Używanie zmywacza akryli jako retardera

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Używanie zmywacza akryli jako retardera

Postprzez tomekd » poniedziałek, 25 marca 2013, 19:17

Czy próbowaliście kiedyś używać zmywacza do akryli od wamodu jako retardera? Ja spróbowałem i musze przyznać że lepiej się to sprawdziło niż retarder dedykowany do farby.
tomekd

Reklama

Re: Używanie zmywacza akryli jako retardera

Postprzez robert.bednarczyk » poniedziałek, 25 marca 2013, 23:39

Ja próbowałem do farb Gunze serii C gdy zabrakło mi oryginalnego rozcieńczalnika - o mało nie zakończyło się to wielką katastrofą więc odpuściłem. Jako typowego retardera nie używałem jednak to dość kontrowersyjny pomysł. Napisz do jakich farb stosowałeś i czy efektem nie było błyszczenie tyego co miało być matowe ? RB.
robert.bednarczyk

Postprzez tomekd » wtorek, 26 marca 2013, 03:22

Używałem tego z pactrą i tamiyą. Przy pactrze dawałem 10 kropli farby, 2 krople zmywacza i 4 krople thinnera. I było wszystko w porządku.

-------

Eeee...cenzura blada. Świci się. Chyba to nie tędy droga.
tomekd

Postprzez merlin_PL » niedziela, 6 października 2013, 21:08

Odświeżając ten wątek napiszę , ze w skrajnej sytuacji da się zmywaczem do akryli Wamodu nieźle rozcieńczyć Tamiyę i kłaść ją przy odrobinie wprawy z aerografu pod niskim ciśnieniem bez skutków ubocznych ( znaczy się farba tak rozcieńczona schnie i trwale przylega do zagruntowanej powierzchni )
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez NIEDZWIEDZ » poniedziałek, 7 października 2013, 06:29

Używam non stop do farb Vallejo i sprawdza się znakomicie jako opóźniacz.Aczkolwiek należy uważać z dawkowaniem tego specyfiku.

Pozdrawiam
Mirek.
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje