Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez posejdon » czwartek, 13 października 2011, 20:52

Robert Ostrowski napisał(a):
mr.jaro napisał(a):
Robert Ostrowski napisał(a):Chodzi mi o to ,że podczas wyjmowania i wkładania zbiorniczka się wyrobi /mechanicznie/
bo do czyszczenia ten zbiorniczek raczej trzeba wyjąć bo jego szyjka jest bardzo cieniutka.

Tak, wiem, ze o to chodzi. Mimo wszystko nie obawiaj sie. Jak dlugo nie bedziesz sie z tym zbiorniczkiem silowal, nic sie nie wyrobi. Predzej wskutek tarcia oba elementy z biegiem czasu lepiej dopasuja sie do siebie.

I tego się trzymajmy :)

Witam.
Ponadto mniejsze powierzchnie można bez problemu malować bez zbiorniczka. Do wnętrza wchodzi jakieś 4-5 kropel farby. Jak dotąd chyba tylko raz malowałem używając zbiorniczka. Werniksowanie robię pIwatą a Ultra służy do bardziej precyzyjnych prac.
posejdon

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez sternik » środa, 9 stycznia 2013, 02:13

Siedzę w tym temacie od 4 godzin, czytam ,notuje sprawdzam ceny w necie i..
No i mnie namówiliście :D
Dzisiaj padł mi mój stary wysłużony Aztec i mimo że mam do niego cały zestaw dysz i pojemników postanowiłem postawić na bardziej profesjonalną psikawkę i zakupiłem EVOLUTION SILVERLINE 2/1:)
Pozostaje czekać na listonosza :)
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez active87 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 19:57

Witam po zakupie aerochinola stwierdzam że moja nauka na nim dobiegła końca pora na coś troszkę lepszego ... maluje samochody cywilne 1/24 farby humbrol rozcieńczane benzyną lakową lub rozcieńczalnikiem wanmodu lub lakiery samochodowe czy podstawowy model H&S to jest to czego szukam ? temat nie był już dawno odświeżany więc zapytam gdzie najkorzystniej można zakupić na ten moment?
active87

Postprzez kashato » poniedziałek, 11 lutego 2013, 23:26

Na alledrogo jest ultra za 270.

A myślałeś o Neo for Iwata?
kashato

Postprzez active87 » wtorek, 12 lutego 2013, 17:27

no nie myślałem o tym, będzie lepszy ?
active87

Postprzez NIEDZWIEDZ » wtorek, 12 lutego 2013, 19:37

sternik napisał(a):Siedzę w tym temacie od 4 godzin, czytam ,notuje sprawdzam ceny w necie i..
No i mnie namówiliście :D
Dzisiaj padł mi mój stary wysłużony Aztec i mimo że mam do niego cały zestaw dysz i pojemników postanowiłem postawić na bardziej profesjonalną psikawkę i zakupiłem EVOLUTION SILVERLINE 2/1:)
Pozostaje czekać na listonosza :)

świetny wybór :mrgreen:
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez portalus » wtorek, 12 lutego 2013, 20:33

kashato napisał(a):Na alledrogo jest ultra za 270.
A myślałeś o Neo for Iwata?

Jest spora różnica w wielkości dyszy, NEO 0,35, Ultra 0,2.
Ta Ultra mnie kusi bardzo, bo szukam jeszcze jednego aero do takich precyzyjniejszych malowań, ale chyba nie teraz.
portalus

Postprzez active87 » wtorek, 12 lutego 2013, 20:46

ale który polecacie ? cenowo zeby nie przekraczał 300zł
active87

Postprzez portalus » wtorek, 12 lutego 2013, 22:17

Jeśli do H&S można dokupić 2 zestaw dysza/iglica 0,4-0,5 to bierz H&S - będziesz miał porządny uniwersalny zestaw do aut.
Jeśli nie to do aut 0,2 to trochę mało jak na mój gust, a 0,35 też nie jest rozwiązaniem idealnym ale zdecydowanie lepszym.
portalus

Postprzez active87 » środa, 13 lutego 2013, 07:25

H&S Ultra jest za około 270zł a Ultra 2in1 jest za około 370zł opłaca się dołożyć 100 żeby mieć dodatkową dyszę 0,4 i zbiornik 5ml ?
active87

Postprzez Aero74 » środa, 13 lutego 2013, 08:24

active87 napisał(a):H&S Ultra jest za około 270zł a Ultra 2in1 jest za około 370zł opłaca się dołożyć 100 żeby mieć dodatkową dyszę 0,4 i zbiornik 5ml ?

Nie sądzę żeby większy zbiornik , był Ci do czegoś potrzebny. Sam miałem ten dylemat i cieszę się że nie kupiłem.
Samą dyszę , iglicę itp spokojnie dokupisz , jeśli stwierdzisz że 0,2 jest za mała.
Mam ten aerograf i jest doskonały, nie zastanawiaj się tylko kupuj.

active87 napisał(a):Witam po zakupie aerochinola stwierdzam że moja nauka na nim dobiegła końca pora na coś troszkę lepszego ... maluje samochody cywilne 1/24 farby humbrol rozcieńczane benzyną lakową lub rozcieńczalnikiem wanmodu lub lakiery samochodowe czy podstawowy model H&S to jest to czego szukam ? temat nie był już dawno odświeżany więc zapytam gdzie najkorzystniej można zakupić na ten moment?

benzyną lakową rozcieńczałem 10 lat temu, prawie się rozwiodłem z tego powodu :) . Daj sobie z nią spokój , wamod też raczej do czyszczenia , a nie rozcieńczania. Do dobrego aerografu kup lepiej dedykowany rozpuszczalnik humbrola i zobacz różnicę.
Aero74

Postprzez portalus » środa, 13 lutego 2013, 15:37

active87 napisał(a):H&S Ultra jest za około 270zł a Ultra 2in1 jest za około 370zł opłaca się dołożyć 100 żeby mieć dodatkową dyszę 0,4 i zbiornik 5ml ?

Wg mnie rozwiązane optymalne. Szczególnie jak planujesz malować karoserie większych aut lakierami 2K. Za 1 razem masz całość - ja bym dołożył.

Co do Wamodu to osobiście używam go do emali Revella, Humbrola i Testorsa/Model Mastera i uważam, że się całkiem dobrze spisuje w swojej roli. Oczywiście dedykowany powinien być najlepszy ale to bym musiał tych dedykowanych mieć 3 tylko do nich a gdzie inne farby.
portalus

Postprzez active87 » środa, 13 lutego 2013, 17:34

no tak można do zwykłego ultra dokupić samą dyszę i iglicę ale wyjdzie też około 100zł za te dodatki a tak wychodzi ze ten zbiorniczek gratis ;) tylko czy faktycznie sie to przydaje ? bo kupić żeby leżało i użyć raz czy 2 to sie mija z celem trochę malować będę głównie karoserie aut cywilnych , chyba ze coś jeszcze innego polecicie czy tylko w tej kasie H&S ? czy moze warto dołożyć i evolution ? tzn domyślam się ze na pewno warto ale czy na tylę odczuję różnicę żeby dokładać do niego ?
active87

Postprzez lathael » środa, 13 lutego 2013, 18:43

no tak można do zwykłego ultra dokupić samą dyszę i iglicę ale wyjdzie też około 100zł za te dodatki a tak wychodzi ze ten zbiorniczek gratis ;)

Też się nad tym zastanawiałem, ale czy nie trzeba dokupić jeszcze osłonę dyszy dla 0,4 poza samą igłą i dyszą? w zestawie to by było takie coś:
http://www.airbrushlab.pl/shop/czesci/1 ... grafo.html

czyli 270 solo (aero z zestawem 0,2 mm; zbiorniczek 2ml; szybkozłączka) + 135 (zestaw 0,4mm) + 35 (zbiorniczek 5 ml). Wychodzi mi, że zestaw 2w1 jest wart jakieś 440, czyli kupując go za 370 oszczędzamy 70 zł i płacimy raz za przesyłkę.
Ostatnio edytowano środa, 13 lutego 2013, 19:39 przez lathael, łącznie edytowano 1 raz
lathael

Postprzez active87 » środa, 13 lutego 2013, 19:15

no tak a za 440 mamy evolution i tak można kombinować i kombinować
active87

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje