Kawasaki , Mitsubishi i Nakajima Interior Green .

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kawasaki , Mitsubishi i Nakajima Interior Green .

Postprzez lodzianin » piątek, 29 sierpnia 2008, 23:30

Mam pytanie -

Jakie odcienie - akryle- najlepiej odwzorowuja kolor kokpitu stosowany przez Mitsubishi - dla A6M3 Hasegawy, A6M5c Academy , Ki- 30 Pavli itp. - i Nakajime - Ki- 27 Otsu ICM , Ki- 43- I Fujimi , B5N2 Hasegawy ; Kawasaki - Ki- 48 Hasegawy , Ki- 32 Amodelu , Ki- 61 Fine Molds itp.

O odcieniach Mitsubishi i Nakajima Interior Green byla dyskusja tu-

http://www.j-aircraft.com/faq/interior_colors.htm
lodzianin

Reklama

Re: Kawasaki , Mitsubishi i Nakajima Interior Green .

Postprzez Gujos » niedziela, 31 sierpnia 2008, 17:59

Ostatnio zrobiłem kilka japońskich maszyn, ale wszystki kolory mieszałem na oko z barw podstawowych/podobnych.
Z tego co wiem, to japońskie lakiery były raczej "niestabilne" i szybko zmieniały odcień.
Niektóre "Model Arty" posiadały wkładki z malowanym (nie drukowanym) wzornikiem kolorów - bardzo fajna sprawa, pozwala to ograniczyć ilość posiadanych puszek z farbami które zalegają latami.
Pozdr
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez lodzianin » niedziela, 31 sierpnia 2008, 18:48

Tak , zielenie do wnetrz stosowane przez japonskie wytwornie samolotow dosc szybko plowialy .

Szukam koloru do wnetrza Kawasaki Ki- 48 - I i Ki- 48- II Hasegawy i spotkalem sie z opinia , ze najblizszy odpowiednik tego odcienia , to nie jest niemiecki RLM 79 Sandbraun - jak zaleca Hasegawa w instrukcji do swojego Ki- 61 - tylko odcien piaskowy stosowany przez Reggia Aeronautica na nad Zachodnia Pustynia - i Luftwaffe tez , przy przemalowywaniu samolotow po naprawach- . Odcien ten byl sporo jasniejszy . Powinien byc w palecie farb akrylowych Lifecolor .
lodzianin

Postprzez Gujos » niedziela, 31 sierpnia 2008, 19:32

Może coś w tym jest, bo Edek swoje smoprzylepne blaszki do wnętrza KI-61 zrobił właśnie dość jasne.
W każdym razie ja bym dobierał kolor na oko ;o)
Pozdr
PS. Nie wiem w jakiej skali chcesz budować swoje modele, jeśli małe skale to powinno być trochę jaśniej.
Gujos

Postprzez lodzianin » niedziela, 31 sierpnia 2008, 20:31

W skali 1/72 .

Czyli np. FS. 34151 przejdzie i podobne odcienie ?? . FS34151 jest zalecana przez Amodel do malowania kokpitu ich Kawasaki Ki- 32 Mary w skali 1/72 .
lodzianin

Postprzez Gujos » niedziela, 31 sierpnia 2008, 21:04

Nie wiem, to kolor jasno zielony zbliżony do barwy jaką malowano wnętrza Mitsubushi.
Pozdr
Gujos

Postprzez lodzianin » poniedziałek, 1 września 2008, 17:15

Sporo jest tu http://www.j-aircraft.com/faq/ki27.htm# ... r%20colors

Uwaga !!! . Ten kolor ciemnoniebieskoszary Hairanshoku [ , zbliżony do FS 36118 ] , podała firma Airfix jako kolor wnętrza w swojej Mitsubishi Ki- 46- II Dinah .
Miała to być farba Humbrol 27 .

Natomiast Hasegawa w swojej Ki- 46- II podała kolor Mitsubishi Interior Green [ OIDP , też Aotake ] .
lodzianin

Postprzez Chudziutki » czwartek, 4 września 2008, 16:24

Witam
Odświeżę troche temat bo właśnie zabieram się za budowę KI-46 III typ 100 Tamiyii i mam pytanie odnośnie kolorów wnętrza a dokładniej o kolor komory koła ogonowego. Wiem, że komory podwozia głównego malowane były "Interior Blue" jednak jak jest z tylnym komorą? Czy powinna być malowana na zielono, tak jak kabina pilota i obserwatora, czy na interior blue?

Pozdrawiam
Chudziutki

Postprzez lodzianin » piątek, 5 września 2008, 22:17

Z tego , co zapamiętałem z instrukcji do modelu Hasegawy wcześniejszej wersji Hyakushiki Shitei - Mitsubishi Ki- 46- II w skali 1/72 http://www.hlj.com/product/HSGCP5 - w tym akurat modelu wnęka kółka ogonowego była malowana Gunze Aqueous H 63 [ Metallic Blue Green - Aotake Iro ] . Jednak w tym wypadku mogę się mylić .
lodzianin

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste