Proszę o wytłumaczenie paru kwestii.

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Proszę o wytłumaczenie paru kwestii.

Postprzez Misiek82PL » czwartek, 7 marca 2013, 18:23

Proszę o wytłumaczenie paru kwestii a dokładnie chodzi mi o ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=pE_l90I8p_I .
1.Wash w 4:40 jest czymś potem ścierany czy tak zostaje ?
2.Co się dzieje od 5:23 aż do końca ?
3.Jak wykonać taki efekt jak w 5:43 ? prosił bym o podanie proporcji materiałów itd.
Pozdrawiam ;o)
Misiek82PL

Reklama

Re: Proszę o wytłumaczenie paru kwestii.

Postprzez Thor » piątek, 8 marca 2013, 08:42

1. W filmie jest komentarz autora "I removed the spare wash with paper", co znaczy nie mniej, nie więcej, jak usunięcie nadmiaru washa papierem.
2. To technika suchego pędzla (dry brush) - można znaleźć o tym bardzo dużo informacji na forum oraz w Internecie. Jak autor filmu również zauważył, podkreśla przez to detale. Widać to fajnie na włazie wieży, jak po przejechaniu suchym pędzlem uwidaczniają się różne uchwyty itp. (na filmie ~5:38).
3. Brudzenie różnymi pigmentami - w filmie akurat kurzenie powierzchni. Tutaj za bardzo nie pomogę, bo brak mi doświadczenia, ale to wszystko naprawdę jest na forum. Oprócz samego FAQ polecam przejrzenie warsztatów - w niektórych jest naprawdę fajnie opisane co zostało zrobione czym i jak.

Tam jest jeszcze druga część tego filmu: www.youtube.com/watch?v=ECrQsbWhUy8
Thor

Postprzez Misiek82PL » piątek, 8 marca 2013, 22:01

Ok Dziękuję Mam jeszcze jedną prośbę mogę poprosić o link do tego kurzenie powierzchni ? Był bym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Misiek82PL

Postprzez Thor » poniedziałek, 11 marca 2013, 08:31

No pytałeś o ten film, który podlinkowałeś i właśnie tam od 5:43 jest to kurzenie :P
Thor

Postprzez Misiek82PL » poniedziałek, 11 marca 2013, 15:46

xD Nie chce wyjść na debila ale chodzi mi o jakieś wskazówki ile pigmentów woda czy klej itd :P
Misiek82PL

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 11 marca 2013, 15:57

Podobnie jak koledze Solo zalecę przeprowadzenie kilku prób i eksperymentów . Na pewno dużo wyjaśnią . Delikatnie poradzę, że sama woda + pigmenty nakładane pędzlem lub aero nie są kombinacjami zbyt trwałymi ( w większości dadzą się zetrzec palcem także po wyschnięciu )
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje