RWD-5 SP-LOP 1/72 ZTS Plastyk (I)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: RWD-5 SP-LOP 1/72 ZTS Plastyk (I)

Postprzez Dwinmar » środa, 27 lutego 2013, 12:07

Dzięki za uwagi (wszystkie). Już wyjaśniam.

drabik napisał(a):latał z tłumikiem i rurą

O nieee! Wiesz że możliwe. Zostały mi jakieś elementy! :) ... a tak na serio, masz zapewne rację. Montowanie z rurą jest opcjonalne w tym zestawie (znaczek '?' w instrukcji). Znaczek '?' wynika pewnie ze zwykłego skopiowania instrukcji do SP-AJU, gdzie taka opcja miała sens... Ja odpuściłem montaż, bo nie byłem pewny czy uda się to fajnie przykleić. Nie miałem też żadnej farby typu 'gun-metal' do rury. Za to od kolegi pożyczyłem 'mosiężną' do malowania kropek.

Tenzan napisał(a):Na jakiej podstawie powstała TA wersja malowania SP-LOP? - nie pozwala mi spokojnie zasnąć.

Nie wiem co masz na myśli pisząc słowo 'ta' przez wytłuszczone 'TA'. Spróbuję Ci odpowiedzieć po swojemu, bo nie zachowało się zbyt dużo materiałów historycznych. Malowanie powstało w późniejszych latach 30'tych dla Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej. Było zlecone przez LOPP, lub zostało wybrane jedno z malowań dostępnych w salonie (gdzie na 100% nie było za dużego wyboru... być może wcale). Wybór padł na już używane wcześniej kolory czerwony i srebrny. Czerwony nie jest zbyt męskim kolorem (choć ja lubię). Mógł być doradzony przez jedną z żon członków zespołu konstrukcyjnego. Srebrny za to kojarzy się trochę z białym. Jak mamy czerwony i biały to już wiadomo o co chodzi... (btw: zawsze zastanawiało mnie jak to z tym srebrnym, bo odblaski i pewnie łatwiej go zestrzelić, itp. ...) PS: śpij spokojnie :)

Obrazek
Dwinmar

Reklama

Postprzez Tofik » środa, 27 lutego 2013, 13:39

Z tego co pamiętam z jakiegoś artykułu i RWD-9 to srebrna farba była lżejsza od białej. Dlatego pierwotnie planowane biało czerwone malowanie zmieniono na srebrno czerwone. I może podobna idea przyświecała przy malowaniu tego RWD-5.
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Dwinmar » środa, 27 lutego 2013, 14:33

Pewnie dlatego zdecydowali się na całe srebrne SP-AJU.
Dwinmar

Postprzez Tenzan » środa, 27 lutego 2013, 20:11

Witam,
Pisząć "TA', miałem na mysli Twoją wersję malowania, troszkę inną niż TĘ jaka jest na załączonym przez Ciebie zdjęciu SP-LOP. Ot tyle. Nie sądziłem, że tak zasłużona f-ma jak "ZTS Platyk" Made in Poland, usadzi takiego kloca w postaci sylwetki SP-LOP jaka jest na pudełku tego modelu.

Pozdrawiam
Tenzan

Postprzez paranoid_android » czwartek, 28 lutego 2013, 09:36

chodzi ci o malowanie czy o ten rozdęty brzuch?
Inżynierski trójkąt projektowy: szybko, tanio, dobrze. Wybierz dwa.
paranoid_android

Postprzez Tenzan » czwartek, 28 lutego 2013, 09:43

Raczej malowanie, od samego początku.
Czy możesz zamieścić skan lub zdjęcie instrukcji do "Plastykowego" SP-LOP? Lub podać link do niej.
Tenzan

Postprzez Dwinmar » czwartek, 28 lutego 2013, 11:38

Nie wiem do czego porównujesz, bo nie znalazłem więcej zdjęć SP-LOP, poza tym czarno białym. Nie wiem na czym bazował Plastyk. Instrukcja montażu na moje oko jest ta sama co z w starym pudle (SP-AJU na obrazku) z dodanymi informacjami na temat SP-LOP + malowanie SP-LOP. No i jeszcze pudło jest dwa razy większe :) (i plastik innego koloru).

Tu jest malowanie z instrukcji:
Obrazek
Dwinmar

Postprzez Tenzan » czwartek, 28 lutego 2013, 16:18

Dziękuję za instrukcję.
Plastyk" poszedł na skrót myślowy, co raczej nie wyszło na dobre.
Porównując czarnobiałe zdjęcie można zauważyć, iż SP-LOP jest jednakowego koloru, bez podziału poziomego na górę ciemniejszą i dół jasniejszy ! Podobnie,jak sądzę poszedł na skróty z samym modelem- jutro dam odpowiedź.

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez Dwinmar » czwartek, 28 lutego 2013, 17:09

Nie zmienia to faktu, że takie właśnie malowanie zostało użyte we współczesnej replice 1:1 (niebiesko-srebrny SP-LOT). Mała różnica polega na umieszczeniu zygzakowatego pasa na środku skrzydła (.. na dachu ..).
Dwinmar

Postprzez paranoid_android » czwartek, 28 lutego 2013, 21:02

A czy SP-LOP miał takie samo malowanie jak oryginalny SP-LOP? Nigdzie nie mogę tego znaleźć.
Na zdjęciach z http://www.rwd5.republika.pl/zdjecia.html tego nie widać.

Znalazłem za to taką ciekawostkę:
Zderzenie samolotów Extra 300 SP-ACM i RWD 5 SP-LOT podczas kołowania 715/09

Tenzan napisał(a):Porównując czarnobiałe zdjęcie można zauważyć, iż SP-LOP jest jednakowego koloru, bez podziału poziomego na górę ciemniejszą i dół jasniejszy !

Przecież na zdjęciu, które podał dwinmar ta linia jest wyraźnie widoczna, tylko że to góra jest jasna a dół ciemny.
paranoid_android

Postprzez drabik » czwartek, 28 lutego 2013, 23:47

Tenzan napisał(a):Dziękuję za instrukcję.
Plastyk" poszedł na skrót myślowy, co raczej nie wyszło na dobre.
Porównując czarnobiałe zdjęcie można zauważyć, iż SP-LOP jest jednakowego koloru, bez podziału poziomego na górę ciemniejszą i dół jasniejszy ! Podobnie,jak sądzę poszedł na skróty z samym modelem- jutro dam odpowiedź.

Pozdrawiam,
Tenzan

A mnie na tym zdjęciu jeszcze dwie rzeczy zastanawiają:
- litery SP wydają się być wyraźnie ciemniejsze od reszty rejestracji??
- jasne LOP też chyba jest innego koloru niż góra kadłuba. Jakiego??

Krótko mówiąc, widzę, ale nie jestem od tego ani trochę mądrzejszy...
drabik

Postprzez Tenzan » piątek, 1 marca 2013, 16:15

Sprawdziłem i znalazłem :
miniReplika Nr67. Ostatnia strona okładki- sylwetka RWD-5 SP-LOP. Jest tez zdjęcie, które zostało ściagniete z internetu i zamieszczone na naszej stronie. Statecznik w tej wersji jest powiększony, Nie odpowiada temu co prezentuje model ZSP "Platyk".

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez paranoid_android » piątek, 1 marca 2013, 16:26

Tenzan, bardzo ładny ten wasz RWD-10.
paranoid_android

Postprzez Dwinmar » piątek, 1 marca 2013, 20:22

drabik napisał(a):- litery SP wydają się być wyraźnie ciemniejsze od reszty rejestracji??

Zdaje się tam cień od skrzydła się kładzie (i częściowo na okrągły znak LOPPu)...

Tenzan napisał(a):miniReplika Nr67. Ostatnia strona okładki- sylwetka RWD-5 SP-LOP

Czy możesz zamieścić jakiś skan?

paranoid_android napisał(a):Tenzan, bardzo ładny ten wasz RWD-10.

Ostry, nie rób reklamy :) ... faktycznie jest ładny ...
Dwinmar

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat