El MATADOR WRC Cars CITROEN XSARA WRC San Remo 2003

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: El MATADOR WRC Cars CITROEN XSARA WRC San Remo 2003

Postprzez powerpablo » niedziela, 27 stycznia 2013, 19:44

No Piotrek muszę przyznać, że klatka i wnętrze ładnie wyszło, jak zwykle w Twoim wykonaniu.
Zapewne boczki drzwiowe również zrobisz...czekam na dalsze postępy z prac.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez STI22B » piątek, 1 lutego 2013, 15:33

Cześć, dziś kolejna aktualizacja. Poniżej kilka zdjęć prawie ukończonego wnętrza modelu, prawie, ponieważ za radę kolegi Krzyśka (szpaku86) postaram się dodać kilka przewodów w okolice kolumny kierowniczej.
Co do wnętrza, to powstało ono na podstawie dokumentacjo fotograficznej. Sam musiałem zrobić zbiornik paliwa i resztę skrzynek, przemodelować deskę rozdzielczą, do której dodałem kilka dodatków w postaci dźwigienek, pokręteł, wyświetlaczy na konsoli środkowej i schowku. Trzeba było dorobić carbonową klapkę zmiany biegów przy kierownicy, konsolę sterującą na tunelu, koszyk na kaski, wyświetlacz aktualnego biegu na szczycie deski rozdzielczej oraz kilka innych drobnych części. Boczki drzwiowe zostały w całości oklejone carbonem, podobnie konsola na tunelu. Po stopami pilota zamontowałem kevlarowe podstopnice. Kolejny dodatek to pasy bezpieczeństwa, przy budowie których wykorzystałem dedykowane klamerki REJI Model.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez sushi79 » piątek, 1 lutego 2013, 18:19

Czesc. Pasy sa chyba za grube...nie ta skala..
sushi79

Postprzez STI22B » piątek, 1 lutego 2013, 18:41

Szerokość pasów jest adekwatna do szerokości klamerek firmy REJI Model, zestawu dedykowanego do Xsary Heller. Zrobiłem pasy tak, żeby pasowały szerokością do klamerek, jakbym zrobił węższe to wyglądałoby to dziwnie (szerokie klamry-wąskie pasy)
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez sushi79 » piątek, 1 lutego 2013, 20:13

wiem o czym mówisz..tylko spójrz tak, kładąc obok siebie dwa pasy to jest prawie 1/3 fotela, no to trochę za grubo to wygląda..
sushi79

Postprzez powerpablo » piątek, 1 lutego 2013, 20:28

Dla mnie i tak kawał dobrej roboty. Za te wszystkie przeróbki wielkie gratulacje Piotrek.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez STI22B » piątek, 1 lutego 2013, 22:18

sushi79 napisał(a):wiem o czym mówisz..tylko spójrz tak, kładąc obok siebie dwa pasy to jest prawie 1/3 fotela, no to trochę za grubo to wygląda..

Wiem, że pasy wyglądają troszkę masywnie, ale będę się upierał przy swoim: wole grubsze pasy niż węższe, stanowiące połowę szerokości otworu klamry, ponieważ wtedy całość wyglądałaby zdecydowanie gorzej (myślę, że większość kolegów się ze mną zgodzi) i tyle w tym temacie :)
Mam dziwne (pewnie subiektywne) wrażenie, że jakbym zrobił węższe pasy do tych klamerek, to za pewne znalazłby się ktoś, kto zakwestionowałby takie wykonanie :), cóż jak to mówią: "Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził" :D
i tym pozytywnym akcentem pozwolę sobie ze swojej strony zakończyć temat pasów. Pozdrawiam
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez STI22B » sobota, 2 lutego 2013, 14:59

Dziś zakończyłem walkę ze spojlerem. Spojler to żywiczna wersja produkowana przez Reneissance Models. Spojler został wyszlifowany, pomalowany 2 warstwami szarego podkładu, a następnie 3 warstwami X-18 Semi Gloss Balck. Po wyschnięciu przystąpiłem do oklejania spojlera carbonem. W przypadku spojlera Xsary WRC zdecydowałem się na kalkę carbonową firmy Studio27 o numerze katalogowym: ST27-FP0019 (rozmiar S). Kalka bardzo ładnie się układała, do jej układania używałem płynów zmiękczających MR.Hobby. Oklejanie polegało na przycinaniu i dopasowywaniu szablonów z papieru, na podstawie których wycinałem odpowiedni kształt z arkusza kalki. Poniżej kilka zdjęć z prac nad spojlerem, które trwały prawie 3,5 godziny oraz efekt końcowy (spojler jest jeszcze przed lakierowaniem bezbarwnym) Spojler został oklejony w sumie 26 kawałkami carbonu oraz 2 kalkami z logo firmy Total.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 2 lutego 2013, 20:12 przez STI22B, łącznie edytowano 1 raz
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez powerpablo » sobota, 2 lutego 2013, 18:01

Podziwiam takie wyroby w carbonie. Pięknie

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez lalas2000 » sobota, 2 lutego 2013, 22:55

Cześć Piotrek

Znowu mnie zaskoczyłeś coś ty wymyślił ? :D ale ładnie to wygląda ;o) bardziej mnie interesuje jak dopasowałeś Tamke do Hellera chodzi oczywiście o podwozie masz kilka fotek co musiałeś do szpachlować mam taki zestaw w magazynku i dobry warsztat jest jak najbardziej pożądany, a wiemy że twoje modele są na najwyższym poziome, więc jak ty coś zrobisz to warto skopiować jak oczywiście pozwolisz :mrgreen: pozd.
Na warsztacie
Obrazek Obrazek
lalas2000

Postprzez STI22B » poniedziałek, 4 lutego 2013, 22:55

Cześć wszystkim. Dziś troszkę powalczyłem z moją Xsarą. Wstawiłem szyby, pomalowałem wnętrze na srebrno, wykonałem mocowania kasty do podwozia (jutro postaram się dołączyć zdjęcia ilustrujące jak to zrobiłem) oraz obniżyłem zawieszenie. Co do szyb, to musiałem rozciąć monolityczną szybę na 6 części. Wszystkie w miarę pasowały do otworów w kaście poza szybami do drzwi. Oszklenie to było mniejsze niż otwory do nich dedykowane, więc zdecydowałem się na założenie szyb wykonanych z błony filmowej, która otrzymałem od Kolegi VVitka (wielkie dzięki za pomoc)
Po tych wszystkich operacjach zrobiłem pierwszą przymiarkę oszklonej kasty do podwozia. Myślę, że model zaczyna naprawdę interesująco wyglądać. Do zrobienia zostały już tylko drobne detale, które dodadzą Xsarze troszkę więcej zadziorności (lusterka, zapinki, anteny, osłony silnika, dyferencjału, zawieszenia, wycieraczki, kamera i klika innych detali)
Poniżej 2 zdjęcia będące powoli zapowiedzią galerii (już nie mogłem się powstrzymać :) ) Zdjęcia są zrobione na szybko dosłownie godzinę temu.

Obrazek

Obrazek
Projekty na warsztacie:

Obrazek Obrazek Obrazek
STI22B

Postprzez STI22B » wtorek, 5 lutego 2013, 19:55

Obiecana fotka przedstawiająca dorobione mocowanie przodu kasty do podwozia:

Obrazek

oraz dwa zdjęcia podwozia z założonymi osłonami:

Obrazek

Obrazek