lathael napisał(a):Jaki jest zapach acetonu? Bardzo ostry czy raczej łagodny? Zależy mi na jak najmniej uciążliwym wpływie na domowników.
A w porównaniu H&S Ultra vs NEO for Iwata to który jest bardziej przyjazny w nauce malowania ?
ad. 1 - powąchaj sobie zmywacz do paznokci acetonowy i pomyśl, że go rozpylasz jak dezodorant. Gunze C i aceton to chyba na dzisiaj 2 największe smrody w mojej pracowni (wyłączam lakiery 2K), w domu sobie takiej mieszanki nie wyobrażam (pracownię mam w zapasowym mieszkaniu).
ad. 2 - do nauki NEO jak najbardziej, prosty bez jakichś dodatkowych regulacji (skoku dyszy, ciśnienia). H&S myślę, że też się nada. W H&S jak coś przez przypadek zepsujesz to sobie bez problemu dokupisz część serwisową, nie wiem jak z serwisem NEO. Na takie rzeczy jak mocowanie dyszy nie zwracam uwagi bo ich notorycznie nie rozkręcam a tylko z ciekawości raz na początek, jednak przy zmiennych dyszach powinno się to wziąć pod uwagę - ja mam takie bezgwintowe mocowanie na 2 dysze w Paasche VSR - sprawdza się.
Ostatnio jak znajomy modelarz kupował sobie pierwsze aero dla siebie to przyszedł do mnie i pomalował sobie co tam chciał swoimi i moimi farbami moimi aero - fajnie jest mieć taką możliwość, prawda? Wybrał zestaw na Allegro (kompresor + pIwata) co to spisuje się na jego lotniczą skalę 1/48-1/24 na początek wystarczająco. Jak mu zabraknie precyzji lub wzrosną wymagania to zainwestuje w coś wypasionego. Dodam tylko, że zestaw kosztował około 350-400zł czyli tyle co się zaczynają konkretne aero.