Honda "składak" na bazie Tamiya 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Honda "składak" na bazie Tamiya 1/24

Postprzez MesserDesign » niedziela, 24 lutego 2013, 20:34

Witajcie ;)
Jakiś czas temu kupiłem niekompletny model hondy civic 3g Tamiya - brakowało karoserii. Jako że potrzebowałem z niej szyb i innych elementów, została mi niepotrzebna reszta. Postanowiłem wykorzystać te części do szlifowania budowania od podstaw jak i szeroko rozumianego brudzenia ( by nie wyjść z wprawy ). I tak oto zrodził się zamysł - totalne sf.
Z blaszki alu po kwiatach ( jest nieco grubsza od blaszki z puszki, i bardziej elastyczna ) zrobiłem tylne błotniki, progi, podłogę, wzmocnienia tylne i wewnętrzne. Na tylną część podłogi poszła blacha ryflowana nieistniejącej już formy KuchModel ( papier wycinany laserowo ). Przednie wew strony błotników, pas przedni, światła, maska - zrobione z polistyrenu.
Jest to "lekki projekt" to też nie bazowałem na żadnych fotkach pasa przedniego, zbudowałem go z naciskiem że to składak - nie musiał przypominać hondy civic ( stąd różne światła, nieco inna maska itd )...
Z założenia ma to być użytkowy wrak, używany przez rebeliantów w jednej z wojen domowych, gdzieś w afryce. I tu wychodzi moje sf - model ma na sobie dużo rdzy, a w tamtych rejonach aż tak samochody nie rdzewieją - ale ja postawiłem na "efekciarstwo" - w celu ćwiczenia malowania owej rdzy.

Po tym przydługawym wstępie czas na fotki - uwaga, będzie ich sporo :->
Kasta po podkładzie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie pomalowałem kastę srebrna farbą, nałożyłem sól pędzelkiem ( na wodę ) i pomalowałem bielą Vallejo + czarne pasy. Następnie zdrapałem sól i zacząłem malować rdzę. Najjaśniejszy kolor to "orange brown" Vallejo, a na to poszły dwa pigmenty CMK - ciemna i jasna rdza. W niektórych miejscach na rdzę poszedł ciemny wash akrylowy ( + we wszystkie zakamarki ):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolejne było wnętrze. Poza rdzą dostało washa z czerni i pigmenty CMK - ciemna i jasna ziemia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to na ten czas tyle ;)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Reklama

Re: Honda "składak" na bazie Tamiya 1/24

Postprzez PawełMT » poniedziałek, 25 lutego 2013, 08:52

Śmieszna wyszła ci ta Honda :) Ja bym zrobił jakieś wgniecenia na masce lub jakieś uszkodzenia od pocisków i by było całkiem egzotycznie ;o)
PawełMT

Postprzez MesserDesign » piątek, 1 marca 2013, 21:53

Witam,

Paweł - dojdą, dojdą jeszcze kolejne elementy :)

A tymczasem...
Zrobiłem pół klatkę w nieco wzmocnionej konfiguracji. Dodałem płytę na górze, a na niej osadziłem szperacz ( ten dopiero po laserunkowej warstwie czerni ). Klatka dostała "kamo" i rdzę. Teraz czeka na milliputa dla scalenia z podwoziem i nadkolami.
Dodałem też mocno zużytą osłonę na przodzie wozu oraz deski na tyle. Powstało też początkowe podszybie - jeszcze nie malowane. zacząłem też robić klosze - płaskie, bo to wew odbłyśniki
Na sam koniec dodałem na masce flagę Malawii, zwashowaną i przetartą suchym pędzlem ( rozjaśnienia ).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz zacząłem prace przy winietce. Ogólny zarys i początek prac przy wodzie:
Plexi, folia, still water i farby Vallejo - zielona i smoke. Dno pomalowane różnymi farbami Vallejo, drobne kamyki, posypka kolejowa i ususzone mchy - celowo takie a nie inne dno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez MesserDesign » sobota, 2 marca 2013, 22:01

Zaczynam działać przy podłożu. Zmieszałem piasek dla szynszyli z pigmentami CMK + starte suche pastele. Dodałem małe kamyczki oraz wkleiłem kilka większych kamieni. Jak wyschnie to cieniowanie pigmentami + początki roślinności.
Tak to się prezentuje:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez PawełMT » sobota, 2 marca 2013, 23:16

Nic tylko czekać na więcej ;o) Dużo ciekawej chemii używasz w tej podstawce :P
PawełMT

Postprzez MesserDesign » sobota, 9 marca 2013, 12:14

Czasu na modelowania niewiele, bardziej z doskoku, więc dopiero teraz "uzbierało się " coś do pokazania.
Zasadziłem trochę roślinek - głównie suchych, przy samej wodzie zielonych ( posypka modelarska + korzonki ), reszta to trawska + pędzel ławkowiec.
Niestety poprzednia woda nie przetrwała. Coś źle zmieszałem i cała popękała, podniosła się - ogółem wywaliłem ją. To co po niej zostało pokryłem bezbarwnym still water z Vallejo. Plus jest taki że teraz widać kawałek dna, minus - nie ma tak fajnego falowania tafli wody :-/

Jeżeli Admin/Mod uzna że ten temat bardziej nadaje się do dioram, to proszę go przenieść ( i mnie o tym poinformować :-> ) ;o)

Tak to się na obezna chwile prezentuje:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez kashato » niedziela, 10 marca 2013, 10:59

Bardzo ładnie to wszystko wygląda no i bardzo realistycznie, ciekawy projekt, miło się ogląda Tomku :)
kashato

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat