B-17 w skali 1:72

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: B-17 w skali 1:72

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 27 czerwca 2008, 21:53

A po jakie licho mieliby to robić, skoro już mają B-17 w produkcji, jest niezłe i widocznie się sprzedaje, skoro co jakis czas wypuszczają kolejną, 'kalkową' edycję?
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Reklama

Postprzez ZIO BY NAITT » piątek, 27 czerwca 2008, 22:53

A może Revell czymś nas zaskoczy , skoro w zeszłym roku zmobilizował się do wymiany form Lancastera , to czemu nie miał by zrobić podobnie z B-17 ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez elvis-217 » sobota, 9 sierpnia 2008, 13:16

Revellovski B-17 generalnie wymiarowo wydaje się dobry choć wieżyczki nie mają prawidłowych kształtów(mam ten model)i jest raczej z kruchego plastyku. Poza tym to całe wnętrze jest do zrobienia samemu. B-17 z Academy ma mój kolega i jest całkiem ładny, dużo szczegółów np.komora bombowa ale kadłub za skrzydłami wydaje się być nieco zbyt gruby. Mam jeszcze stary B-17 z Airfixa, ale ten ma nieprawidłowe wymiary i raczej jest ubogi. Nie wiem czy jeszcze jest dostępny na rynku. Sam ciekaw jestem B-17 z Maquette, czy jest to nowy model czy na wypraskach Froga i jak się prezentuje. Może ktoś wie?

http://www.mojehobby.pl/szukaj.php?keyw ... -1&powrot=
elvis-217

Postprzez Seboo » sobota, 9 sierpnia 2008, 15:33

Mam pytanie: Czy to prawda, że wypuszczony ostatnio B-17G Airfixu to przepakowane Academy? Takie plotki bowiem do mnie dotarły, ale Airfix wieki temu miał swoje formy, więc nie bardzo wiem co o tym myśleć.
Cui meruit ferrat
Seboo

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 9 sierpnia 2008, 16:52

Seboo napisał(a):Czy to prawda, że wypuszczony ostatnio B-17G Airfixu to przepakowane Academy?

Tak to prawda, choć nie ostatnio tylko już jakieś lata temu :mrgreen:
Patrz na serię - ten z 5 serii to oryginalny stary Airfix.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Seboo » sobota, 9 sierpnia 2008, 17:46

Dzięki za potwierdzenie Danielu. :)
Piszę ostatnio, bo nie ma go w katalogach na 2006 i 2007, a pojawia się w tegorocznym jako Nowość. Sam model jest z serii 8, a cenę Hornby ustaliło na poziomie ok. 10% wyższym od Academy. No, ale do tego są jeszcze punkty z Club Airfix. ;o)
Ostatnio edytowano niedziela, 31 sierpnia 2008, 16:26 przez Seboo, łącznie edytowano 2 razy
Cui meruit ferrat
Seboo

Postprzez Daniel-Martola » sobota, 9 sierpnia 2008, 18:03

B-17 Academy była pakowana już kilka lat temu więc to odgrzany kotlet. I też było sporo drożej niż oryginalna Academy.

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez lodzianin » sobota, 9 sierpnia 2008, 18:52

Kolego elvis- 217 - B- 17 E Maquette figurował w katalogu u Hannantsa jako " ex- Frog " . Jakość jego zależy od stopnia zużycie ex- Frogowskich form wtryskowych . Im mniej zużyte , tym lepsze wypraski .
lodzianin

Postprzez elvis-217 » sobota, 16 sierpnia 2008, 20:36

kolego lodzianin dziękuję za podpowiedź, ale może wiesz (lub kto inny) czy B-17F z tego Maquette to też jakiś zestaw z czyichś wyprasek czy jakiś nowy? i czy jest wart kupna bo przymierzam się do niego. pozdrawiam wszystkich
elvis-217

Postprzez Speedking » poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 22:35

O modelu Froga (czyli Maquette) nic nie wiem, jednak patrząc na wiek i jakość produktów tej firmy można najpewniej sobie go darować. Revella też - co prawda widziałem tylko instrukcję oraz kiepskie zdjęcie wyprasek ale jest to model bodajże z lat 60-tych, bez wnętrza, niby F ale z przednim oszkleniem od wersji E.

Model Maquette kosztuje u nas tyle co Revell i prawie tyle co Academy - więc nie ma najmniejszego sensu uderzać w niego.
Najlepiej brać Hawę, czasem jest na allegro i da się ustrzelić nawet za 60zł. A jak nie to Academy + osłony silników może z Revella (nie wiem czy są poprawne) skoro już go masz, bo te koreańskie są za wąskie i to trochę bije po oczach.
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez elvis-217 » wtorek, 19 sierpnia 2008, 14:13

O to chodzi właśnie że nie wiem czy "F" z Maquette to na pewno dawny Frog, bo z tego co wiem to Frog tej wersji nie produkował, tylko "E". Revell faktycznie nie ma nic w środku, ale oszklenie nie jest z wersji E, jest to prawidłowy F; tyle że wczesny. Pytam o tego z Maquette bo widzę że ma kalki "Memphis Belle" dlatego chciałbym go kupić, wiem że takie ma tez Academy z tym że Ci choć mają niezłe wnętrze to jednak ich F to nie ta wersja co Memphis Belle, bowiem ich ma wieżyczkę astronawigacyjną na dziobie i brakuje kaemów do przedniego oszklenia, a także wieżyczka ogonowa wygląda w niektórych zestawach jak z wersji G(tak jest np. w zestawie mojego kolegi). Prawdziwy "Memphis Belle" to taka wersja jak choćby ten z Revella. A co do ceny - Maquette jest tańszy niż Revell. Ponieważ nie wiemy nic o tym zestawie, pozostanie mi chyba tylko sprawdzenie empiryczne - kupno ;)
elvis-217

Postprzez Speedking » wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:27

Faktycznie - Revell ma tą część oszklenia dobrą a ja zasugerowałem się instrukcją w której wygląda ono jak od wersji E. Krótkie poszukiwania w guglach wyprowadziły mnie z błędu.

Podejrzewam że Maquette w swojej F dało to samo co w E tylko z innym oszkleniem. Zresztą kto ich tam wie... W każdym razie rewelacji raczej bym się nie spodziewał :P
Może przeszczep nosa od Revella do "Academyowego" F byłby lepszym wyjściem?
Koreański model ma nawet nadmiar kaemów tylko brakuje na nie dziurek w oszkleniu ;o) Trzeba sobie wywiercić samemu.
Tylna wieża też powinna być w nim OK. Może twojemu koledze przypadkowo wrzucili ramkę z G?

Na moje niewprawne oko najlepszym wyjściem byłby mix Academy i Revella; lub Hasegawa (tylko tu ciężko będzie zdobyć odpowiednie kalki). Obawiam się, że Maquette może okazać się wyrzuceniem pieniędzy w błoto...
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez elvis-217 » wtorek, 19 sierpnia 2008, 20:11

co do tej zamiany oszklenia to akurat może być racja...a "przeszczep" nie jest niestety wyjściem, bo u Revella jest normalna faktura powierzchni, na której są nity. Academy ma z tego co pamiętam wklęsłe linie podziału blach, poza tym to gładki..;) a co do modelu Revella - kupiłem go parę lat temu i wiele części które zainstalowałem jako ruchome wyłamało się w krótkim czasie...Poza tym to Frog wsadzał chociaż figurki pilotów i można sądzić, że jakieś namiastki wnętrza może w nim i są; w Revellu - ... ...wprawdzie pisze na pudełku "detailed cockpit" a naprawdę wszystko to podłoga z dwoma dziwnymi, wtopionymi fotelami które za nic nie wyglądają jak z B-17...to ten"detailed cockpit"...
Mimo wszystko kusi mnie ten Maquette;) ale dzięki.pozdrówki :)

p.s.[może kogoś to też zainteresuje] kalki do "Memphis Belle" widziałem kilka razy na Allegro; poza tym to bardzo popularny B-17 więc myślę, że znalazłyby się prędzej czy później...
elvis-217

Postprzez lodzianin » piątek, 29 sierpnia 2008, 19:10

C do wnętrza , to tak , czy siak do B- 17 E/F/G blaszki są konieczne , aby odwzorować wnętrze.

Nie spiesz się tak, pisz troszkę staranniej. Poza tym, przed znakami przestankowymi (przecinkami, kropkami, średnikami) nie wstawia się spacji.
Jarek Gurgul
lodzianin

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie