UH-1N w Vietnamie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

UH-1N w Vietnamie

Postprzez jacusjt » sobota, 9 marca 2013, 11:09

Szukam informacji , fotek , rysunków UH-1N w Vietnamie. Czy były używane i jeśli tak to przez "kogo" /USAF,MARINES,NAVY/? Dzięki.
jacusjt

Reklama

modele polskich samolotów

Re: UH-1N w Vietnamie

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 9 marca 2013, 11:47

jacusjt napisał(a):Szukam informacji , fotek , rysunków UH-1N w Vietnamie.

Możesz szukać, ale ich raczej nie znajdziesz :twisted:
jacusjt napisał(a):Czy były używane i jeśli tak to przez "kogo" /USAF,MARINES,NAVY/? Dzięki.

Nie były - opracowywanie UH-1N rozpoczęto w 1968 roku, a pierwsze egzemplarze dostarczono dopiero w połowie 1971. Wietnam już się wtedy kończył dla USA, Nixon wdrażał "wietnamizację" wojny a więc Twin Huey już się tam nie załapał...
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez jacusjt » sobota, 9 marca 2013, 12:21

Dzięki. Doszły do mnie różne opinie. Podobno w 1972 gdzieś tam latały,podobno,nie w MARINES a w NAVY ... ale to tyle. Szukam dalej czegoś co potwierdzi lub obali ten wontek.
jacusjt

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 9 marca 2013, 18:11

jacusjt napisał(a):Podobno w 1972 gdzieś tam latały,podobno,nie w MARINES a w NAVY ...

To zacznij szukanie od jednostek US Navy, które używały śmigłowców a 1972 roku służyły w Wietnamie...
Wiele ich nie będzie: HA(L)-3 "Seawolves" rozwiązano 26.01.1972 - nigdy nie miała zresztą na stanie UH-1N. Miały je HAL-4 i HAL-5, ale obydwie jednostki powstały już w drugiej połowie lat 70-tych. Obawiam się więc, że to Twoje "podobno", to jedna z licznych urban legends...
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez jacusjt » sobota, 9 marca 2013, 21:25

Wyszło że była to jednostka 20 SOS USAF. Kamuflaż trójbarwny /jakiś schemat?/. Może coś więcej???
jacusjt

Postprzez pavlo » poniedziałek, 11 marca 2013, 12:46

Oj, naprawdę leniuszek z Ciebie ;)

Wujek google mi wypluł to:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zgodnie z informacjami, któe zlalazłem - były w 20 SOS USAF dwie sztuki wersji N. I nigdzie indziej w Wietnamie one nie służyły. I tak jak na innym forum - polecam książki Mutzy. Wayne Mutza wydał też monografię Green Hornets, któej nie mam i nie widziałem a poderzewam, że tam sporo zdjęć tegoż jest i potwierdzenie ile w śmigłowców wersji N tam służyło.
pavlo

Postprzez jacusjt » środa, 13 marca 2013, 21:48

Tych fotek się doszukałem. Dobre i to. Dzięki.
jacusjt

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste