Nieuport Ni-11 Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Nieuport Ni-11 Eduard

Postprzez Worius » środa, 20 marca 2013, 15:31

Witam.
Rozgrzebuję kolejny model ale co mi tam. Może rozgrzebane modele bardziej mnie zmobilizują :P .
Chociaż i tak nie wytrzymałbym...

Obrazek

Za wiele nie zrobiłem, wyciąłem kilka części z ramek.

Obrazek

Czy wnętrze kadłuba ma być pomalowane pactrą African Yellow ?

Obrazek

Jegomość lotnik przygotowany do malowania

Obrazek

Jeszcze za bardzo styczności z figurkami nie miałem i mam kilka pytań. Czy mam go psiknąć z aero czy pędzlem?
Czy ten jago płaszcz ma być koloru skórzanego ?

Jak na razie to tyle, będę podglądał warsztaty kolegów i może jakoś praca ruszy. :mrgreen:

(zna ktoś jakiś sklep internetowy z tanimi olejami dla plastyków ?)

Pierwsze zdjęcie poprawiłem, abyś wiedział, co jest nie tak.
Resztę zdjęć wklej na takiej samej zasadzie.
Xenomorph
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Reklama

Re: Nieuport Ni-11 Eduard

Postprzez xmald » środa, 20 marca 2013, 16:22

Worius napisał(a):Czy wnętrze kadłuba ma być pomalowane pactrą African Yellow ?

Tego koloru możesz użyć do bazy drewnianych elementów w kabinie, reszta to płótno.
Figurkę pomaluj raczej pędzlem... Co do płaszcza to w sumie zależy od Ciebie. Ja swojego pomalowałem patrząc na francuski mundur- więc szarobłękitny.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Worius » wtorek, 26 marca 2013, 16:00

Jeszcze nic nie zrobiłem...
Okazało się że chyba nie wystarczy mi funduszy na oleje...
Czy da się zrobić drewniany wygląd w jakiś inny sposób ?
Worius

Postprzez tomtre » wtorek, 26 marca 2013, 17:11

Na przykład tak:
http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIONS-T028-Wood-1-Airbrush-Stencil-Maska-do-wykonywania-imitacji-faktury-drewna/12335

ale to też kosztuje.

Za darmo to nie wiem, na pewno akrylem po akrylu nie pomalujesz czegoś takiego z ręki. Tzn nie będzie to fajne.
Kiedyś spróbowałem tak: jasny brąz - bezbarwny - średni brąz - bezbarwny - ciemny brąz - bezbarwny. Wszystko akryle. Na koniec dość mocna, nierównomierna przecierka. Efekt wielu odcieni niby był, ale daleki o ideału.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Worius » wtorek, 26 marca 2013, 17:26

Maluje humbrolkami...
A czy olej tej firmy są ok ? :P
http://www.maluje.pl/farby-olejne-reeve ... 41_68.html
Worius

Postprzez xmald » wtorek, 26 marca 2013, 19:27

Szymon Tomtre ma rację ciężko jest zrobić akrylami imitację drewna, chociaż ja w moim Ni 11 robiłem ją akrylami artystycznymi co w sumie jeśli chodzi o kasę na jedno wychodzi ja miałem ten plus, że żona jest artystką malarką itd. więc w domu tego mnogo.
Akrylami możesz spróbować gdzieś z boku akryle plus delikatnie zaznacz słoje kredkami/ołówkami poeksperymentuj!
O ile dobrze pamiętam w Ni11 pomalowałem jako bazą African Yellow, później siena wcierana gąbeczką + lakier, umbra gąbeczką + lakier, na koniec lakier z domieszką pomarańczowego. Ołówkiem coś tam też maziałem. Wyszło jak wyszło, możesz zobaczyć sam http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=19849

tomtre napisał(a):Na przykład tak:
http://www.exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODU ... ewna/12335
ale to też kosztuje.

Tomtre do 1/48 ten szablon jest dobry?? Jak tak to biorę!!!!
Pamiętam temat jakoś z rok temu prace badawcze nad sklejką, wtedy tylko do 32 było.

Aha Szymon jest jeszcze jedna rzecz, której możesz użyć jako imitacji sklejki: kalkomanie produkowane przez Uschi Van Rosten albo HGW ale one kosztują jeszcze więcej niż szablon i oleje.
Zakupiłem sobie kalki z HGW i mam w planie je przetestować w modelu Hansy Brandenburg DI jak skończę Taube.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Worius » wtorek, 26 marca 2013, 20:16

Xmald ty już chyba dawałeś mi instrukcje na pw. już wiem (chyba) jak to zrobić ;o) . Tylko czy te oleje są dobre ?
Tanie strasznie i to mnie dziwi.

Jutro biorę się do roboty (po szkole :lol: / :-/ ).
Pogrzebię może przy silniku.
Mietek już pomalowany. Do szyi wygląda całkiem fajnie, wyżej trochę mniej :? .
Jutro zdjęcia wrzuce.
Worius

Postprzez xmald » wtorek, 26 marca 2013, 20:33

Ja bym się z tymi olejami nie szczypał tzn. po prostu bym je kupił. W Ni11 tego drewna nie ma aż tak dużo więc sądzę, że eksperymenty, które tak Grzesia rozbawiły są wskazane. Jeśli nie będziesz kombinował to się nie nauczysz. Pamiętaj, że to zabawa, która ma Ci radochę sprawiać a nawet P. Wojtek Fajga od czegoś zaczynał. Kupuj oleje i dajesz!
Jeszcze a propos kredek, żeby nie udzielać złych rad; nie jest to zbyt fortunny sposób na imitowanie drewna...
Chociaż ołówek nadal się przydaje do imitowania żeber na dolnych pow. skrzydeł.
Budujesz samolot z prawie pionierskiego okresu lotnictwa, więc może i Ty wpadniesz na jakiś pionierski pomysł ;o)
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Corsair » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 18:06

Nie przejmuj się drewnem. Jeśli dobrze kojarzę, kadłub Ni 11był kryty listewkami pod kątem ok 45 stopni.
http://www.wwi-models.org/Images/Miller/render/Nieuport/0n17b.jpg
Tu akurat pokazany jest Ni 17, ale różnice nie powinny być znaczące. Ważne by nie pomalować całości na brąz, lub jedynie w kolorze cellonowanego płótna.
Szablon do malowania faktury drewna sprawuje się dobrze, ale w wypadku tego samolotu absolutnie jest zbyteczny. Osobiście sprawdzałem używając go do pomalowania słoi na śmigle http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=34782. Efekt całkiem niezły.
Obrazek
Corsair

Postprzez Worius » środa, 3 kwietnia 2013, 18:22

Witam.
Wiem że zdjęcia miałem wrzucić już dawno... ale święta i jakoś czasu nie było.. :P
Ale za to w sklepie artystycznym nas Sadybie kupiłem sobie taki oto artykuły :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pan figurek na tymczasowej podstawce :

Obrazek
Obrazek

Coś próbuje przy powłoce drewnianej ale nic na zdjęciach nie widać :/

Ochra:

Obrazek

Wnętrze:

Obrazek
Obrazek

Kombinuję. Na razie zrobiłem w ten sposób że, na podkład z african yellow nałożyłem ochrę, przetarłem i wcierałem ją pędzlem z twardym/sztywnym włosiem. Nie wiem czy wyjdzie fajnie. Do jutra trochę podeschnie to może trochę jeszcze przetrę gąbeczką.

CDN.
Worius

Postprzez bartek33365 » środa, 3 kwietnia 2013, 18:50

Na koniec zabawy z drewnem nałóż kolor pomarańczowy ja używam Tamiya X-26 w ten sposób uzyskasz efekt lakierowanego drewna.
Pozdrawiam Bartek Stawski :)
Warsztat: Wszystko po trochu
Zapraszam na My Models
bartek33365

Postprzez Worius » środa, 3 kwietnia 2013, 19:21

bartek33365 napisał(a):Na koniec zabawy z drewnem nałóż kolor pomarańczowy ja używam Tamiya X-26 w ten sposób uzyskasz efekt lakierowanego drewna.

Dzięki :D

A jeszcze takie pytanie do malujących akrylami. Czym czyścicie po nich aerografy?
Worius

Postprzez bartek33365 » środa, 3 kwietnia 2013, 20:03

Najlepiej zmywaczem do akryli Wamodu :)
Pozdrawiam Bartek Stawski :)
Warsztat: Wszystko po trochu
Zapraszam na My Models
bartek33365

Postprzez Boogeyman » środa, 3 kwietnia 2013, 20:21

Aceton
MDK Świdnica - Grupa Trzymająca Władzę - Królowie Lenistwa - Przerzeczyn
Boogeyman

Postprzez Corsair » środa, 3 kwietnia 2013, 21:09

O jedną sekcję za dużo z tym drewnem. Reszta to płótno. Ja drewno robię olejną farbą, na akrylowym podkładzie. Jasny podkład to najczęściej lekki beż. W miejscu planowanego sęku oraz krawędzie desek, można nieco wycieniować. Rozjaśnić lub nieco przyciemnić. Oleje to z reguły ciemny brąz. Nakładam sztywnym, krótko przyciętym płaskim pędzelkiem, choć w tej roli jeszcze lepiej sprawdzają się patyczki do uszu, zwłaszcza te mocno zaschnięte (po farbie :D )Słoje w okół sęków można robić albo drucikiem, albo złamaną wykałaczką. Farbę olejną dobrze jest odsączyć na papierowym ręczniku, dzięki temu będzie bardziej gęsta. Czasem nakładam dwa różna kolory obok siebie nie mieszając ich. Jednorazowo pędzlem nabieram oba kolory.. Całość można psiknąć brązowym akrylowym filtrem (bezbarwny lakier zabrudzony brązem). Nie polecam transparentnego pomarańczu, moim zdaniem efekt jest jakiś nie taki. Ale jak masz tę farbę to sprawdź sam. Każdy ma inne odczucia.
Obrazek
Corsair

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat