Hawker Typhoon Mk.IB, HobbyBoss 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Hawker Typhoon Mk.IB, HobbyBoss 1/72

Postprzez paranoid_android » piątek, 15 lutego 2013, 10:43

Mam takie narzędzie:
Trumpeter Hobby Line Engraver
Próbowałem też ryć zwykłą igłą krawiecką a nawet igłą od strzykawki, ale najlepsze efekty uzyskiwałem Hobby Line Engraverem, mimo tego, że chyba już się trochę stępił.
Starałem się najpierw b. delikatnie ryć wzdłuż naklejonej taśmy, właściwie rysować nie ryć. Stopniowo pogłębiałem rycie ale w pewnym momencie szpachlówka zaczynała się wykruszać. Być może wynikało to z tego, że po poprzednich próbach w otworach było sporo innej chemii, która być może nie została dokładnie wymyta Wamodem. Szpachlówka Tamiyi niby rozpuszcza lekko plastik, więc powinna się go świetnie trzymać, u mnie się jednak kruszyła.
Efekty mam póki co mizerne, ale nabyte doświadczenie (głównie w kwestii tego jak nie robić :) ) bezcenne.
Inżynierski trójkąt projektowy: szybko, tanio, dobrze. Wybierz dwa.
paranoid_android

Reklama

Postprzez Solo » piątek, 15 lutego 2013, 10:54

Ja próbowałem ryć najpierw Ultra Fine Needle Point Scriber czyli takim chwytakiem na igły. Efekt był taki sobie.
Rycie igłami krawieckimi (kupiłem takie do maszyny do szycia) jeszcze przede mną, ale chyba efekt będzie podobny.
Chyba w takim razie kupię to Trumpetera, sprawia wrażenie lepszego narzędzia.
Solo

Postprzez Kilroy » piątek, 15 lutego 2013, 11:06

Kup sobie OLFĘ:

Obrazek
http://www.olfa.pl/pl/product/129/9

Ma wymienne ostrza.
Prawdziwa krytyka cnoty się nie boi.
Modellare necesse est, vivere non est necesse.
Kilroy

Postprzez paranoid_android » piątek, 15 lutego 2013, 11:08

A ja dochodzę do wniosku, że dużo większe znaczenie niż narzędzie ma twardość i kruchość powłoki, którą ryjesz.
Czytałeś te wątki?
Szpachlówki - rodzaje, zastosowania
"Rycie" nowych lini podziału blach?
paranoid_android

Postprzez Solo » piątek, 15 lutego 2013, 11:22

Czytałem, ale ja nie mam problemu z ryciem w szpachlówkach (nie narzekam, nie kruszy się za bardzo), tylko w plastiku.
Linia wyryta igłą czy szpikulcem jest moim zdaniem zbyt cienka i do tego po obu jej stronach robi się taki kołnierzyk z plastiku, któy po spolerowaniu papierem ściernym zostawia pewien ślad. No nie podobają mi się te moje linie robione w ten sposób.
Solo

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 lutego 2013, 12:43

Solo napisał(a):Czytałem, ale ja nie mam problemu z ryciem w szpachlówkach (nie narzekam, nie kruszy się za bardzo), tylko w plastiku.
Linia wyryta igłą czy szpikulcem jest moim zdaniem zbyt cienka i do tego po obu jej stronach robi się taki kołnierzyk z plastiku, któy po spolerowaniu papierem ściernym zostawia pewien ślad. No nie podobają mi się te moje linie robione w ten sposób.

Bo dobre narzędzie musi byc twarde. Polecam wyszukac poniższą frazę:
Bare Metal Foil Panel Scriber
Nie wiem jak się sprawuje narzędzie OLFY w robieniu linii, ale ten Panel Scriber z BMF ma tę zaletę, że wyskrobuje plastik i brzegi nie wymagają dodatkowej, skomplikowanej obróbki.
Obrazek
Grzegorz2107

Postprzez Kilroy » piątek, 15 lutego 2013, 12:52

Grzegorz2107 napisał(a):Nie wiem jak się sprawuje narzędzie OLFY w robieniu linii ...

Pewnie dobrze, skoro Tamiya konfekcjonuje je pod swoją marką.

Obrazek
Prawdziwa krytyka cnoty się nie boi.
Modellare necesse est, vivere non est necesse.
Kilroy

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 15 lutego 2013, 12:57

Kilroy napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):Nie wiem jak się sprawuje narzędzie OLFY w robieniu linii ...

Pewnie dobrze, skoro Tamiya konfekcjonuje je pod swoją marką.

Obrazek

Pewnie tak. Dzięki za dobrą informację.
Grzegorz2107

Postprzez Voltan » piątek, 15 lutego 2013, 14:00

Rylcem trumpetera ryje proste linie, krzywe iglą w obsadce od skalpela. problemy pojawiaja się gdy linie już przeryte trzeba poprawic, wiekszośc szpachli bedzie sie kruszyć lub dawac nierówne krawedzie. Przy poprawkach stosuje CA. Wiele zalezy od tworzywa z którego jest model. W RPM miałem problemy bo sie palstik rozwarstwiał, w Academy pomimo "starego" modelu rylo sie przyzwoicie. Świetnie ryje się w vacu :)
Voltan

Postprzez Solo » piątek, 15 lutego 2013, 14:13

Zamówiłem i narzędzie Olfy i Trumpetera, będę rył do upojenia.
Przy okazji mam pytanie, czy odtwarzanie linii podziału powinno robić się przed czy po podkładzie?
Solo

Postprzez paranoid_android » piątek, 15 lutego 2013, 14:24

Dzięki wszystkim za pomysły w kwestii rylcowania, ale widzę, że wątek mi tu niepotrzebnie skręca w stronę dyskusji o technikach oraz pytań Solo o to, co kupić tym razem :P. Solo, proszę, trzymajmy się tematu, jakim w tym wątku jest Hawker Typhoon, nie mylić z F-86 ;o)
paranoid_android

Postprzez Solo » piątek, 15 lutego 2013, 14:27

Słusznie, przepraszam.
W takim razie pytanie do Ciebie: czy odtwarzałeś linie podziału przed czy po położeniu podkładu? :)
Solo

Postprzez paranoid_android » piątek, 15 lutego 2013, 14:34

Odtwarzałem przed, bo przecież chcę, żeby po pomalowaniu farba trzymała się również wgłębień. Być może prawa strona Typhoona wygląda tak, jakbym robił to po, ale to raczej dlatego, że Surface Primer mi nie wniknął do tych cienkich ale głębokich linii. Zresztą, to jeszcze będzie psikane, bo oczywiście dopiero teraz wyszły nierówności, których wcześniej nie widziałem.
paranoid_android

Postprzez Solo » piątek, 15 lutego 2013, 14:39

Jak na debiutanta to ten model wygląda świetnie.
Zastanawiam się, jak malowałeś plamy kamuflażu. Czy mi się wydaje, czy one mają ostre krawędzie?
Solo

Postprzez paranoid_android » piątek, 15 lutego 2013, 14:44

A dziękuję, chociaż ja mam do niego mnóstwo zastrzeżeń.
Plamy mają tak ostre krawędzie jak tylko dało się to uzyskać przy użyciu taśmy naklejanej bezpośrednio na plastik, bez podnoszenia maskowania ponad powierzchnię poszycia. Z tego co doczytałem (a moja wiedza nt. lotnictwa w ogóle jest jeszcze marna), to samoloty RAF w trakcie II WW były malowane przy użyciu masek (specjalnych mat?). Skoro oni maskowali, to w skali 1/72 przejścia powinny być ostre jak tylko się da.
Co innego kamuflaż samolotów USAAF czy US Navy, które z tego co wiem, były malowane z ręki i miały łagodniejsze przejścia kolorów. Bardzo proszę o sprostowanie, jeśli piszę herezje.
paranoid_android

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat