Panzerbeobachtungswagen IV (Pz.Beob.Wg.IV.Ausf J)

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Panzerbeobachtungswagen IV (Pz.Beob.Wg.IV.Ausf J)

Postprzez KAMIL1990 » środa, 3 kwietnia 2013, 13:21

Witam zamierzam zbudować model czołgu Panzerbeobachtungswagen IV (Pz.Beob.Wg.IV.Ausf J). Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to ten czołg jest niejako hybrydą Pz IV Ausf H i J ktora znodernizowano do celow zwiadowczych - wraz zamontowano wieżyczką dowódcy ze Stuga, dodatkowe anteny i innymi mniejszymi modyfikacjami. Poszukuję zdjęci tego pojazdu oraz wszelkich informacji o tym czołgu . Mam pytanie jaki model Pz IV dragona wybrać do budowy tego czołgu , a zarazem czy jest możliwa taka konfiguracja pojazdu Pz IV Ausf H z zimeritem , osłonami siatkowymi Thoma oraz gąsienice typu winterketten oraz wieżyczka dowódcy ze stuga. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. ;o)
KAMIL1990

Reklama

Re: Panzerbeobachtungswagen IV (Pz.Beob.Wg.IV.Ausf J)

Postprzez Alex976 » środa, 3 kwietnia 2013, 14:38

Tu masz fotę:
Obrazek
A modelu użyj takiego, gotowiec:
Obrazek
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez KAMIL1990 » czwartek, 4 kwietnia 2013, 19:45

Co do tego zdjęcia to je już mam w swoich zbiorach. A model który zaproponowałeś to zakupiłem go z myślą o budowie tytułowego pojazdu ale po przeanalizowaniu zawartości z tym czym już zebrałem na temat to postanowiłem przerobić Pz IV od Dragona. Tylko który model wybrać waham się między tymi modelami. http://exito.sklep.pl/pl/p/DRAGON-6556- ... ction/4552 lub http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpf ... t-Kit.html .
KAMIL1990

Postprzez Mannet » piątek, 5 kwietnia 2013, 00:04

Może Ci się przyda:
http://www.network54.com/Forum/47207/th ... Beob-Wg-IV
zdjęć pojazdu trochę jest na googlu. Model cyberhobby to stary dragon z wierzą ze StuGa, ja bym tam kupił tą J bo zawsze łatwiej jak cuś przerobić ją na H niż na odwrót.
p.s. co masz na myśli pisząc że Pz.Beob.Wg IV to hybryda H z J? Bo raczej to przebudowa jednego albo drugiego
Mannet

Postprzez KAMIL1990 » piątek, 5 kwietnia 2013, 08:54

Mannet napisał(a):p.s. co masz na myśli pisząc że Pz.Beob.Wg IV to hybryda H z J? Bo raczej to przebudowa jednego albo drugiego

Chodziło mi , że do przebudowy używano zarówno wersji H jak i J.
KAMIL1990

Postprzez Mannet » sobota, 6 kwietnia 2013, 01:10

ok. czyli tak jak napisałem- to co było pod ręką było przerobione. Podobnie miała się sprawa np. z Wirbelwindami i Ostwindami. Wg mnie powinieneś kupić J i dopasowywać ją do konkretnego egzemplarza znanego Ci ze zdjęcia. Gdzieśtam i kiedyśtam widzialem model na bazie spät , chyba na missing linx
Mannet

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 13:35

Mam pytanie jaki model Pz IV dragona wybrać do budowy tego czołgu , a zarazem czy jest możliwa taka konfiguracja pojazdu Pz IV Ausf H z zimeritem , osłonami siatkowymi Thoma oraz gąsienice typu winterketten oraz wieżyczka dowódcy ze stuga.

Jak na razie najlepszym żródłem o tym pojeździe jest seria Panzerwrecks. Są tam zdjęcia bodajże dwóch lub trzech sztuk, przy czym zdjęcia jednego są wyjątkowo cenne, bo pokazują detale góry wieży (czyli podstawowego elementu, oprócz anten, odróżniającego ten pojazd od zwykłych czwórek). Niestety nie mam skanera więc Cię nie poratuję, ale sądzę, że na pewno można gdzieś te zdjęcia w necie wyczaić.
Co do konfiguracji - jeśli osłony siatkowe, to na pewno pojazd bez zimmeritu (to wynika od po prostu z kolejności wprowadzania tych modyfikacji); szczerze powiedziawszy nie kojarzę PzBeob IV z osłonami innymi niż siatkowe (aczkolwiek piszę z pamięci, nie znad książki) - pewnie wynika to z okresu, w którym te pojazdy były składane. I na pewno była to wersja J, a nie H. Moim zdaniem pojazd ten budowano po części jako obejście rozkazu Hitlera, który zarządał wstrzymania produkcji Pz. IV i zastąpienie jej wyłacznie Jagdpanzerami - efektem tej decyzji było powstanie Pz. IV L/70 (A). Z decyzją tą nie zgadzał się Guderian i pewnie te Pz. Beob. J (przynajmniej w pewnym momencie) były obejściem tego rozkazu. Później przeforsowano jednak kontynuacje produkcji Pz. IV. No, ale to tylko takie moje dywagacje... :)
Co do modelu Cyberhobby - proponuję sobie go odpuścić. Zdecydowanie lepszy będzie Pz. IV Last production Dragona (http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpf ... ction.html) - jest to inna klasa modelu, w standardzie masz też już w miarę przyzwoite osłony. Moim zdaniem na prawdę szkoda zawracać sobie głowę tym starym przepakiem Cyberhobby... Ale co tam kto lubi, niektórzy nadal kupują np. tamiyowską Panterę A...
Wieżyczkę dowódcy od StuG-a III G chyba gdzieś się tam u mnie pałętała, jakby co mogę poszukać.

O proszę, chwila szukania:

http://www.network54.com/Forum/47207/th ... +questions
bartek72

Postprzez KAMIL1990 » środa, 17 kwietnia 2013, 21:42

Dziękuje za odzew w sprawie mojego pytania , a co do modelu to zamówiłem już http://exito.sklep.pl/pl/p/DRAGON-6556- ... ction/4552 .
A jeśli chodzi o osłony to znalazłem gdzieś informację , że ten czołg obserwacyjny był na podwoziach bez osłon bocznych, z osłonami z blachy (Ardeny) i osłonami typu Thoma - 1945 r (zdjęcie chyba z Wiednia).
KAMIL1990

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste