Mitsubishi A6M2 ZERO - Tamiya 1:72 - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mitsubishi A6M2 ZERO - Tamiya 1:72 - Standard

Postprzez HK » piątek, 8 marca 2013, 09:39

RAV napisał(a): "to jest taki kolor, jak smażony cukier". Czyli karmelowy. Ja w jego roli używam Gunze C128 Gray Green.

To ja nie rozumiem. Przecież C128 nijak karmelowego nie przypomina. On jest zdecydowanie seledynowy i jak się wydaje, jego odpowiednikiem w palecie Tamiya jest XF-14 (J.A. grey green) czyli ten którego użyłem jako podstawowy kolor - przed "pobrązowieniem" go warstwą XF-55 i filtrem.
Hendryk
HK

Reklama

Postprzez zegeye » piątek, 8 marca 2013, 10:22

Z tym smazonym cukrem to bym az tak sie nie rozpedzal.... Oczywiscie Rav masz racje przyjelo sie u nas uzywanie okreslenia karmelowy....ale u Japonczykow to oznacza nie tyle karmelowy ile kolor okreslonego typu cukierkow 8-) tez pytalem japonczyka.... ;o) Jak zwal tak zwal....ma ci on nute karmelowa w sobie (palony cukier to jest zajeb... brazowy przynajmniej na mojej patelni :mrgreen: )
A tu stronka aby kazdy mogl wyrobic sobie poglad...:

http://japaneseaircraft.multiply.com/ph ... or-samples
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HK » piątek, 8 marca 2013, 10:29

zegeye napisał(a):A tu stronka aby kazdy mogl wyrobic sobie poglad...:
http://japaneseaircraft.multiply.com/ph ... or-samples

O! Dzięki. Tam są elementy z egzemplarza przedstawianego przez mój model. "Iida's Soryu Zero via Jim Lansdale" i "Iida's Soryu Zero port tail". No i wygląda na to, że z moim kolorem trafiłem nienajgorzej.
Hendryk
HK

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 18 marca 2013, 09:34

HK napisał(a): że z moim kolorem trafiłem nienajgorzej.

Po tych zdjęciach to trudno powiedzieć, prościej było to zrobić na bazie niemieckiej farby RLM 02 .
Malowanie fajne, chcąc się przyczepić to na zdjęciach trochę grube ziarno na farbie. Ale farby tamki tak mają, może jakbyś do nich rozcieńczalnik gunze użył było by lepiej.
Każde zero mile widziane. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK » poniedziałek, 18 marca 2013, 10:21

Rozcieńczam Levelling Thinnerem. Być może trochę za mało. Miałem długą przerwę w malowaniu. Na dodatek, nigdy jeszcze nie używałem Tamiyi do malowania większych powierzchni. To też jest jeden z celów projektu - ponowne nabranie wprawy.
HK

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat