Messerschmitt Me-262 Schwalbe 1/48 Dragon STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Me-262 Schwalbe 1/48 Dragon STANDARD

Postprzez raptorf22 » sobota, 9 lutego 2013, 23:13

Podkładzik 02 już jest!
raptorf22

Reklama

Postprzez Kuba P. » sobota, 9 lutego 2013, 23:16

No to spróbuj tak pędzlem namalować, żebyś miał maksymalnie płaską powierzchnię. Masz jakiś jasnoszary Vallejo? Tym idealnie by wyszło. Albo Surfacer 1200 - kolor pasuje.
To z bliska 1:1 jest dość chamsko wykonane ale w skali musisz pokombinować.
Ja miałem z tym trudności. To jest ten podstępny etap.
Trzymam za Ciebie kciuki.
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 10 lutego 2013, 00:22

Kuba P. napisał(a):a ja, skromny misio polecam pędzelek :)

Wałek z Castoramy będzie lepszy.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » niedziela, 10 lutego 2013, 00:25

Jacek Bzunek napisał(a):Wałek z Castoramy będzie lepszy.

Jaki wałek? :shock:
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 10 lutego 2013, 00:44

Kuba P. napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Wałek z Castoramy będzie lepszy.

Jaki wałek? :shock:

Spokojnie, żartowałem tylko.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez raptorf22 » niedziela, 10 lutego 2013, 14:28

Poskładałem dziada w jedną całość, największy problem jest z spasowaniem nosa. Jakoś w miare to wyszło, ale na przyszłość trzeba uważać na tą część modelu.Zamaskowałem szkło, wnęki i poszedł Surfacer 1000 oraz nos tryśnięty RLM 02.

Co do szpachli, albo jakiejś ciemnoszarej podkładówki , którą nakładali, pomalowałem to rozwodnioną ciemno- szarą, na nosie jeszcze parę kresek dojdzie. Przy malowaniu RLM 83 pokryje to dość ładnie zostawiając ślady pod spodem.
Piszecie że jasna szara hm..... ale tego nie będzie widać po zamalowaniu?
Na kilku zdjęciach to nosy albo są szpachlowane jasną szpachlą lub pokrywane jakimś podkładem na spachle w kolorze ciemno szarym, tyle znalazłem.
Sam miałem obawy przed podchodzeniem z pędzlem , nie lubię babrać się na gładkiej powierzchni, ale wygląda dobrze, nie powinno być uskoków. Jak coś to pisać, jeszcze jest czas na poprawki i korekty

Obrazek
Obrazek
Obrazek
raptorf22

Postprzez Kuba P. » niedziela, 10 lutego 2013, 14:35

raptorf22 napisał(a):Na kilku zdjęciach to nosy albo są szpachlowane jasną szpachlą lub pokrywane jakimś podkładem na spachle w kolorze ciemno szarym, tyle znalazłem.

poszło na pw :)
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 09:02

Dziękuję Kuba Twoje opinie odnośnie kratki.
Temat pomęczyłem raz jeszcze, nie jest to takie oczywiste za pierwszym razem i takie proste do zrobienia jak nie chcecie mieć kłopotów z grubymi paskami farby z pędzla.
Tym razem zastosowałem jaśniejszy kolor coś a'la FS 36251, dla mnie może być, kratki położone , przetarte papierem 2500 oraz gąbeczką.
Wygląda dziwnie w takich paskach, ale nie dałem za wygraną i położyłem wieczorem RLM 83 na razie tylko tak ogólnie , musiałem sprawdzić czy nie będzie nic widać...... jestem zadowolony powierzchnia jest gładka, w kilku miejscach może lekko widać warstwę pod spodem ale może się za bardzo czepiam.
Tak to wygląda na dzień dzisiejszy, kratka jest widoczna, pozostało jeszcze natrysk jaśniejszych plam , dolne partie czekają jeszcze warstwy docelowe RLM 76 oraz walka z płynnym przejściem "góra-dół".

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I teraz pytanie czy w miejscach zaznaczonych nałożyć RLM 81?
Obrazek
raptorf22

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:22

Ta reprodukcja jest dość mocno zniekształcona kolorystycznie, strasznie brązowe jest zdjęcie. Mam inną reprodukcję w druku i tam raczej zielone są te kolory.
Ja osobiście malowałbym całość RLM 83, ciemną zielenią i dałbym plamy RLM 82 jasną zieleń albo jeszcze inaczej - cały kadłub RLM 82 i plamy RLM 02...ciężko mi się zdecydować. Pokrywę działek masz w RLM 02 to można sobie zrobić jakiś punkt odniesienia.

Natomiast raczej zdecydowanie ten kolor boków kadłuba schodził dużo niżej, aż prawie do samego dołu kadłuba.

Od tego patrzenia i czytania aż mnie ciśnienie wzięło, żeby jakiegoś 262 rozbabrać...
Z tymi otwartymi slotami wygląda świetnie!
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » środa, 13 lutego 2013, 14:13

Zapytam w wątku, jak wyglądał montaż/demontaż wiatrochronu w Schwalbe? był to element trwale połączony z kadłubem bez możliwości ewentualnej wymiany w jednostce?
Na zdjęciu kolorowym, które powiesiłem wyżej wydaje się on w kolorze 02, nie bardzo wiem jak to pomalować, czy istniała szansa podmiany na inny z montowni, zabezpieczony tylko podkładem?
raptorf22

Postprzez Kuba P. » środa, 13 lutego 2013, 14:31

Może być kolor 02 jak najbardziej, zabezpieczenie elementu stalowego, praktyka fabryczna.
Wystarczy, że po końcowym montażu już na sam wiatrochron nie nałożono kamuflażu. Zupełnie możliwe.

Jakbyś chciał zobaczyć jak wyglądał ten element jako podzespół do zabudowy to już daj znać na email wieczorem, coś Ci znajdę z katalogu części.

ps - jeszcze jedna rzecz, na swoim starym modelu mogę Ci pokazać o co mi chodziło z tym nieco innym kolorem na nosie i kadłubie od spodu.

Obrazek
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » środa, 13 lutego 2013, 15:42

No widzisz Kuba, czym człowiek więcej patrzy na te 4 zdjęcia więcej widzę i mniej wiem..... bo teraz powstało pytanie jak wyglądała osłona?????
Nie ciągnijmy tego już, wiatrochron jest RLM 02, widać że od dolnej części trochę opryskany kamuflażem.
Zrobię tak, zamaskuję kadłub oraz wiatrochron i osłonę lekko od góry pryśniemy 02 udając niedomalowanie i tyle, bo nic innego nie wymyślę, brak na zdjęciu = wielka niewiadoma.

Co do Twojego spodu, wiem wiem, u mnie przebija lekko podkład i szpachel na nosie, Twój widać jest niemalowany 76, a szkoda że model niedokończony bo watek już daaawno w tyle , ale odnalazłem.
raptorf22

Postprzez Kuba P. » środa, 13 lutego 2013, 15:50

raptorf22 napisał(a):zamaskuję kadłub oraz wiatrochron i osłonę lekko od góry pryśniemy 02 udając niedomalowanie i tyle, bo nic innego nie wymyślę

Osłonę, tj. część uchylną i tylną możesz zrobić pomalowane kolorami kamuflażu. To będzie bardzo dobrze wyglądało i ma absolutnie podstawy merytoryczne. Wiatrochron był stalowy i farba 02 była konieczna do jego zabezpieczenia. Natomiast rama uchylanej części i tej tylnej, zrzucanej o ile pamiętam już były normalne amelinowe i tu była kładziona farba kamuflująca.

raptorf22 napisał(a):szkoda że model niedokończony bo watek już daaawno w tyle , ale odnalazłem

A tam, nowego sobie zrobię, może moje "X" ulubione :)
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » sobota, 16 lutego 2013, 13:38

Malowanie trwa, do tego momentu siedziałem nad tym z 16 godzin, niby dużo ale szybciej się nie dało. Farby Gunze, tutaj RLM 83, może nawet RLM 81 bylby lepszy, jednak na żywo model jest ciemniejszy. Ster kierunku pomalowany RLM 82, na zdjęciu wygląda jak byłby to element z innego samolotu, nos w kolorze RLM 02 i ślady szpachli, którę trochę nieco rozjaśnię. Uprzednio położone aluminium lekko zdrapałem na silnikach i okolice kabiny, skrzydła po nałożeniu drugiej zieleni zaniknie to zdecydowanie.
Jeżeli coś widzicie to piszcie, malowanie będzie popołudniu także jest czas na ewentualne prawki. ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
raptorf22

Postprzez raptorf22 » środa, 20 lutego 2013, 17:25

Malujemy się :D :

Obrazek
Obrazek

Krzyże oraz "F" malowane z szablonów, kalki rozpadły się!!! Samo "F" było ok, ale chciałem to namalować i zerwanie kalki z jednej strony było trudne. Jakoś udało się opanować sytuację i aktualnie model wygląda jak powyżej. Niby takie proste zrobienie plamek, ale w praktyce trzeba to dość logicznie ułożyć. Plamki to RLM 82 oraz warstwa Sido. Teraz zabiorę się za kalki z numerem, ozbaczeniami przy wlewach itp.
Nie wiem czy będzie poprawne zrobienie lini przerywanych na skrzydłach, sądząc pomalowaniu samolot mogli pomazaćw jednostce jak popadło.
raptorf22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat