Gonzuniu. Jak napisałem, gdzieś czytałem, że to mogła być amerykańska farba, ale osobiście bardziej mnie przekonuje, że ten samolot wcale nie był niebiesko-szary (choć większość tak go przedstawia), a raczej taki: http://www.redbanner.co.uk/History/ace_aircraft/safonov/safonov.html
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
http://sovietwarplanes.com/board/index.php?topic=1266.0 Może stąd się to wzięło? Nie wiem. Wiem, że długi czas pokutowąło i jeszcze pokutuje to malowanie. Ale chyba jednak ten samolot był w "normalnych" barwach dla RAF-u. (Skusz, jeżeli Ci tu bruździmy, to poproś o wyłączenie dyskusji o Safonowie?)
Panowie, właśnie o to mi chodziło, żeby dyskusja na temat Safonowa się rozwinęła, bo mam w planach go popełnić. I tak sobie myślałem o właśnie niebieskiej, ładnie by się komponowała z zielonymi i żółtymi Chyba że to sci-fi. W magazynie Lotnictwo znalazłem taką wzmiankę, (tylko do celów dyskusji)
No, widzisz. Rosyjscy autorzy kombinują kolor pochodzący z USMC. W Lotnictwie to już jest granatowy US NAVY. Zdjęcia tej maszyny sam widzisz jakie są, raczej nic na 100% nie stwierdzisz, ale analiza przeprowadzona na zalinkowanej przeze mnie stronce mnie osobiście przekonuje.
Mnie też przekonuje (można uznać, że dopasowuję do swojego widzi mi się, ale co tam). W większości przypadków i tak nie ma pewności na 100 %. Z czeluści magazynowych wykopałem Hellera i waham się nad niebieskim Safonowem albo Japończykiem z czerwonym pyskiem. Pewnie będę rzucał monetą, który pierwszy.
Nie nadanżam. Skoro Cię przekonuje, bo właśnie podważają sens tego niebieskiego, to... Zrób lepiej japończyka. Jeżeli poszukujesz jakichś ciekawostek na P-40-stki, to trochę możliwości jest. Fiński (ale to była M-ka) jakieś holenderskie (N-ki) nie wspominając takich ekstremalnie ciekawych tematów jak RNZAF czy RAAF.