Klejenie elementów z żywicy

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Klejenie elementów z żywicy

Postprzez Aleksander011 » wtorek, 5 lutego 2013, 14:53

Witam
Mam problem z klejeniem części z żywic,(żywica-żywica, żywica-plastik, metal-żywica) kleje CA średnio się nadają, kleje typu epoksydowego (dwuskładnikowy) też średnio się nadają, szczególnie do małych elementów.Kiedyś w wątkach przewijał się temat klejów Distal i Loxeal, jak to działa?? Jest też jakaś technika przygotowania powierzchni przed klejeniem??
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Reklama

Re: Klejenie elementów z żywicy

Postprzez waran » wtorek, 5 lutego 2013, 15:23

Kto Ci kolego powiedział że kleje CA średnio się nadają?.Dużo kleiłem modeli żywicznych czy dodatków z tejże materii i nie miałem problemów z CA.Zawsze przed klejeniem takowych, elementy myję szczoteczką w roztworze płynu do naczyń i letniej wody i wszystko ok.Oczywiście nie przesadzaj z ilością kleju-czym cieńsza warstwa tym lepiej.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Kuba P. » wtorek, 5 lutego 2013, 16:09

Może chodzi o to, że CA przeważnie łapie błyskawicznie i czasem ciężko jest poprawnie ustalić położenie elementów zanim klej zwiąże.
Kiedyś miałem CA w żelu (Delo) i on wiązał znacznie wolniej, zdecydowanie lepszy komfort pracy niż z Kropelką, która łapie od razu.
Teraz mam jakiś klej UHU (w domu mogę zerknąć dokładnie jak się to nazywa) i jak mam coś, co muszę podczas klejenia przesuwać to używam tego właśnie kleju.
Kuba P.

Postprzez Patterson » wtorek, 5 lutego 2013, 16:24

Ja mogę polecić klej "BOND" odmianę " gęsty" schnie bez opóźniacza zdecydowanie wolniej od normalnych klejów CA i pozwala na drobne przesuwanie. Oczywiście czas schnięcia trzeba liczyć raczej w sekundach aniżeli minutach, ale można korygować położenie. Ostatnio ręka mi zadrżała i płat zimmeritu przykleiłem krzywo i bez problemu, szybko go odkleiłem i skorygowałem położenie. Bardzo dobry jest też do precyzyjnego przyklejania drobnicy. Zawsze miałem problem z zalewaniem klejem siatek na grille niemieckich wozów, od kiedy mam tego gęstego BONDa, siatki to przyjemność.

Tak na marginesie, to jakbyś był tak dobry i zerknął Kuba co to za klej to byłbym wdzięczny, taki długo wiążący też by się przydał. :)
Patterson

rpm2

Postprzez waran » wtorek, 5 lutego 2013, 17:53

Obecnie na stronach czeskiego Modelara reklamowany jest klej Uhu odour free-żelowy i normalny który nie paruje i nie zostawia mgiełki np. na przeźroczystych osłonach kabin.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Kuba P. » wtorek, 5 lutego 2013, 18:19

Patterson napisał(a):Tak na marginesie, to jakbyś był tak dobry i zerknął Kuba co to za klej to byłbym wdzięczny, taki długo wiążący też by się przydał. :)

Bardzo proszę, mój klej to UHU Power:

Obrazek

Być może są lepsze, ja akurat ten miałem od kilku lat i działa dobrze :)
Radzę sobie tym.
Kuba P.

Postprzez Patterson » wtorek, 5 lutego 2013, 18:24

Dzięki, obejrzę sobie w markecie. :)
Patterson

rpm2

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje