F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Postprzez Solo » sobota, 30 marca 2013, 16:30

No tak, ja zrobiłem to trochę inaczej: nad ogniem rozciągnąłem nitkę (plastik z ramek Sabre'a jest do bani, strasznie się albo rwie, albo wychodzą z niego nitki grubości włosa, dopiero plastik Hasegawy wyszedł mi trochę lepiej: nić jest grubsza), potem maluję ją na czarno.
Gdy wyschnie, przyklejam ją taśmą do podłoża i formuję taką podwójną pętelkę, w odpowiednim kształcie i kleję na "skrzyżowaniu". Gdy zaschnie, maluję żółtym kolorem gdzie trzeba i kleję do fotela.
Za chwilę pokażę jak wyszło, bo teraz schnie szpachla.

Żałuję że nie mam jakiegoś drutu z transformatora lub coś koło tego, bo byłoby chyba o niebo wygodniej robić to właśnie z takiego materiału, zamiast z plastiku.
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez mirage3 » sobota, 30 marca 2013, 16:49

Solo napisał(a):Żałuję że nie mam jakiegoś drutu z transformatora lub coś koło tego, bo byłoby chyba o niebo wygodniej robić to właśnie z takiego materiału, zamiast z plastiku.

Wielu używa zamiast drutów miedzianych różnej grubości drutu cynowego do lutowania jest bardziej " wdzięczny" w obróbce ;o)
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Solo » sobota, 30 marca 2013, 17:59

A są gdzieś do kupienia takie cienkie? Tutaj potrzebowałbym drutu o średnicy znacznie poniżej 1 mm.
Solo

Postprzez Strużyn » sobota, 30 marca 2013, 19:27

W sklepach dla elektroników.

A ogólnie to wklepujesz w google:
cyna 0,2mm

...i wyskakuje Ci sporo ofert internetowych...
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Marcin Kuźniar » sobota, 30 marca 2013, 20:16

Na alledrogo jest cyna 0,25mm, 0,5mm, 0,75mm....
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Solo » sobota, 30 marca 2013, 20:33

Dzięki, zanabędę.

Ok, żeby nie było że rady mu dają a on nie korzysta.
Poprawiony fotel (przy okazji mocniej pobrudziłem kabinę, bo za czysta była).
Wiem, że pętelki wyszły mi za duże, ale chyba teraz jest trochę lepiej, prawda?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W trakcie dzisiejszych prac wyskoczyły mi dwa małe problemy, z którymi nie mogę sobie poradzić.

1. Malowanie wnęki podwozia białą błyszczącą farbą (Tamiya X-2). Ile bym warstw nie kład, to ona zawsze w finale spłynie i wypukłe krawędzie są niepomalowane. Co z tym zrobić? Przyznaję, że nie położyłem podkładu, może to jest mój błąd?
Tak to wygląda.

Obrazek

2. Zmajstrowałem druga komorę podwozia i zastanawiam się, jak uszczelnić szpary (strzałki), które wyniknęły z niewystarczającego dociśnięcia (być może) sklejanych elementów. Nie da się tam raczej położyć szpachli, bo w takim miejscu nie mam szans żeby to wyszlifować na równo. Zalać to klejem? Płynną szpachlą?

Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 15:52 przez Solo, łącznie edytowano 1 raz
Solo

Postprzez Boogeyman » sobota, 30 marca 2013, 21:07

Ad.2 Psiknij surfacerem, jeśli dalej będą to pędzelkiem nanoś tam surfacer do zadowalającego efektu.
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez spiton » sobota, 30 marca 2013, 23:22

Uchwyty znacznie lepsze. I zdobyłeś doświadczenie ,-))
spiton

Postprzez ariel007 » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 19:32

Mam nadzieję że tablica przyrządów nie jest wklejona bo jak jest... to jest pod złym kątem.

Co do wnęk i malowania na biało - spróbuj najpierw pomalować je na ... czarno (matową farbą) a potem na tą czerń psiknij białym (tak ze 2 razy) zobaczysz magię.

Aha, ja bym nie wklejał teraz tych siłowników we wnęki głównego podwozia - na pewno je urwiesz a zawsze je można przykleić później - już po malowaniu przy ostatecznym montażu detali.
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez Solo » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 19:36

Tablica jest przyklejona, ale mogę ją poprawić. Domyślam się, że powinna być nieco bardziej pionowo?

Zrobię jak piszesz z tymi wnękami, ale dlaczego czarny? Już miałem malować podkładem, a potem białym.
No i najważniejsze pytanie, dlaczego przy malowaniu zwykłym białym farba spływa z wypukłych elementów.

Co do siłowników - to żadnych jeszcze nie wkleiłem. Te wystające elementy, to zdaje się jakieś uchwyty do siłowników.
Solo

Postprzez ariel007 » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 19:43

Solo napisał(a):Tablica jest przyklejona, ale mogę ją poprawić. Domyślam się, że powinna być nieco bardziej pionowo?

Tak, bardziej pionowo. Zawsze przymierzaj sobie wszystkie elementy przed przyklejeniem.

Solo napisał(a):Zrobię jak piszesz z tymi wnękami, ale dlaczego czarny? Już miałem malować podkładem, a potem białym.
No i najważniejsze pytanie, dlaczego przy malowaniu zwykłym białym farba spływa z wypukłych elementów.

Widać jest za rzadka i jest jej za dużo. Jak pomalujesz na czarno a potem na biało to pięknie uwypuklą ci się detale, coś jak preszejding. Tylko wszystko z umiarem. A tak wogóle to poco malować teraz a nie po wklejeniu do modelu - teraz pomalujesz a potem upaprzesz klejem, szpachlą (bo pewnie nie pasuje idealnie) i znowu będziesz musiał malować. Instrukcja to nie biblia.

Solo napisał(a):Co do siłowników - to żadnych jeszcze nie wkleiłem. Te wystające elementy, to zdaje się jakieś uchwyty do siłowników.

To są siłowniki do zamykania klap podwozia głównego.
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez Solo » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 20:51

Racja, nie wiem co mnie naszło żeby malować te elementy przed wklejeniem, dzięki za uwagę.

Co do tego preshadingu: a nie ładniej wyjdzie jeśli pomaluje się to białym i obficie użyje washa? Na zdjęciach oryginałów widać wyraźnie, że te wnęki podwozia są dość mocno pobrudzone.
Solo

Postprzez ariel007 » wtorek, 2 kwietnia 2013, 12:21

Solo napisał(a):Co do tego preshadingu: a nie ładniej wyjdzie jeśli pomaluje się to białym i obficie użyje washa? Na zdjęciach oryginałów widać wyraźnie, że te wnęki podwozia są dość mocno pobrudzone.

Jak zawsze: TY decydujesz - MY tylko proponujemy.

Wszak chodziło Ci o słabe krycie i rozlewanie się białej farby we wnęce - Ja zaproponowałem podkład z czarnej matowej (masz 2 w jednym - lepiej się trzyma i masz podkreślone detale). Jak nie chcesz czarnej to można też użyć aluminium, wtedy jak coś zetrzesz to wychodzi podkład metaliczny (obicia gratis).
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez Krowa » wtorek, 2 kwietnia 2013, 13:05

4 strony warsztaty i jak na razie sklejona... kabina i wnęki podwozia.
To chyba będzie dłuuuuuugi warsztat.
Krowa

Postprzez Solo » wtorek, 2 kwietnia 2013, 13:11

Cóz, warsztat został założony w celu szkoleniowym, więc nie będzie krótki definicji. Uczę się.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat