Pomoc przy doborze farb Tamiya

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Pomoc przy doborze farb Tamiya

Postprzez skom25 » niedziela, 3 lutego 2013, 22:08

Witam,

Dość niefortunnie zdarzyło się że wybierając farby do:

Obrazek

jako kolor "bazowy" wybrałem farbę Tamyia Dark Cooper XF-28. W internecie kolor zgadzał się idealnie, niestety po odebraniu paczki okazało się że jest to farba metaliczna....

Instrukcja sugeruje użycie Humbrola 119, ja chcę używać farb Tamiya i niestety odpowiednika we wszelkich konwerterach nie znalazłem.

Czy ktoś z was mógłby podpowiedzieć jaki kolor mam wybrać?

PS: A może istnieje jakiś sposób żeby farba stała się "niemetaliczna"?
skom25

Reklama

Re: Pomoc przy doborze farb Tamiya

Postprzez Thor » poniedziałek, 4 lutego 2013, 09:13

viewtopic.php?f=10&t=26071

Nie wiem jak skuteczność doboru, ale patent całkiem fajny - jak już wejdziesz na tą stronkę, to w prawej części przy etykiecie 'load image from url' wrzuć link do tego obrazka z pudełka (http://cdn-www.airliners.net/aviation-p ... 275751.jpg), przyceluj interesujący Cię kolor na kadłubie i daj 'show matching paint' - może znajdziesz odpowiedź.

Życzę Ci, aby Ci się lepiej składał ten model, niż moja Panterka, bo strasznie się umęczyłem ostatnio ze szpachlówką.. i więcej Airfixa po prostu nie kupię.
Thor

Re: Pomoc przy doborze farb Tamiya

Postprzez HK » wtorek, 5 lutego 2013, 22:37

Weź Tamiya Flat Earth XF-52 i dodaj nieco białego. Humbrol 119 ma identyczną barwę, ale jest nieco mniej nasycony i jaśniejszy. Dodanie białego spowoduje rozjasnienie i zblaknięcie koloru, a o to chodzi. Ile dodać, to już musisz dobrać "na oko".
Hendryk
HK

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje