Jagdpanther 1:76 Revell

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Jagdpanther 1:76 Revell

Postprzez quintu » sobota, 9 marca 2013, 13:00

Jako że człowiek uczy się na błędach postanowiłem wrzucić mała galerię sklejonego niedawno modelu Jagdpantery produkcji Revella. Mam sporo zastrzeżeń do poniższego modelu - zwłaszcza jeżeli idzie o kamuflaż. Powiedzmy szczerze - nie za bardzo mam pojęcie jak zabrać się za malowanie takiego kamuflażu w którym na krańcach kolorów podstawowych znajduję się biała ramka (maluje pędzelkiem). Innym problemem był montaż gąsienic i ich malowanie. Przed malowaniem elementy gąsienic umyłem wodą z detergentem licząc że to wystarczy. Problem zaczął się gdy położyłem pierwszą warstwę farby - zaczęła się pięknie złuszczać. Jakoś w efekcie udało mi się je jakoś pociągnąć ale efekt jest - powiedzmy bez ogródek - słaby. Proszę o komentarze - z pokora przyjmę krytykę i ewentualne porady. Oto mała galeria:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
quintu

Reklama

Re: Jagdpanther 1:76 Revell

Postprzez Archelaos » sobota, 9 marca 2013, 14:32

Jakimi farbami malujesz?

Generalnie pomyśl o farbie podkładowej. Ja bardzo lubię podkład Chaos Black z Citadela, dostępny chociażby w sklepach z grami bitewnymi. Jest w sprayu, więc można go łatwo i szybko położyć, ale co ważniejsze, jeśli tylko się dobrze wymiesza farbę, praktycznie nie da się go źle położyć i trzyma się nawet gumowych gąsienic dzięki czemu masz już dobrą bazę do dalszego malowania.
Archelaos

Postprzez Nowik » sobota, 9 marca 2013, 19:02

Potwierdzam, podkład się przydaję i wydaję mi się, że farba mogłaby być trochę rzadsza (wnioskując po smugach itp.). Może warto też pomyśleć o jakimś zakupie przyzwoitego modelu, coś na poziomie Pz. III z Revella bo niestety revell/matchbox jeśli chodzi o gąski to nie jest marzenie modelarza.
Nowik

Postprzez quintu » sobota, 9 marca 2013, 21:59

maluję farbami Revella
quintu

Postprzez Nowik » sobota, 9 marca 2013, 23:14

No to można pomyśleć o jakiś akrylach, Vallejo są miłe pod pędzel.
Nowik

Postprzez Archelaos » niedziela, 10 marca 2013, 12:41

To samo chciałem zasugerować. Co więcej, dzięki rozcieńczaniu wodą możesz znacznie łatwiej eksperymentować z rozcieńczeniem. Wydaje mi się, że trochę za słabo rozcieńczasz farby w tej chwili, tak, że widać ślady pędzla.
Moim zdaniem nie musisz od razu inwestować w doskonałe, ale drogie modele. Lepiej dobrze pomalować dwa tańsze, bo będzie na nich łatwiej eksperymentować (ja przynajmniej tak mam).
Archelaos

Postprzez Korowiow » niedziela, 10 marca 2013, 20:32

Wszystko zostało napisane.
1. Podkład
2. Farby Vallejo, Life Color lub w ostateczności Pactra.
3. Kilka cieńkich warstw zamiast jednej grubej.

Kamo fajnie nawet wyszło.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Panzer » niedziela, 10 marca 2013, 21:35

Jedna rada ode mnie: modele, które mają na pudełku napis 1:76 omijaj szerokim łukiem. 90% z nich to przepaki staroci z Matchboxa, Fujimi albo Airfixa. Czyli samo zło i modelarskie męczarnie. Jeżeli jesteś początkujący to polecam raczej modele, które dobrze i łatwo się składają np. Dragona albo Revella w skali 1:72. Niektóre modele Italeri też są całkiem fajne, ale tutaj już trzeba uważać. W ten prosty sposób nauczysz się czystko sklejać model, obchodzić z różnymi materiałami i malować. Kup sobie np. takiego Jagdpanzera IV z Dragona. Model ma błędy merytoryczne, ale na tym etapie nie są one ważne. Składa się za to znakomicie i będziesz miał przy nim dużo zabawy i nauki przy okazji.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria