KADŁUB SPITFIRE V

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: KADŁUB SPITFIRE V

Postprzez Jaho63 » wtorek, 26 marca 2013, 20:17

Bardziej mi chodziło o to, że na Twoją uwagę o rozpuszczaniu plasteliny dałoby się tez odpowiedzieć na luzie...
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 26 marca 2013, 22:01

No to jest problem. ja nie bardzo potrafię opowiadać "na luzie". Po prostu nie chwytam co to u was luz a co nie luz.

Soris000 napisał(a):Nie rozumiem odsyłania mnie do czytania teorii.

No i na tym polega problem. Odlewanie w tym przypadku to nie tylko zmieszać jedno z drugim i wlać do dziury.
W tej teorii do której masz nieuzasadnioną awersję znalazłbyś odpowiedź dlaczego tobie plastelina popłynęła a mnie nie:)
Wystarczyło zapoznać się z kartą technologiczną. No ale do tego trzeba cokolwiek chcieć wiedzieć o tej teorii.

Soris000 napisał(a):Temperatura która powstaje przy twardnieniu żywicy rozpuszcza plastelinę do postaci płynnej- sprawdzone praktycznie przy Axsonie F 31.

Nie trzeba sprawdzać wystarczy przeczytać :)
Gondol Jerzy

Postprzez Soris000 » wtorek, 26 marca 2013, 22:21

Widocznie zbyt dużo odlewam a za mało czytam. Z mojej wypowiedzi wynika, że taka sytuacja może się zdarzyć, lecz niekoniecznie. Z Twoich natomiast postów wnioskuję, że jest to wykluczone, bez względu na to czy ktoś robi to pierwszy czy setny raz.
Soris000

Postprzez kridi » wtorek, 26 marca 2013, 22:36

Panowie przestańcie się już kłócić.
kridi

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 26 marca 2013, 22:51

kridi napisał(a):Panowie przestańcie się już kłócić.

A kto tu się kłóci?

Z
Soris000 napisał(a):Z mojej wypowiedzi wynika, że taka sytuacja może się zdarzyć, lecz niekoniecznie. Z Twoich natomiast postów wnioskuję, że jest to wykluczone, bez względu na to czy ktoś robi to pierwszy czy setny raz.

W 100% się z tobą zgadzam!
Taka sytuacja może się zdarzyć zawsze gdy się nie czyta informacji o produkcie.
I tak samo nie zdarzy się nigdy gdy ktoś, kto odlewa zastosuje informację zawarte w karcie technologicznej.
Gondol Jerzy

Postprzez kridi » wtorek, 26 marca 2013, 22:58

... to zamiast przelewać z pustego w próżne , to proszę pomóżcie w znalezieniu materiałów - najlepiej zdjęć - do komory uzbrojenia F-84 E, F lub G.
kridi

Postprzez Soris000 » wtorek, 26 marca 2013, 23:03

To jeszcze proszę abyś wskazał, co należy przeczytać w tej karcie, aby zawsze wszystko wyszło:
http://www.amod.pl/upload/zalaczniki/inf.%20techniczna%20F%2031.pdf

PS
Nie posiadam niestety takich zdjęć. Model F 84F czeka w pudełku, a materiały jakie zgromadziłem dotyczą detali zewnętrznych. Jedyne, co mogę doradzić, jeśli nie znajdziesz nic w temacie, to podpatrzyć co "nawymyślali" producenci dodatków, nomen omen, żywicznych. :D
Soris000

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 26 marca 2013, 23:16

Problem nie w przeczytaniu,a w zastosowaniu :) Myślisz że jak przeczytasz to co wskaże, to wszystko ci się uda i plasteliny nie rozpuści???
No przykro mi bardzo, nie rozumiesz zagadnienia. Gdy cię odesłałem do książek wydobyłeś z siebie niemal jęk oburzenia.
Soris000 napisał(a):Nie rozumiem odsyłania mnie do czytania teorii

Więc po co? Ja tam nauczycielem z powołania nie jestem.

Kridi dostał gotowy sposób. Więcej na priv . Będzie chciał zastosować - jego sprawa.
Gondol Jerzy

Postprzez Soris000 » wtorek, 26 marca 2013, 23:36

Podajesz na ogólnodostępnym forum patent na zrobienie wręgi z żywicy. Następnie tak lawirujesz, aby inni czytający (i nie chodzi tu o mnie) nic się nie dowiedzieli. Można i tak. O tonie wypowiedzi nie wspomnę...
Soris000

Postprzez Gondol Jerzy » środa, 27 marca 2013, 08:48

Zgadza się!
Podałem na ogólnodostępnym forum sposób na zrobienie wręgi z żywicy. Co więcej podałem sposób na odwzorowanie całej przestrzeni wewnętrznej modelu. Prosty jak...
Podałem nawet jakich materiałów użyć.
Czego więcej???
Mam opowiadać gdzie kupić żywice a gdzie alkohol? Jakim tramwajem jechać i na którym przystanku wysiąść?

Bardzo mi przykro że z tonem nie trafiłem w gusta czytającego. Nie wiem tylko czy chodzi o ton, czy bardziej o urażoną ambicję dyskutanta.
Było nie filozofować jak to żywice się nagrzewają i rozpuszczają plastelinę tylko grzecznie zapytać jak zrobić żeby nie rozpuściły.
Gondol Jerzy

Postprzez Turecki » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 16:11

Panowie a co powiecie na wykorzystanie takiego czegoś...próbowałem i myślę że zdaje egzamin...jesli chodzi o zewnętrzne kopiowanie brył..jak i wewnątrz przestrzeni w miejscach wskazanych...czyli odrysowanie zaznaczonego kształtu na styrenie...

Obrazek
Cięcie, gięcie i sklejanie...na śniadanie

Obrazek

Obrazek
Turecki

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje