"Lotnik! Kierunek Horodyszcze!" - 8 września 1939 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

"Lotnik! Kierunek Horodyszcze!" - 8 września 1939 (1:35)

Postprzez Widd » środa, 27 sierpnia 2008, 12:12

Witam wszystkich. TO moja pierwsza wizyta na forum. Mam nadzieje, że znajdę tu życzliwą atmosferę.

Jako wielbiciel historii polskiego września 1939 proponuję Wam relację z budowy mojego większego projektu, który mam nadzieje kogoś zachęci do podobnej budowy.

Wydarzenie historyczne: Obrona mostów przez Jasiołdę na odcinku Horodyszcze przed nalotem niemieckim 8 września 1939 przez okręty Flotylli Pińskiej, a dokładnie udział kanonierki rzecznej typu "Z" o nazwie KR "Zawzięta". Dowódcą jednostki był porucznik rezerwy Jerzy de Latour.

Flotylla Pińska to piękny temat. Nazywana jest często "Zapomnianą flotyllą", gdyż propaganda i historiografia PRLu prawie wymazała ją z pamięci Polaków. Stało się tak ze względu na fakt, że była ona skierowana przeciwko ZSRR. Jeśli pojawia się w książkach PRLu to z obowiązkową wzmianką o tym, że była w 1939 już przestarzała i archaiczna. Może... ale nie na Kresach. Polacy nauczeni doświadczeniami wojny z bolszewikami wiedzieli, że na terenie "Morza Pińskiego" usianego rzekami i bagnami flotylla rzeczna jest niezbędna to ochrony przepraw oraz zabezpieczenia odwrotu lub właśnie ofensywy. Jej głównym przeciwnikiem była Flotylla Dnieprzańska należąca do ZSRR.

Flotylla Pińska posiadała 3 kanonierki tego typu. Zuchwała i Zawzięta to kanonierki starszego typu, a Zaradna to jednostka nieco zmodyfikowana. Właśnie ze względu na fakt, iż nie istnieją plany tych jednostek, a Zaradna posiadała takie rzeczy jak np. drabinę obserwacyjną i nieco różniła się kształtem kazamaty bojowej, mój wybór padł na starszy typ kanonierek. Opieram się głównie na kilku posiadanych rzutach jednostki na jedynym zdjęciu (już po wydobyciu przez Rosjan) oraz na studiowaniu zdjęć monitorów rzecznych w zakresie rozwiązań technicznych.

W projekcie założyłem sobie budowę kanonierki wraz z załogą i postawienie jej na wodzie na dioramie. Zakładam, że zrobię 7-8 figurek (załoga miała 17 ludzi).

A oto postępy prac. Kanonierka ma 52 cm długości. Wieża na zdjęciu to eksperyment i nowa, lepsza została już zbudowana. Haubica 100 mm to także moja własna robota (rurka ze sklepu dla modelarzy lotniczych i elementy polistyrenu i poksyliny). Łódź to model łodzi szturmowej Wehrmachtu z Dragona, który został przycięty (pracuje nad nią jeszcze). Wieża górna to własna robota z elementami broni od tankietek polskich firmy RPM. Wysokości kazamaty bojowej nie pamiętam, ale powinna mieć jakieś 1,4 metra w rzeczywistości, tak więc figurkom sięgać będzie do piersi.

ZDJĘCIA:
Obrazek

Ponieważ zdjęcia mają parę dni, to jednostka ma już inną wieżę główną i dużo więcej szczegółów (otwarte drzwi do kazamaty, luki w pokładzie, kominki wentylacyjne). Budowę samej jednostki zakończę w ciągu tygodnia.

Aha, skala to 1-35

CZEKAM NA OPINIE.
Ostatnio edytowano piątek, 29 sierpnia 2008, 12:25 przez Widd, łącznie edytowano 1 raz
Widd

Reklama

modele polskich samolotów

Re: "Lotnik! Kierunek Horodyszcze!" - 8 września 1939

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 27 sierpnia 2008, 12:53

Widd napisał(a):Witam wszystkich. TO moja pierwsza wizyta na forum. Mam nadzieje, że znajdę tu życzliwą atmosferę.

Witaj Widd.
Myślę, że się nie rozczarujesz co do atmosfery, jak również będziesz zadowolony ze wsparcia ze strony innych użytkowników.

Na początek jedynie jedna uwaga pozamerytoryczna. Zdjęcia na forum należy wstawiać pomiędzy znacznikami [img]-[/img] (jak w przypadku poprawionej przeze mnie pierwszej fotki) oraz zadbać, by ich szerokość nie była większa niż 800 pikseli (zalecane).

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Widd » środa, 27 sierpnia 2008, 13:35

Ok, dziękuje i dostosuję się :)
Widd

Postprzez Jendrass » czwartek, 28 sierpnia 2008, 12:38

Super projekt ! Mam nadzieję, że we wrześniu zobaczę już końcowy efekt. Trzymam kciuki!
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez Widd » piątek, 29 sierpnia 2008, 12:36

Oto kolejna odsłona, choć więcej tu odpowiedzi od administratorów w sprawie brakującego ogonka przy literce niż komentarzy i porad kogokolwiek innego...
Budowa kanonierki ukończona. Teraz na warsztat idzie łódka. Niemniej kanonierka została pomalowana na szaro w celu wydobycia wszystkich plam kleju i dokonania drobnych poprawek. Większość elementów kanonierki została zbudowana w oparciu o zdjęcia monitorów rzecznych oraz projekty innych jednostek Flotylli Pińskiej, z braku innych materiałów referencyjnych.

Stan prac - ZDJĘCIA WYKONANE TELEFONEM (Aparat będę miał za parę dni)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tu nie widać z powodu wypełnienia wejść papierem, ale luki wejściowe mają drabinki zejściowe porobione.
Obrazek
Okienka oczywiście wypełnione maskolem.
Ostatnio edytowano piątek, 29 sierpnia 2008, 13:01 przez Widd, łącznie edytowano 1 raz
Widd

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 29 sierpnia 2008, 12:54

popracuj, proszę, nad zdjęciami, bo z tego co widać, to jest fajne, ale w sumie widać niewiele, bo fotogramy są cokolwiek nieostre i niedoświetlone. poczytaj: viewforum.php?f=48 moze okazać się pomocne

w oryginale spawy na pokładzie istotnie były tak mało subtelne a blachy poszycia nierówne?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Widd » piątek, 29 sierpnia 2008, 12:58

Zapomniałem dodać, że to zdjęcia telefonem zrobione! Cyfrówka mi się popsuła i cyfrowe zdjęcia z ładnym makro będę miał dopiero za parę dni, jak znów pożyczę aparat.

Co do spawów to sugerowałem się zdjęciami innych jednostek - głównie monitorów. Byłem też na okręcie muzeum niedawno i porobiłem zdjęcia szczegółów (okręt tej samej wielkości). Niestety z Kanonierek typu "Z" mamy dziś tylko rzuty boczne i górne, a i to z brakami. Spawy będę jszcze dodawał na dachu kazamaty (zapomniałem o nich). Obie wieże są nitowane. Mała w oparciu o rysunki i zdjęcia Samochodu Pancernego Ursus, a duża w oparciu o identyczne wieże monitorów rzecznych (nitowanie podwójne, naprzemienne tylko na górze wieży i pionowo w dwóch miejscach). Czy są "mało subtelne"? Nie. Pokaże potem jakiej wielkości jest figurka (wysokość kazamaty to około 4 cm) więc wielkość spawów jest moim zdaniem naturalna.
Ostatnio edytowano piątek, 29 sierpnia 2008, 13:14 przez Widd, łącznie edytowano 1 raz
Widd

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 29 sierpnia 2008, 13:10

Widd napisał(a):to zdjęcia telefonem zrobione!

przy tak marnym oświetleniu i pod światło to jakim aparatem byś nie robił dobrze nie będzie

spawy mnie zaintrygowały, bo w nature musiały by mioec grybośc ręki, ale skoro twierdzisz, ze tak powinno być, to ja się nie sprzeczam, bo sie nie znam na jednostkach pływających
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Widd » piątek, 29 sierpnia 2008, 13:26

Zdjęcia wrzuciłem na szybko jako pokaz etapu pracy. Poczytałem o fotografowaniu modeli i ide zaraz do sklepu :))) Dzięki :) Spawy na jednostce, którą oglądałem na żywo były dosyć grube (produkcja radziecka :)), więc takie założyłem. Efekt na żywo wygląda dosyć dobrze. poszperam jeszcze na ten temat i się upewnię jak to jest. Docelowo jednostka będzie miała kolor oliwkowy.
Widd

Postprzez iras67 » sobota, 30 sierpnia 2008, 22:31

Piękny zapomniany i zakłamywany przez lata temat ,jest mi bliski z powodu ...włoskiego Canta i ....Ryszarda Kapuścińskiego
(pochodził z Pińska).
Kibicuję i pozdrawiam Ireneusz
iras67

Postprzez Widd » niedziela, 7 września 2008, 18:06

Kolejna odsłona prac. Zdjęcia robocze, a robienia zdjęć uczę się ciągle.Wiem, niedoświetlone, ale zdjęcia na szybko. Dobre zrobie jak już będzie wszystko zrobione. Brakuje łodzi, bloczków, linek oraz 4 figurek. Zastrzegam, że ciągle wprowadzam poprawki. To mój pierwszy taki projekt. Wachmistrz - drobne poprawki go czekają oraz brakuje mu lornetki.

CIACH !!!

Zdjęcia źle wklejone, powinieneś był użyć taki kod, oczywiście w nawiasach [img] :
Xenomorph

http://img372.imageshack.us/img372/6028/62974951ae1.jpg
Widd

Postprzez siara1939 » niedziela, 7 września 2008, 19:06

Widd napisał(a):Brakuje łodzi, bloczków, linek oraz 4 figurek.

...i brakuje obrazkow tez. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Widd » niedziela, 7 września 2008, 21:28

No i moderator się popisał. Zamiast poprawić błąd, którego widocznie nie zauważyłem usunął zdjęcia i muszę je ładować ponownie... Dzięki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Widd

Postprzez Timi » niedziela, 7 września 2008, 21:32

Widd napisał(a):No i moderator się popisał. Zamiast poprawić błąd, którego widocznie nie zauważyłem usunął zdjęcia i muszę je ładować ponownie... Dzięki...

Przyzwyczaj się...
Bardzo ciekawie to wygląda:D
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez xenomorph » niedziela, 7 września 2008, 21:39

Przepraszam bardzo, moderator się nie popisuje, tylko wykonuje swoją pracę.

Moderator nie jest od poprawiania błędów, tylko od wysłania prośby poprawy
tego, coście zrobili niezgodnie z regulaminem oraz usuwania takich baboli.
I jeszcze jedno, zdjęć nie trzeba ładować ponownie, tylko wystarczy edytować
swój post i wkleić je poprawnie, używając prawidłowych kodów ze swojego konta.
A tak na marginesie, czy nie lepiej było wkleić takie zdjęcie :
Obrazek
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat