Ruiny i zabudowania.

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Ruiny i zabudowania.

Postprzez Początkujący » piątek, 25 stycznia 2013, 15:56

Jestem początkującym modelarzem i bardzo interesują mnie dioramy ukazujące miejskie walki. Niestety nie posiadam wiedzy jak wykonywać elementy imitujące mury itp. Niektórzy piszą o jakieś piance, inni o gipsie i elementach drewnianych. Mógłby mnie ktoś oświecić :idea: i podpowiedzieć jak uzyskać efektowne, niebanalne ruiny bądź zabudowania na dioramce? :roll:
Nie chodzi mi o elementy typu rynny czy parapety, tylko mury możliwe do wykonania samemu.
Początkujący

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ruiny i zabudowania.

Postprzez spartan-painting » piątek, 25 stycznia 2013, 17:03

najprosciej?
Plyta gipsowa
http://spartan-painting.blogspot.com/ <- blog o modelarstwie
I saw General Lee raise a saber in his hand
Heard the cannons roar as you made your last stand
You marched into battle with the Grey and the Red
spartan-painting

Postprzez uki761 » piątek, 25 stycznia 2013, 18:24

Może być płyta gipsowo - kartonowa ale musisz zedrzeć z niej papier ( najlepiej namoczyć). Niektórzy fajne budynki robią z korka. Ja korzystam jednak głównie z gipsu. Odlewam sobie odpowiednie płytki i w nich rzeźbię co potrzebuję. Na Allegro można kupić odlane z gipsu cegiełki, dachówki czy płyty chodnikowe. Możesz też się wspomóc gotowcami MiniArtu.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Marek Barański » piątek, 25 stycznia 2013, 19:39

Żeby wszystko wyglądało jak trzeba należy się zaopatrzyć w jakąś fotkę na wzór bądź mieć jakieś pojęcie o budownictwie
ogólnym (konstrukcja) oraz "regionalnym" (w różnych miejscach różnie się buduje). Robić można z czego dusza zapragnie: karton, tektura, pianka, plastik, płyty gipsowe, korek, listewki, różne szpachle i zaprawy - to zależy co się chce uzyskać, jak szybko i jakim nakładem pracy. Co więcej różne formy łatwiej zbudować z takich a nie innych materiałów. Dodatkowo nie każdemu każdy materiał odpowiada, należy więc popróbować. Pokaż może co byś chciał zbudować to łatwiej będzie coś podpowiedzieć.
Marek Barański

Postprzez Początkujący » sobota, 26 stycznia 2013, 07:03

Chodzi o coś takiego viewtopic.php?f=28&t=29701 ,
viewtopic.php?f=28&t=27821 ,
viewtopic.php?f=28&t=25861 .
ale bardziej obchodzi mnie skala 1:72.
Początkujący

Postprzez Początkujący » sobota, 26 stycznia 2013, 07:25

uki761 napisał(a):Może być płyta gipsowo - kartonowa ale musisz zedrzeć z niej papier ( najlepiej namoczyć). Niektórzy fajne budynki robią z korka. Ja korzystam jednak głównie z gipsu. Odlewam sobie odpowiednie płytki i w nich rzeźbię co potrzebuję. Na Allegro można kupić odlane z gipsu cegiełki, dachówki czy płyty chodnikowe. Możesz też się wspomóc gotowcami MiniArtu.

A jak odlewasz te cegiełki? Masz formę z jakiegoś zestawu czy sam ją zrobiłeś?
Początkujący

Postprzez bonhart » sobota, 26 stycznia 2013, 09:06

Zgadzam się ze wszystkim co napisali koledzy powyżej, a najlepiej to ujął Marek.
Nie robiłem dioram w skali 1:72 ale mam kila w 1:35. Udało mi się wypróbować wiele z nich i praktycznie każdy się nadaje ale niekoniecznie do wszystkiego. Poza tym każdą fakturę czy efekt jaki chcesz uzyskać, możesz zrobić na kilka sposobów.

Pokażę to na przykładach:

Odlew gipsowy z kupionej formy. Oczywiście odlewane były cegiełki, a nie całość.
Obrazek

Ściany to płyta gipsowa, okna, drzwi i okiennice z balsy.
Obrazek

Ściany to depron, faktura na ścianach zrobiona z jakiejś budowlanej masy szpachlowej, drzwi i okna z balsy, cegły z masy plastycznej.
Obrazek

Depron.
Obrazek

Dawno zaczęta ale jeszcze nie skończona. Użyte materiały to balsa, depron, masa modelarska i jako tynk drobny piasek.
Obrazek
Obrazek

No i diorama, którą robiłem na tym forum ale też nie skończyłem. Materiały to depron, balsa i korek.
Obrazek

Przykłady pokazałem z własnego doświadczenia, na pewno inni mogą pokazać jak zastosować inne materiały. Generalnie dioramę można zrobić ze wszystkiego tylko, że z jedne materiały nadają się bardziej na zrobienie tego, a inne na zrobienie tamtego. Jak już coś zaczniesz robić to chętnie pomogę, w razie czego pytaj.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bonhart

Postprzez maxtor » sobota, 26 stycznia 2013, 11:34

Dużo porad dostałeś, koledzy mają dobry dzień chyba :P Jeżeli interesuje Ciebie gips, ale nie gotowe płyty, tylko odlewanie to proszę bardzo, formę możesz robić z czegokolwiek, od plasteliny, po tekturę kończąc na klockach Lego. Tak robiłem ja.

Oczywiście nieskończona jeszcze.
Obrazek
pozdrawiam
Przemek
maxtor

Postprzez Początkujący » sobota, 26 stycznia 2013, 14:06

Wielkie dzięki, być może we wrześniu wrzucę zdjęcia jakieś nowej dioramy. Na pewno skorzystam z waszych porad i wybiorę jakiś dobry dla siebie sposób robienia budynków 8-) .
Oczywiście jak ktoś ma jeszcze inny sposób na stworzenie miejskiej dioramy to będę wdzięczny, jeśli o nim napisze.
Początkujący

Postprzez Jorge Thorvaldsson » sobota, 26 stycznia 2013, 19:59

Myślę, że poniższy link będzie przydatny:
http://www.militarymodelling.com/news/a ... rt-1/4083/
Jorge Thorvaldsson

Postprzez Początkujący » niedziela, 3 lutego 2013, 11:59

maxtor napisał(a):Dużo porad dostałeś, koledzy mają dobry dzień chyba :P Jeżeli interesuje Ciebie gips, ale nie gotowe płyty, tylko odlewanie to proszę bardzo, formę możesz robić z czegokolwiek, od plasteliny, po tekturę kończąc na klockach Lego. Tak robiłem ja.

Oczywiście nieskończona jeszcze.
Obrazek

A jak uzyskać taki ceglasty wzorek?? Rzeźbić w formie czy po odlaniu?
Początkujący

Postprzez maxtor » niedziela, 3 lutego 2013, 13:52

Oczywiście po wyjęciu z formy, w zamierzeniu nie są to cegły, lecz kamień, ostrzem, następnie igłą lub innym kłującym przyrządem.
pozdrawiam
Przemek
maxtor

Postprzez Początkujący » wtorek, 5 lutego 2013, 16:25

Sorka jeśli coś źle zapisałem, myślałem o tym co jest pod "tynkiem" w tym większym obiekcie :-| .
Początkujący

Powrót do Dioramy - warsztat