Derby chevrolet malibu 1965

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Derby chevrolet malibu 1965

Postprzez Moize » wtorek, 5 lutego 2013, 20:55

Cześć.
Po krótce i do rzeczy, robię model chevroleta do derby, to pierwsze zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na razie wczesne stadium prac, jak najwięcej wgnieceń, jak najwięcej rys itd itp : P
Prawe drzwi i bagaznik "zaspawany" cyną, mam nadzieje że nawet nieźle wyszło, otwory niedługo zalepię.
Dzięki!
P.S jaki kolor będzie do niego pasować? :P Tak aby było widać wgniecenia :P
Moize

Reklama

Re: Derby chevrolet malibu 1965

Postprzez Moize » środa, 6 lutego 2013, 18:52

nie jest świetny, albo i daleko mu do tego, ale dobrze by było gdyby go ktoś konstruktywnie skomentował :)
Moize

Postprzez isz007 » środa, 6 lutego 2013, 19:34

Fajny młotek i imadło - użyj ich.
isz007

Postprzez marshall6 » czwartek, 7 lutego 2013, 18:29

Co z tą blachą w drzwiach? Wgnieciona jakby wbił się w tą stronę rozpędzony TIR, a reszta prosta jak po wyjeździe z fabryki, coś tu nie pasuje. Rysy masz za głębokie takie rzeczy imo się robi na koniec z pędzla 00 :).
W tym temacie ciężko będziesz miał zrobić świetny model, blacha gnie się inaczej jak papier więc trzeba wiedzieć jak sensownie poobijać pojazd.
Dotychczas jest tak sobie, jak nie montujesz przedniego zderzaka to posprawdzaj jak to wygląda w rzeczywistości, pas przedni i wzmocnienie. Warto zrobić to samemu, chociaż tu sprawa nie jest taka prosta bo nikt tego typu części nie wystawia na aukcje a jeśli już to mało - ciężko o zdjęcia.

Swoją drogą... Mam tu taki filmik do obejrzenia. ok 20 tyś pojazdów, wszystkie zostaną skasowane a szkoda bo widać dużo zdrowych do wyremontowania :oops:. Może obejrzysz, dużo wgnieceń itd.
http://www.youtube.com/watch?v=GticQMtLxPQ

Jak nie wiesz jak powinna wyglądać dana część z tego pojazdu to postaram się poszukać zdjęć.
Horsepower sells cars, torque wins races.
marshall6

Postprzez Moize » czwartek, 7 lutego 2013, 18:55

Pojazd zrobiony z masakrycznie grubej blaszki, a drzwi są zrobione z puszki, gdyby była tylko opcja (a raczej gdybym tylko umiał ją sensownie wykorzystać) To zrobiłbym realistyczniejsze wgniecenie całego boku, ale nawet lekko naginając "budę", calutki model się przekasza, przez co ciężko jest potem dopasować na przykład wnętrze. A odgiąć z powrotem to też nie takie łatwe :)
Przód będzie robiony, przedni zderzak zrobiony z "belki", nie wiem tylko z czego zrobię reflektory, ale to na ten moment najmniejszy problem.
W ten sposób, ogolnie:
Obrazek
(stare foto)
Tył spróbuje odrestaurować jak w oryginale, bądź jak najpodobniej ; )
Myślę o kolorze żółtym :) Rysy będą poprawione : p
Moize

Postprzez marshall6 » czwartek, 7 lutego 2013, 21:38

Tą siatkę z przodu malowałeś z pędzla? Właśnie przeciąłem sobie palca (ahhh te modelarstwo) założyłem plaster jak zwykle, ale przypomniało mi się, że z takich rzeczy robili właśnie siatki do nascarów itd :mrgreen:. W swoim modelu na bank ten patent zastosuję, może Ci też się przyda. Reflektory hmm, może myślałeś nad czymś takim:
http://image.highperformancepontiac.com ... unders.jpg :?:
Niezła opcja pomijając fakt, że pojazd przeznaczony jest do innego typu zawodów :), to może jednak znajdzie swoje zastosowanie w modelu który budujesz.

Co to za silnik?
marshall6

Postprzez Moize » czwartek, 7 lutego 2013, 22:47

Silnik oryginalny z modelu, pomalowane tylko na czerwono jakieś pierdółki.Co do reflektorów to...są to kółka z jakiejś starej zabawki, takiej torowej, a te kółka trzymają ją na szynach zeby nie wypadła z trasy :P Siatka, a właściwie wszystko w samochodzie jest malowane z pędzla, oprócz ostatnich kilku "psiknięć" czarnym matem w sprayu na budzie...grill zrobiony z uciętej aluminiowej zaślepki z komputera, na przykład z tyłu do karty graficznej czy czegoś :) Robione dosłownie z tego co było pod ręka, teraz postaram się bardziej i spróbuje coś lepszego zrobić. Nad reflektorami jeszcze pomyślę. Planuje zrobić w niektórych miejscach "kontrolowaną rdzę" zobaczymy co z tego wyjdzie.
Moize

Postprzez marshall6 » czwartek, 7 lutego 2013, 22:55

Nie martw się, nie jesteś sam :mrgreen:. Też składam elementy do swojego z tego co leży pod ręką, w końcu to plastik.
marshall6

Postprzez pawel700 » sobota, 9 lutego 2013, 01:35

Moize napisał(a):Pojazd zrobiony z masakrycznie grubej blaszki

Poeksperymentuj z folią aluminiową. Najpierw docisnąć do danego elementu nadając folii kształt tego elementu. Potem fajnie można tą folię powyginać symulując drobne zagniecenia, pofalowania. Kolejny krok to wzmocnić już ukształtowaną folię od spodu czymś w płynie (mogą być duże ilości kleju CA). W ten sposób fajnie się robi modele powypadkowe - na przykład pogięta maska po uderzeniu w drzewo:).
pawel700

Postprzez MesserDesign » sobota, 9 lutego 2013, 12:03

Czyżby kolejny metalowy "model" na forum :roll: ?
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Moize » sobota, 9 lutego 2013, 12:36

Spróbuje dzisiaj/jutro z tą folią :)

@MesserDesign
Czy to źle? ; )
Moize

Postprzez marshall6 » sobota, 9 lutego 2013, 16:21

Myślałem, że to AMT :shock:
marshall6

Postprzez Moize » piątek, 15 lutego 2013, 14:27

Nie ma ktoś przypadkiem, jakimś cudem tylnego panelu z tego modelu? Chodzi mi o całą tą listwę doczepianą do bagażnika i ewentualnie reflektory tylne : )
Moize

Postprzez marshall6 » sobota, 16 lutego 2013, 17:38

Zapomnij. Prędzej wygrasz w lotto niż to dostaniesz gdziekolwiek. Jedyna opcja to model AMT, ale wtedy nie byłoby sensu już robić przy blaszanym. Choć prawdę mówiąc nie do końca jestem pewien czy nawet AMT ma 65 malibu w swojej ofercie 8-).
marshall6

Postprzez Moize » sobota, 16 lutego 2013, 19:45

AMT widzę ma w swojej ofercie malibu 1965, nie wiem jednak w jakiej skali :) No cóż, najwyżej postaram się dorobić tą część, nadal zastanawiam sie nad kolorem xd
Moize

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat