Mój sposób na różnego rodzaju żywiczne śrubki, nity i inne nakrętki. Małe foto story

jak zrobić sobie stożkową śrubę z wycięciem pod klucz w ilości skolko ugodno....
Oczywiście żeby zrobić foremkę, należy mieć na podstawie czego ową foremkę zrobić. Czyli należy sobie takie cuś zrobić.
Kiedyś próbowałem toczyć z wałeczków żywicy ale jakoś nie bardzo to wychodziło więc pokombinowałem z aluminiowym drutem. Na focie takie sobie wzorniki żywiczne i jeden cacy łeb z alu, do FT..

Tutaj początki toczenia, tak na szybko w sumie. Tokarka w postaci wiertarki Dremela z wałkiem giętkim - z umocowanym kawałkiem alu drutu fi 2 mm. Mały, płaski iglak, drut już stoczony w stożek...

Tutaj już wypiłowane wycięcia pod klucz, trochę niewyraźnie widać - nie da rady moim aparatem wyciągnąć niestety lepszej foty. Oczywiście wypiłowanie wycięć pod klucz bez wyciągania materiału z uchwytu.. Potem lekka polerka zero nic papierem wodnym i odcięcie skalpelem. Tu trzeba uważać bo ten mikro detal lubi zwiać w siną dal

..........

Tutaj robię foremkę pod takie śrubki specjalne do FT oraz plakietkę Renault.
Kawałek plastyku z przyklejoną taśmą dwustronnie klejącą

- początki przyklejania detali..

I kompletna gotowa ramka przygotowana do zalania silikonem. Na wszelki wypadek zawsze uszczelniam ramkę plasteliną. Przy okazji dołączyłem dwa stare stożki oraz ten powyżej świeżo wydziabany, nieco mniejszy - może się kiedyś przyda...
Na foremce jest po jednej sztuce trzech rodzajów stożków. Wystarczy teraz odlać kilka razy po jednej sztuce, ładnie obrobić i zrobić formę, tym razem na większą ilość i skolko ugodno można odlewać....
Mam kilka foremek z których można jednorazowo odlać około 60 kulistych nitów różnej wielkości swoją drogą...

Silikon sobie teraz sieciuje do jutra. Jutro odleję kilka tych detali i podłączę do foto story....
Już jest jutro i pierwsze odlewy... To malutkie cuś, to ten wytoczony na szybko stożek z powyższych zdjęć, a to niebieskie to oczywiście foremka....
Rzecz jasna można również sobie nakrętki czy inne sześciokątne śruby w ten sposób wytoczyć. Jednak należy najpierw spiłować w sześciokąt materiał, czyli ów kawałek aluminiowego drutu... Wychodzi również fajnie, tyle że trudno wyprowadzić ręcznie, iglakiem równy przekrój sześciokąta....

Asz, z rozpędu jeszcze pomyślałem coby poprawić te durne nakrętki... Na focie produkcja wzornika z plastykowego profilu 2 mm. Trzeba uważać z obrotami, bo plastyk jak to plastyk - ciężki materiał podczas takiej obróbki. Dziura w którą wklejony kawałek gwintu

. Ta śruba pójdzie na podmiankę w środkowej części osłon.. Ta druga natomiast - większa będzie z przodu na dole belek - zamiast tych z powyższych fot..