Subaru Impreza WRC 2001 Tamiya 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Subaru Impreza WRC 2001 Tamiya 1:24

Postprzez sushi79 » czwartek, 14 marca 2013, 13:50

Witam ponownie. Czas ruszyć z czymś na warsztat, tym razem będzie to subaru z roku 2001 (aż ze mam słabość do samochodów subaru to zapewne nie ostatnie model tej marki)

Obrazek
Obrazek

po przymierzeniu kasty do nadwozia ukazały się wielkie braki w nadkolach które trzeba było uzupełnić

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

następnie zostały wycięte drzwi(na razie z jednej strony)i powoli zabudowywanie kasty -słupek oraz elementy w tylnej części drzwi(jak na razie widać walczę z tyłem)

Obrazek
sushi79

Reklama

Re: Subaru Impreza WRC 2001 Tamiya 1:24

Postprzez powerpablo » czwartek, 14 marca 2013, 21:13

Fajnie, że jesteś z kolejnym warsztatem, a tym bardziej cieszy mnie fakt,że to kolejny warsztat z modelem SUBARU.
Zdajesz sobie sprawę,że sam sobie zawiesiłeś poprzeczkę już dość wysoko relacją z poprzedniego warsztatu Subaru, tak więc czekam z niecierpliwością co tym razem wymyślisz.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez sushi79 » piątek, 15 marca 2013, 22:04

Oto co dziś udało mi się zrobić...pracowałem nad bokiem kasty- słupek i zabudowy do drzwi..

z oryginalnego boku wyciąłem boki przodu oraz tylu
Obrazek

następnie jedna stronę okleiłem polistyrenem a także słupek pasek po pasku przyklejałem polistyren i dopasowywałem
Obrazek
Obrazek

całość została pokryta szpachlom i po wyschnięciu wyszlifowana

Obrazek
Obrazek
Obrazek
na weekend robię sobie off...

miłego weekendu

Pisownia!
Xenomorph
sushi79

Postprzez sushi79 » poniedziałek, 18 marca 2013, 20:58

Witam. A jednak nie wytrzymałem w weekend i musiałem powalczyć dalej ...

oto co zrobiłem, jest to już wersja ostateczna, jeszcze trochę pod szlifuje i będzie ok. Słupek musiałem zmienić(zwęzić) ponieważ był za gruby.
Tak to się prezentuje

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sushi79

Postprzez sushi79 » czwartek, 21 marca 2013, 20:56

Witam. Taka mała aktualizacji...została wycięta maska oraz imitacji dolnej części silnika aby zrobić miejsce na nowy silnik, a także klapa bagażnika...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

prace posuwają się do przodu lecz nie będzie to tempo expresowe, nauczony ostatnim subaru teraz 20razy sprawdzę, wymierzę,dotnę zanim coś wkleję..
pozdrawiam
sushi79

Postprzez sushi79 » wtorek, 2 kwietnia 2013, 10:31

Witam po dłuższej przewie. Uporałem się z elementami ruchomymi ,oczywiście do maski dojdą jeszcze teleskopy podnoszące maskę a bagażnik będzie się wyżej otwierał... drzwi się zamykają bez problemu, co mnie bardzo cieszy i pasują z linia kasty.

Obrazek
Obrazek

teraz mam nadzieję że prace nad modelem przyspieszą...
sushi79

Postprzez sushi79 » niedziela, 7 kwietnia 2013, 09:48

Oto jestem ponownie. Co do pytanie to metodę otwieranych drzwi opisywałem podczas prac nad poprzednim subaru (forum PWN http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=23275)
A oto kilka nowych aktualizacji prace idą jak na razie powoli jest to takie rzeźbienie...dużo przymierzania ,docinania, poprawiania a afekty mało widoczne...
zrobiłem boczki w drzwiach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

cała kasta...
Obrazek
Obrazek

jak już się uporałem z kasta i elementami ruchomymi wpadłem na pomysł ze zrobię sam od nowa amortyzatory

a tak to wyszło

Obrazek
Obrazek

pozdrawiam i do następnych zdjęci z budowy.
sushi79

Postprzez sushi79 » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 19:53

Kolejna aktualizacja, kasta jak i drzwi ,maska,bagażnik dostały podkład (tamiya ts-17) dlaczego taki..już tłumacze ,we wcześniejszym modelu subaru zanim go zrobiłem zmarnowałem dwie kasty ale ich nie wyrzuciłem i teraz się przydają. A wiec,próbowałem wielu podkładów ,biały,siwy,czarny i za każdym razem po nałożeniu niebieskiego kasta robiła się prawie granatowa kolor bym za ciemny w necie znalazłem ze najlepiej jest przed niebieskim położyć właśnie ts-17 i okazało się strzałem z 10, po pomalowaniu niebieskim kolor jest idealny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

amorki zostaną jeszcze trochę poprawione bo nie podobają mi się kielichy..
sushi79

Postprzez sushi79 » czwartek, 11 kwietnia 2013, 16:45

Kasta pomalowana kolorek fajny....
Obrazek
Obrazek

i to na tyle dobrych wieści...chciałem położyć kalki i ...kalka po wyjęciu z wody dosłownie rozpadła się na części ..czy może wiecie gdzie można kupić samą kalkę albo może jest ktoś w stanie mi ja zrobić będę bardzo wdzięczny...
sushi79

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat