Samoloty w Muzeum Lotnictwa Polskiego

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Samoloty w Muzeum Lotnictwa Polskiego

Postprzez jasio-g » wtorek, 5 lutego 2013, 21:37

Wyszedłem sobie w niedzielę po chleb i jakoś tak dotarłem do muzeum,nawet nie wiem jak. No i zobaczyłem F-105D już złożonego w skali 1:1. Podkład położony, teraz kolorki i łosz. Pewnie z wiosną będzie już polskim szybowcem :).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Widać brak jednej klapki w dyszy wylotowej.
Ostatnio edytowano czwartek, 7 lutego 2013, 23:17 przez jasio-g, łącznie edytowano 1 raz
jasio-g

Reklama

Re: Samoloty w Muzeum Lotnictwa Polskiego

Postprzez Ralf_S » wtorek, 5 lutego 2013, 23:49

Dobrodzieju mój!!
Dzięki za fotki - właśnie zastanawiał mnie stan aktualny mojego ulubieńca :D
Kolega miał zawitać do Muzeum tydzień temu, ale pocałował klamkę, bo otwarte tylko do 17-tej...
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Tenzan » środa, 6 lutego 2013, 09:06

No tak, nocne i w dodatku zimowe, zdjęcia plenerowe doskonale wychodzą. Polecam materiały f-my Foton a jeżeliw w kolorze to ORWO. Pytanie nieśmiałe, a Kolega wykonujacy zlecenie to z Krakowa?

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Sherman » środa, 6 lutego 2013, 14:26

Tenzan napisał(a):No tak, nocne i w dodatku zimowe, zdjęcia plenerowe doskonale wychodzą. Polecam materiały f-my Foton a jeżeliw w kolorze to ORWO. Pytanie nieśmiałe, a Kolega wykonujacy zlecenie to z Krakowa?

Pozdrawiam,
Tenzan

Kolega może niech denaturat odstawi ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Tenzan » środa, 6 lutego 2013, 14:38

Sherman napisał(a):Kolega może niech denaturat odstawi

Z braku argumentów poziom dyskusji sprowadził się do sejmowej debaty.

Bez odbioru i pozdrowień
Tenzan
Tenzan

Postprzez Sherman » środa, 6 lutego 2013, 14:47

Tenzan napisał(a):Z braku argumentów poziom dyskusji sprowadził się do sejmowej debaty.

Nie oglądam obrad sejmu, acz wątpię by tam używali ironii ;o) Trudno też dyskutować z tak absurdalnymi twierdzeniami.

Pozdrawiam
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez jasio-g » środa, 6 lutego 2013, 15:07

Panowie, wyluzujcie. Zdjęcie zrobione około 14, w niedzielę. Za chmury, deszcz i zimę nie odpowiadam. Mogłem zdjęcia poprawić, ale po co, to tylko informacja - że pogoda do d......., że jest duży i cały (no prawie). Aparat Canon EOS 350D ustawienie o zgrozo automat. Potrzebne mi były zdjęcia Mercedesa D III a, a silnikownia była zamknięta. No i jestem z Galicji, Twierdza I Klasy Kraków. W imię Cesarza i Króla:
Wszystkiego Dobrego
A teraz czekam na Ciotkę Ju.
jasio-g

Postprzez lukaszlaskowski » środa, 6 lutego 2013, 15:12

jasio-g napisał(a):silnikownia była zamknięta.

Zamknięta???????
A na długo - wiesz może? Dla mnie to tragedia by była....
Pozdrawiam, Łukasz

Ps. To ja wykonuję zlecenia w Krakowie (dla siebie raczej). We wtorek miałem właśnie z silnikowni zlecenie. Dwa aparaty, trzy karty i zamknięte było.
Ostatnio edytowano środa, 6 lutego 2013, 15:52 przez lukaszlaskowski, łącznie edytowano 1 raz
lukaszlaskowski

Postprzez Sherman » środa, 6 lutego 2013, 15:18

Ja akurat jestem spokojny :) Acz nie zmienia to faktu że wypisywanie pierdoł do dawno nieodstępnych materiałach odwracalnych jest nieco nie na miejscu, zwłaszcza gdy większość i tak robi zdjęcia cyfrówkami :)

Następnym razem, priorytet przysłony (w Canonie CHYBA Av), f:8-11, Iso200 i pewnie statyw. Balans bieli według pogody ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez lukaszlaskowski » środa, 6 lutego 2013, 19:45

jasio-g napisał(a):Potrzebne mi były zdjęcia Mercedesa D III a, a silnikownia była zamknięta. .

Kurcze, zapłon mam ostatnio opóźniony. Podeślij mi na pw adres wyślę Ci duuużo zdjęć Mercedesa DIIIa
Pozdrwiam, Łukasz
lukaszlaskowski

Postprzez Adam » środa, 6 lutego 2013, 20:07

Bardzo minie ucieszył widok mojego ulubieńca.

Ją też powinienem mieć jakieś zdjęcia Mercedesa z Krakowa. Myślę, że Łukasza wystarczą ale jakby co to też mogę służyć.
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez jasio-g » środa, 6 lutego 2013, 21:18

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy. Na razie podesłałem na pw swego meila do Łukasza. I pewnie te zdjęcia mi wystarczą.
jasio-g

Postprzez fragles » środa, 6 lutego 2013, 22:30

jasio-g napisał(a):No i jestem z Galicji, Twierdza I Klasy Kraków.

A to mnie Kolega zaciekawił. Zbitka "Kraków" i "Galicja" to tak za bardzo się kupy nie trzyma. W Podgórzu Kolega mieszka, czy gdzie? W każdym razie przed Wisłą?
Sorki za ten dygresyjny wtręt, ale naprawdę zawsze mnie zaciekawia skąd się bierze to ahistoryczne podpieranie się Krakowian Galicją, kiedy właściwie Wielkie Księstwo byłoby wystarczająco "nobilitujące". Kiedyś, jeszcze na starym PWM, był nawet jeden kolega, który zapędził się z twierdzeniem o stołeczności Krakowa dla Galicji i był nieco skonfudowany, gdy się okazało to kompletną bzdurą.
Pozdrawiam, z sympatią.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez jasio-g » czwartek, 7 lutego 2013, 10:28

Bo widzisz, mieszkam w tej części Krakowa, gdzie jeszcze po WWII gdy wychodzono z domu i jechano na Rynek mówiono "jadę do Krakowa", a tak na poważnie, gdy Kraków przestał być Wolnym Miastem wszedł w granice Austrii, później Austro-Węgier i twierdzą był, tak samo jak i Przemyśl chroniąc drogi na Wiedeń. Stolicą Galicyi i Lodomeryi był Lwów. Tak dla przypomnienia - zabór Austro-Węgierski to jedyny zabór, gdzie można było bezkarnie śpiewać Mazurka Dąbrowskiego i tymże mazurkiem powitano cesarza FJ1 na Rynku w Krakowie. Tenże cesarz założył lotnisko w Krakowie i w 1912 odbyły się manewry z udziałem samolotów. No i wróciliśmy do samolotów. Nareszcie.
jasio-g

Postprzez potez » czwartek, 7 lutego 2013, 11:01

Wziąłem denaturat kupiony w galicyjskim sklepiku i przemyłem nim klisze zrobione w stołecznym (niegdyś) mieście Krakowie :P
I takie coś wyszło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Czyli pomimo zachmurzenia nie było tak źle 8-)
Eeeech chłopaki, chłopaki, co jest z tymi polskimi modelarzami na forach? Bo nie tylko tu to wszyscy skacza na siebie jak koguty, jak tak dalej pójdzie to w Bytomiu ustawki zaczna się organizowac pod halą :roll:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste