KADŁUB SPITFIRE V

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

KADŁUB SPITFIRE V

Postprzez kridi » niedziela, 17 marca 2013, 16:01

Jestem w trakcie budowy modelu Spitfire V z TRUMPETERA w 1:24. Samolot ma być w trakcie odrestaurowywania. Niestety nie wiem czy istniała możliwość zdemontowania statecznika poziomego (w całości lub jednego), czy też był on montowany z całą ogonową sekcją kadłuba ? Proszę o pomoc w tej sprawia - najlepsze były by zdjęcia.
kridi

Reklama

Re: KADŁUB SPITFIRE V

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 17 marca 2013, 17:38

kridi napisał(a):Jestem w trakcie budowy modelu Spitfire V z TRUMPETERA w 1:24. Samolot ma być w trakcie odrestaurowywania. Niestety nie wiem czy istniała możliwość zdemontowania statecznika poziomego (w całości lub jednego), czy też był on montowany z całą ogonową sekcją kadłuba ? Proszę o pomoc w tej sprawia - najlepsze były by zdjęcia.

Ciekawe pytanie, rzadko kto się zastanawia nad takimi drobiazgami:)
Moim zdaniem każdą zamontowaną część można zdemontować, ale np. przy pakowaniu do skrzyń przed transportem morskim, nie demontowano raczej stateczników, a całą sekcję kadłuba.

Obrazek
http://www.iwm.org.uk

Edit: Z rysunków wynika, że stateczniki były demontowane osobno, ale nie wyobrażam sobie, że było to możliwe bez zdemontowania sekcji ogonowej. Nie ma chyba dostępu do śrub mocujących dźwigar statecznika przy zamontowanej sekcji ogonowej.
Grzegorz2107

Postprzez kridi » poniedziałek, 18 marca 2013, 17:37

Dziękuję. Postanowiłem wykonać model w czasie transportu i kadłub ze statecznikami nie zmieści się do naczepy. Szukałem w różnych miejscach i z analizy przekrojów perspektywicznych wynika, że statecznik poziomy (lewy + prawy) jest jednoczęściowy i buduje się go wraz całą sekcją ogonową a nie osobno. chyba będę musiał odciąć sekcję tylną i wstawić do naczepy osobno.
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 18 marca 2013, 18:14

kridi napisał(a):
Szukałem w różnych miejscach i z analizy przekrojów perspektywicznych wynika, że statecznik poziomy (lewy + prawy) jest jednoczęściowy i buduje się go wraz całą sekcją ogonową a nie osobno..

Statecznik (lewy+prawy) nie był jednoczęściowy. Oba są dokręcane do wręg kadłuba i każdy ma swoje osobne dźwigary nie mające ze sobą bezpośredniego styku. Demontaż pojedyczego statecznika jest jak najbardziej możliwy , na pewno po zdemontowaniu sekcji ogonowej. Mam rysunki fabryczne i z tego wynika moje przekonanie.
Grzegorz2107

Postprzez kridi » poniedziałek, 18 marca 2013, 22:11

Czyli jednak muszę ciąć kadłub. Gdzie mógłbym znależć takie rysunki ?
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 18 marca 2013, 22:35

kridi napisał(a):Czyli jednak muszę ciąć kadłub. Gdzie mógłbym znależć takie rysunki ?

Sprawdź PW.
Grzegorz2107

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 19 marca 2013, 16:20

Zaciekawiłeś mnie tematem i sobie poszukałem z pomocą gugla:

Obrazek
Dośc wyraźnie widac, że nie ma dostępu do śrub mocujących dźwigary statecznika do podwójnej wręgi kadłuba, tej obejmujacej gniazdo mocowania, bez odjęcia sekcji ogonowej.
Grzegorz2107

Postprzez kridi » wtorek, 19 marca 2013, 16:33

To zdjęcie ewidentnie rozwiązuje mój problem. Szczerze mówiąc nie jestem zbyt biegły w poszukiwaniach w internecie. Czy mógłbyś podesłać kilka linków na których można znależć m.in. takie zdjęcia jak to podesłane ?

POZDRAWIAM Krzysztof
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 19 marca 2013, 16:46

kridi napisał(a):To zdjęcie ewidentnie rozwiązuje mój problem. Szczerze mówiąc nie jestem zbyt biegły w poszukiwaniach w internecie. Czy mógłbyś podesłać kilka linków na których można znależć m.in. takie zdjęcia jak to podesłane ?

POZDRAWIAM Krzysztof

To jest tylko kwestia cierpliwości i odpowiedniego hasła wyszukiwania. Wpisałem w wyszukiwarce dwa słowa: Spitfire+tail , a potem przejrzałem to co proponuje google grafika.

Zdrówko! Mam nadzieję, że zostaniesz tu na dłużej, każdy fanatyk Spitfire jest na wagę złota:)
Grzegorz2107

Postprzez kridi » wtorek, 19 marca 2013, 17:20

Tak myślę. Mam jeszcze w szafie Vb z HOBBY BOSS'a i IX z TAMIYI , a marzy mi się LFXVIe (TAMIYA) oczywiście w 1:32. Nigdy nie publikowałem zdjęć swoich modeli w internecie natomiast "zdarzało" się to w prasie modelarskiej. Nie mam aparatu cyfrowego aby robić dobrej jakości zdjęcia.
kridi

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 19 marca 2013, 17:38

Nie mam aparatu cyfrowego aby robić dobrej jakości zdjęcia.

Do zdjęc odpowiedniej jakości wystarczają aparaty w cenach zupełnie przystępnych, porównywalnych z modelem Tamiyi w 1/32.
Nie jestem na bieżąco, ale jest na forum wątek o fotografowaniu i dyskusje o aparatach. Taki zakup ucieszy przecież rodzinę:)
Grzegorz2107

Postprzez Thor » środa, 20 marca 2013, 08:55

Grzegorz2107 napisał(a):Taki zakup ucieszy przecież rodzinę:)

Hah! Po ślubie dobra argumentacja to klucz do skutecznych zakupów modelarskich - czasem trzeba posuwać się do takich forteli :twisted: Ostatnio, jak kupowałem oleje, pastele i kilka innych pierdół w sklepie dla plastyków, ostro przekonywałem swoją żonę, że "takie materiały są dużo tańsze niż dedykowana modelarska chemia, a można nimi uzyskać równie dobre efekty" :P
Thor

Postprzez Aleksander » czwartek, 21 marca 2013, 11:39

Thor napisał(a):Hah! Po ślubie dobra argumentacja to klucz do skutecznych zakupów modelarskich - czasem trzeba posuwać się do takich forteli :twisted: P

Co wy sobie za żony wybieracie :roll: . Ja takich problemów z moją żoną nie mam... :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Thor » czwartek, 21 marca 2013, 12:50

Serce nie sługa, jak to mówią :P

No ale nie powiesz mi chyba, że Twoja żona nigdy nie powiedziała, że zajmujesz się "jakimiś pierdołami", "sklejasz zabawki", "bawisz się ^*%*$ czołgami" itp.. :lol: One przecież żyją pracą (nawet po pracy) i tego samego oczekują od nas! :P
Thor

Postprzez kridi » czwartek, 21 marca 2013, 15:40

NIGDY NIE USŁYSZAŁEM NIC PODOBNEGO. Dawno temu rodzice stwierdzili : "te twoje samolociki" ale od czasu gdy za jeden z modeli przywiozłem złoty medal z Mistrzostw Świata, zarówno oni jak i cała rodzina (i znajomi) zmienili zdanie co do moich zainteresowań. Swoje modelarstwo staram się dotować sklejając modele na zlecenia a nie wydając pieniędzy zarobionych w pracy.
kridi

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje