Trabant,Revell,1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Trabant,Revell,1:24

Postprzez ginger » środa, 20 lutego 2013, 00:04

Pierwszy plastikowy model z jakim zaczynam swoje podboje w modelarstwie to Trabant Revella w skali 1:24.
Model został zakupiony dość dawno od kogoś na jednym z modelarskich forum,pamiętam tylko że ta osoba była z Poznania.
Bardzo możliwe ,że właśnie na tym forum go zakupiłem.Trabant w dniu zakupu ,był po części zaczęty.A dokładniej to miał zrobioną komore silnika raczej w stylu wojskowym .Brakowało w komplecie również kalek ,których do dziś dnia niemoge nigdzie dostać .Dobra bez elaboratu lecimy z fotami i krótkimi opisami do nich ;)

Podwozie pomalowane wstępnie ,zaczynamy przymiarki "na sucho".
No i już mamy pierwszy błąd Revella.Bo na środku powinien być resor,a są mocowania do wachaczy.Tego chyba niebędę juz przerabiał,zobaczymy .

Obrazek

Jakaś tam przymiarka do negatywu na serii feldze

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zanim znalazłem Trabanta którego chce odwzorować w dużej mierze ,były próby malowania pedzlem.

Obrazek

Przymiarka z felgami od modelu Maisto 1:25 VW 1600 Squerback

Obrazek

Znalazłem swój ideał to trzeba było nadkola poszerzyć

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pierwsze podejście do środka

Obrazek
Obrazek

Drobnica

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Maska,klapa i komora silnika poszły do "kreta".
Nie obyło się bez przygód ;)

Obrazek
Obrazek

Podkład w spray(nigdy więcej).Wtedy za namową szanownego kolegi Halseta zapadła decyzja -kompresorek i aerograf muszą być :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przymiarki starego środka

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Fotele zostały pozbawione zagłówków.

Obrazek
Obrazek

Pierwszy nieudany wash ,ale poprawiony już (brak fotek).

Obrazek

Serduszko też wymaga dużo poprawek.Najwiekszym problemem jest dla mnie brak rozrusznika .Nie bardzo wiem z czego to wystrugać ,tym bardziej że jest to na tyle skomplikowana konstrukcja bo jest rozrusznik i bendiks.Czekam na podpowiedzi .

Obrazek
Obrazek

Dzisiejsza walka z półeczką w komorze silnika .Revell nie zadbał o takie szczegóły niestety . Półeczka nie jest skończona .Będą oczywiście przetłoczenia itd.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz czekam na wszelkie porady i pomoc "fachowców " w tej dziedzinie .Wszelka krytyka bardzo mile widziana ,będzie mnie to bardziej motywowało do działania.
Ostatnio edytowano środa, 20 lutego 2013, 13:34 przez ginger, łącznie edytowano 2 razy
ginger

Reklama

Re: Trabant,Revell,1:24

Postprzez Kazik » środa, 20 lutego 2013, 08:11

ginger napisał(a):No i już mamy pierwszą kuche Revella.Bo na środku powinien być resor,a są mocowania do wachaczy

Skąd Ci się wziął ten resor?
Zawieszenie jest jak najbardziej poprawne.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez ginger » środa, 20 lutego 2013, 10:29

Kazik resor to nie jest mój wymysł.
Poprostu regularnie przegladam fora związane z tym fajnym jakże dla mnie autkiem ,i wszystkie mają resor z tył .
Jak tylko znajde chwile to wrzuce zdjecia tylnego zawieszenia w Trabantach .

Obrazek

Jak już grzebie go tak długo ,to i temat resoru chciałbym mieć zamknięty.
Pożyjemy zobaczymy . :mrgreen:
ginger

Postprzez Kazik » środa, 20 lutego 2013, 14:11

A faktycznie resor poprzeczny, masz rację.
Sorka!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez ginger » środa, 20 lutego 2013, 23:14

Jak sam widzisz Kazik jednak jest tam resor w serii ,a Revell poszedł na łatwizne i dał tylko resor na przodzie.
Teraz będę kombinował z czego i jak zrobić ten resor .
ginger

Postprzez halset » środa, 20 lutego 2013, 23:25

Fajny karton się zapowiada, czekam niecierpliwie na lakier :D

ginger napisał(a):jak zrobić ten resor .

Jak najlepiej!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 20 lutego 2013, 23:44

ginger napisał(a):Jak sam widzisz Kazik jednak jest tam resor w serii ,a Revell poszedł na łatwizne i dał tylko resor na przodzie.
Teraz będę kombinował z czego i jak zrobić ten resor .

W 1988 wprowadzono zmiany w tylnym zawieszeniu i takie zawieszenie jest odwzorowane w modelu Revella, ze sprężynami i bez resoru poprzecznego. ;o)
Grzegorz2107

Postprzez ginger » czwartek, 21 lutego 2013, 10:40

To co mówisz Grzegorz, zostawić jak jest to zawieszenie czy jednak pokombinować z tym resorem ?? :mrgreen:
ginger

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 21 lutego 2013, 11:02

Cokolwiek uczynisz będzie dobrze. Są kwity na obie wersje. Mnie to trochę zmartwiło, bo jeśli będę chciał zbudowac Trabanta z Monte Carlo z roku 1970, to będzie taka przeróbka uzasadniona.
Grzegorz2107

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 21 lutego 2013, 15:45

ginger napisał(a):regularnie przegladam fora związane z tym fajnym jakże dla mnie autkiem
I gdziekolwiek spotkałeś samochód z takimi kołami, które pokazałeś i "znalazłeś swój ideał"? Przecież to masakra jakaś jest.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez halset » czwartek, 21 lutego 2013, 17:21

TomekWnęk napisał(a):
ginger napisał(a):regularnie przegladam fora związane z tym fajnym jakże dla mnie autkiem
I gdziekolwiek spotkałeś samochód z takimi kołami, które pokazałeś i "znalazłeś swój ideał"? Przecież to masakra jakaś jest.

Ginger robi tego trabola: http://www.klasyczny.com/nie-jest-seryjny-ale/
Felgi były pewnie tylko do przymiarki i z tego co wiem to docelowe dopiero mają przyjść, ale niech się sam autor lepiej wypowie :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez ginger » czwartek, 21 lutego 2013, 22:19

TomekWnęk napisał(a):I gdziekolwiek spotkałeś samochód z takimi kołami, które pokazałeś i "znalazłeś swój ideał"? Przecież to masakra jakaś jest.

Tomek, przy fotce jest opis że przymiarka była z kołami od innego modelu w innej skali;) I nigdzie nie napisałem, że tak wyglada mój ideał. Autem które chce odwzorować jest własnie, Trabant kolegi Aren. Napewno nie uda mi się wszystkiego odwzorować, ponieważ na dziś dzień to auto jest w trakcie dokonywania swapu silnika od Wartburga. A ja pozostawiam seryjny silnik. Dzisiaj był trochę czas coś tam podłubać, więc pokaże kilka zdjęć z prac.

Półeczka pod zbiornikiem zaczyna nabierać wyglądu.
Obrazek

Maglownica, wymagała nowych mocowań.
Obrazek

Przymiarki półki i maglownicy w komorze silnika.
Obrazek

A teraz pewnie dostanie mi, się po uszach za to co pokaże. Postanowiłem że tapicerka musi jakoś wygladać, i cały fotel nie może być plastikowy. Jako surowiec wtórny na tapicerke posłużył materiał z bardzo cienkiej bluzki. Ale już wiem, że można zrobić strukture fotela z chusteczki i rozpuszczonego vikolu z wodą (dzięki Halset ;o). Jeśli plan z materiałem nie wypali to spróbuję z chusteczką.

Obrazek
Obrazek

Tylne zawieszenie pozostaje jednak na samych wachaczach, niebędę robił resora ponieważ auto ma dostać "glebe" . A gdy zastosuje resor to auto pójdzie strasznie ku górze, poprostu nie ma miejsca na jakikolwiek resor z tył. Ale postanowiłem pobawić się troszkę i zrobić ruchome amortyzatory.

Obrazek

Dzisiaj otrzymałem wiadomość, że właśnie dotarł do szwagierki mój aerograf :mrgreen: Teraz czekam aż kolega przywiezie mi moje cacuszka czyli: aerograf, kompresor, zestaw skalpeli.

http://img10.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3033458798
http://img09.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3020980813
ginger

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat