeróbek, które na samym początku chciałbym sobie jednak darować.. nauczka na przyszłość, żeby ostrożniej wybierać modele, a nie kupować g... złom.
Thor

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste