VW"Schwerwagen" 1/35 Italeri/Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

VW"Schwerwagen" 1/35 Italeri/Tamiya

Postprzez paco » sobota, 9 marca 2013, 22:35

Jest rok 1949. II wojnę swiatową wygrali niemcy. Teraz kraj należy odbudować, wprowadzając zmiany architektoniczne. Należy także zadbać o dostawy do nowych osiedli na zdobytych terytoriach. Świetnie spisuje się opel blitz, oraz ciężarowe mercedesy, brakuje jednak małego auta ciężarowego. Dostępnego dla rolnika, sklepikarza, budowlańca czy mechanika... W tym też celu Ferdynand Porsche wraz z grupą projektantów wpadli na pomysł. Wzięli sprawdzonego kubelwagena, pojedli, popili, lulka spalili i wymyślili. Tak więc przednie i tylne zawieszenie pozostawili z kubelwagena, ramę przerobili, silnik obniżyli, nieco przerobili, wzmacniając go nieco i tak oto powstał "Schwerwagen". Projekt prosty i tani w produkcji- maszyny gotowe, delikatne przeróbki i tak oto powstał hit. Auto które w czasach późniejszych zmieniło nazwę na caddy i znane jest nam do dzisiaj.
Obrazek

Tak więc prace ruszyły, protoplasta przecięty i zaczynamy działać. Efekty wkrótce:)
paco

Reklama

Re: VW"Schwerwagen" 1/35 Italeri/Tamiya

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 10 marca 2013, 00:51

Klawy pomysł!
Tomek Hejmo

Postprzez MesserDesign » niedziela, 10 marca 2013, 01:00

Zgadzam się z przedmówcą i zarazem mam dwa pytanka:
1. Czemu w 1/35 a nie 1/24? - ten model robi Hasegawa w 1/24
2. Tak ambitny projekt, a jednak nie w tegorocznym konkursie - czemu - brak czasu, mała wiara w swoje umiejętności czy inny powód ?

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez paco » niedziela, 10 marca 2013, 14:16

hehe tak Tomku właśnie do tego potrzebowałem części od Ciebie. Dlaczego nie w konkursie... widząc prace kolegów z działu cywili poprostu za wysokie progi. Pozatym zapewne projekt troszkę czasu zajmie. Pozatym do konkursu wstawiłem się w dioramach- na początek wystarczy:) Na pytanie odnośnie skali odpowiem tak 1/35 poprostu jest tańsza w zakupie, pozatym łatwiej o "złom" potrzebny do przeróbek.
paco

Postprzez paco » piątek, 20 września 2013, 16:23

sporo trudów było, kilkadziesiąt błędów, poprawek, wieczory przemyśleń i powstał, wydłużony łącznie o 12mm. Kilka razy lądował w krecie, bo niestety kubelek nie w każdym kolorze wygląda twarzowo, więc troszkę podpatrzyłem blitzy i garbusy i tak jakoś wymieszałem. Już mu bliżej niż dalej do końca, a że jest już na etapie można się pochwalić więc:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zostało mi dokończyć dach, pomalować koła, poprawić w jednym miejscu obicie, zwashować (po raz pierwszy w życiu;)) i pomalować skrzynię a także to co na niej będzie. Przy okazji, ma ktoś może jakieś sugestie odnośnie trzcionki z której dobrze zrobić szablon?
paco

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat