obcinanie igieł do strzykawek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

obcinanie igieł do strzykawek

Postprzez Waldemar » niedziela, 10 marca 2013, 21:03

Witam!
Koledzy -proszę o pomoc z pozoru błachej sprawie ?!. Jak i czym obciąć igłę od strzykawki jednorazowej w taki sposób by po odcięciu przekrój był okrągły i pełni imitował lufę karabinu lub działka.Przeszukałem dużo literatury na ten temat -jedyne co znalazłem to sposób z włożeniem do igły przed odcięciem drucika ale, do skali 1/72 będzie z tym pewien problem z uwagi na nie wielką średnicę wewnętrzną igły!.
Kiedyś polski oddział IMPS zamieścił tabelkę z przelicznikami średnicy igły w relacji do skali modelu (chyba z jakiej anglojęzycznej może Fine Scale Modeller?) ale , przy zmianie komputera gdzieś to zagubiłem.Jeśli ktoś z kolegów to ma to proszę o zamieszczenie !.
pzdr
Waldemar

Reklama

modele polskich samolotów

Re: obcinanie igieł do strzykawek

Postprzez jaros » niedziela, 10 marca 2013, 21:07

Sposób najprostszy jaki znam - stopić plastikową końcówkę nad świeczką. Zostaje idealnie okrągły koniec; drugi obcinasz czymkolwiek, ale on i tak nie ma żadnego znaczenia. Zużycie igieł może nieco większe, ale metoda szybka i pewna
pozdrawiam Jarek
jaros

Postprzez Sparrow » niedziela, 10 marca 2013, 21:11

Polecam Dremela z tarczą do cięcia: http://www.narzedzia.pl/tarcza-tnaca-32-1-5-mm-5-szt,33347.html
Przy odrobinie wprawy i cierpliwości można użyć pilnik iglak trójkątny.
Sparrow
Sparrow

Postprzez Aleksander » niedziela, 10 marca 2013, 21:15

Ja tnę obrotową tarczą na pseudo-Dremelu (choć potem trzeba koniec wygładzić), ale można inaczej - jeżeli potrzebujesz tylko jeden koniec "idealnie" okrągły, spróbuj wyjąć ten koniec igły, który tkwi w oprawce. Ja lekko miażdżę tworzywo w miejscu zatopienia igły w oprawce (używam do tego chirurgicznego peana, ale można małymi obcążkami lub nawet szczypcami do cięcia, ważne, by się igła nieco obluzowała), a następnie wyciągam obcążkami. Resztki kleju/cementu usuwam pilniczkiem lub zwykłym ostrzem (na ogół ten klej się łatwo kruszy) - w ten sposób masz końcówkę "lufy" w gładką i równą.
Przeliczeń nigdy nie stosowałem - tu nie pomogę.

O widzę, że mnie koledzy troszkę ubiegli :lol:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Phantom » niedziela, 10 marca 2013, 21:27

Ja tnę tępym nożykiem Olfa (tępy lepiej tnie) krawędzie wygładzam papierem ściernym.
Tak zrobiłem rurki Pitota z trzech grubości igieł.
Obrazek
Phantom

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 10 marca 2013, 21:44

Płaski pilniczek diamentowy, lub najlepiej trójkątny, nadpiłowujesz igłę gdzie chcesz na głębokość do 1/3 średnicy (możesz głębiej jak chcesz), zginasz a igła łamie się w tym miejscu. Nastepnie tym samym pilnicznikiem piłujesz końcówkę na płasko i możesz jeszcze wygładzić drobnym papierem ściernym w razie potrzeby. I już gotowe :idea:
Oczywiście mając dremela, tarczki czy inne elektronarzędzie (szlifierkę) zrobisz to szybciej.
Powodzenia Marcin
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 10 marca 2013, 22:16

Ja mam cążki którymi lekko ściskam igłę gdzie chcę ją ciachnąć, obracam tak długo aż sie zrobi wyraźna rysa na całym obwodzie. Pozostaje energicznym ruchem ułamać i włala.
Jedyny problem z tą metodą to że po dwóch cięciach przeważnie puszcza klej łączący igłę z oprawką i już nie da się wygodnie obracać igłą.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez tomtre » niedziela, 10 marca 2013, 23:21

A nie lepiej kupić rurkę mosiężną? Nie dość, że taniej wyjdzie, bo rurki robią dość długie, to i znacznie łatwiejsze w obróbce.
Spokojnie da się taką przyciętą rurkę wyszlifować na glanc.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Rafal » poniedziałek, 11 marca 2013, 01:58

Rozhartować. Ostrza igieł są hartowane. Wystarczy rozgrzać do czerwoności, poczekać aż ostygnie i robi się miękkie jak masło.
I czasem nie trzeba będzie udawać z kolorem bo piękny gun metal wyjdzie...
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 11 marca 2013, 08:57

Wejdź na You tube i wpisz: jak ciąć rurki boba . Pokazałem jak ja tnę rurki średnicy 0,6 mm a można i cieńsze. Generalnie potrzebny jest wzornik dzięki któremu nie zgniecie się rurki do elipsy i (w moim przypadku) diamentowa tarczkadentystyczna za 26 zł idealnie pasująca do dremela czy pseudo dremela.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez potez » poniedziałek, 11 marca 2013, 11:30

Kup sobie odpowiedni zestaw z tych, które co podlinkowałem:
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty46164/slide_fit_brass_pack_0_3_0_5_0_7_0_9mm
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty39306/slide_fit_brass_pack_0_4_0_6_0_8_1mm
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty45507/slide_fit_brass_pack_1_1_1_3_1_5_1_7_mm
http://www.martola.com.pl/pl144/produkty45506/slide_fit_brass_pack_1_2_1_4_1_6_1_8_mm
i zapomnij o igłach. Do niczego nie są potrzebne a twarde jak cholera i niewdzięczne w obróbce.
Te rurki w sieie wchodzą, więc można wyprodukować dowolne elementy teleskopowe, praktycznie bez wysiłku.
Aha i sa cieńkościenne, więc bardzo łatwo się je tnie zwykłym skalpelem :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez japaw » poniedziałek, 11 marca 2013, 11:50

potez napisał(a):i zapomnij o igłach.

Tyle, że igły kosztują tyle co nic.
japaw

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 11 marca 2013, 12:02

I rurki trzeba malować, a igły mają gotowy piękny kolor, np. na teleskop.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 11 marca 2013, 12:15

Piotrze są rurki koloru mosiądzu czy miedzi ale i są w kolorze aluminium. Do wyboru, do koloru.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Voltan » poniedziałek, 11 marca 2013, 13:04

Najprostrzy sposób, zreszta podpatrzony gdzies na forum. Kładziesz igłe na czymś twardym, przykładasz nóż (ja uzywam do tapet) w miejscu w którym chcesz mieć cięcie (oczywiście nóz przykładasz prostopadle do igly) i toczysz ja ostrzem noża w przód i w tył. Dwa - trzy razy wystarcza, robi się na igle rysa. Następnie łamiesz igłę i dzieki temu, że jest twarda pęka własnie na tym nacięciu. czasem mozna jeszcze ją oszlifować pilnikiem, ale zwykle nie ma takiej potrzeby. Peka równiutko, bez zagięc i zadziorów. Cała operacja zajmuje kilka sekund. Robię tak z igłami od 1,5mm do 0,3mm. Nie gniotą się i pękają zawsze na lini rysy.
Voltan

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje