H&S ULTRA czy BADGER 105 PATRIOT

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: H&S ULTRA czy BADGER 105 PATRIOT

Postprzez portalus » niedziela, 10 lutego 2013, 14:24

Jiloo napisał(a):NEO for Iwata i p.iwata to zupełnie inne rzeczy.

Co Pan powie!?
portalus

Reklama

Postprzez Jiloo » niedziela, 10 lutego 2013, 14:31

"O ja głupia". Nie doczytałem, że Lathael faktycznie odrzucił ją u zarania wątku. Sądziłem, że chodziło o p.iwaty.
Moja wina.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez Kilroy » niedziela, 10 lutego 2013, 15:04

A w porównaniu H&S Ultra vs NEO for Iwata to który jest bardziej przyjazny w nauce malowania ?
Prawdziwa krytyka cnoty się nie boi.
Modellare necesse est, vivere non est necesse.
Kilroy

Postprzez lathael » niedziela, 10 lutego 2013, 15:23

Czyszczenie po czymkolwiek - aceton techniczny.

Z acetonu jeszcze nie korzystałem. Jaki jest zapach acetonu? Bardzo ostry czy raczej łagodny? Zależy mi na jak najmniej uciążliwym wpływie na domowników.

A w porównaniu H&S Ultra vs NEO for Iwata to który jest bardziej przyjazny w nauce malowania ?

Strzelam, że H&S, bo ma niegwintowaną dyszę i uszczelkę teflonową. Ale to jest moje zasłyszane zdanie. W samym malowaniu nie wiem co lepsze bo niestety nie miałem żadnego. Musiałby się wypowiedzieć ten kto ma te aero lub najlepiej oba te ustrojstwa na raz.
lathael

Postprzez portalus » niedziela, 10 lutego 2013, 16:03

lathael napisał(a):Jaki jest zapach acetonu? Bardzo ostry czy raczej łagodny? Zależy mi na jak najmniej uciążliwym wpływie na domowników.

ad. 1 - powąchaj sobie zmywacz do paznokci acetonowy i pomyśl, że go rozpylasz jak dezodorant. Gunze C i aceton to chyba na dzisiaj 2 największe smrody w mojej pracowni (wyłączam lakiery 2K), w domu sobie takiej mieszanki nie wyobrażam (pracownię mam w zapasowym mieszkaniu).
ad. 2 - do nauki NEO jak najbardziej, prosty bez jakichś dodatkowych regulacji (skoku dyszy, ciśnienia). H&S myślę, że też się nada. W H&S jak coś przez przypadek zepsujesz to sobie bez problemu dokupisz część serwisową, nie wiem jak z serwisem NEO. Na takie rzeczy jak mocowanie dyszy nie zwracam uwagi bo ich notorycznie nie rozkręcam a tylko z ciekawości raz na początek, jednak przy zmiennych dyszach powinno się to wziąć pod uwagę - ja mam takie bezgwintowe mocowanie na 2 dysze w Paasche VSR - sprawdza się.

Ostatnio jak znajomy modelarz kupował sobie pierwsze aero dla siebie to przyszedł do mnie i pomalował sobie co tam chciał swoimi i moimi farbami moimi aero - fajnie jest mieć taką możliwość, prawda? Wybrał zestaw na Allegro (kompresor + pIwata) co to spisuje się na jego lotniczą skalę 1/48-1/24 na początek wystarczająco. Jak mu zabraknie precyzji lub wzrosną wymagania to zainwestuje w coś wypasionego. Dodam tylko, że zestaw kosztował około 350-400zł czyli tyle co się zaczynają konkretne aero.
portalus

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje