Bristol Beaufighter Mk.VI - Tamiya - 1:48 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bristol Beaufighter Mk.VI - Tamiya - 1:48 - Open

Postprzez Arcturus » sobota, 16 marca 2013, 16:40

spiton napisał(a):Fajnie, że wymieniłeś chwyty powietrza. Dorobiłeś, czy Tamka miała dwie wersje ?
Strasznie jestem ciekaw jak Ci to brudzenie wyjdzie.

Na szczęście krótkie chwyty były w zestawie, więc to była szybkapiłka (poza wyszlifowaniem klejonej wcześniej powierzchni na gładko).
Zaliczyłem jeszcze jedną wtopę - o ile naklejając kalkomanie na kadłub ciągle kukałem na zdjęcia, to finflashe nakleiłem patrząc w instrukcję - oczywiście do bani, w kompletnie złym miejscu. Instrukcja sugeruje, że powinny zachodzić na ster kierunku, co jest błędne dla tego egzemplarza. Zeskrobałem je, teraz poprawiałem malowanie na stateczniku i nakleję zapasowe (znalazłem kalkach od Typhoona)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez RAV » sobota, 16 marca 2013, 17:34

Arcturus napisał(a):finflashe nakleiłem patrząc w instrukcję - oczywiście do bani, w kompletnie złym miejscu. Instrukcja sugeruje, że powinny zachodzić na ster kierunku, co jest błędne dla tego egzemplarza.

Chyba jak RAF długi i szeroki, Fin Flash nie wchodził na ster kierunku... W każdym razie nie przypominam sobie takiego przypadku.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 16 marca 2013, 18:58

Arcturus napisał(a):....
Zainteresowało mnie uzbrojenie podskrzydłowe - to co widac na zdjęciu, wygląda jak zaczep do bomb, a nie wyrzutnie rakiet (o ile wiem, nie używane w tym okresie). Jedyne wyrzutniki bombowe na skrzydłach, jakie znalazłem w monografii AJ, to te:
Obrazek
Dorobić toto nie byłoby łatwo, niestety. Może ktoś ma rysunki tych wyrzutników? Przejrzałem SAM publications i ani słowa nie znalazłem na ten temat.

To najwyraźniej tzw. universal carriers . Nieco uproszczone znajdziesz w Swordfish'u Tamiyi (ale raczej bez rurkowego adaptera na te malutkie bąbki)- są niepotrzebne dla Swordfish'a z torpedą.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Arcturus » środa, 20 marca 2013, 11:44

Dzięki, Wojtku, chyba jednak pokuszę się o dorobienie tych wyrzutników.
Tymczasem beau dostał wash z czarnej, żółtej, brązowej i białej farby olejnej, rozcieranej żeby uzyskać efekty wyppłowienia, przebarwień i wycieków. Starałem się też "wypłowić" kalkomanie, żeby nie kontrastowały zanadto z zużytą resztą.Okopcenia za wydechami natryśnięte z Smoke Tamiyi. Na wydechach użyłem też czarnego pigmentu MiG. Zdjęcia trochę mocno kontrastowe, ale pożyczyłem lampy i namiot do zdjęć, dopiero jutro wróci. A słońce dziś ostre :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » środa, 20 marca 2013, 13:26

Fajnie idzie ,-)
spiton

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 20 marca 2013, 18:42

spiton napisał(a):Fajnie idzie ,-)

BARDZO fajnie idzie ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » sobota, 30 marca 2013, 17:14

Trzeba było dorobić jeszcze "V" na nosie (ze scinków kalkomanii), podoklejać drobiazgi, dodałem jeszcze trochę wycieków i zabrudzeń. Robota zakończona, zapraszam do galerii:
viewtopic.php?f=312&t=35310
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat